Dansk Industri forudser netværksøkonomi

I en kommentar til Erhvervsministeriets nye analyse af servicesektoren fastslår Dansk Industri, at de forskellige sektorer i erhvervslivet bliver stadigt mere afhængige af hinanden samtidig med at grænserne mellem fremstilling, service, logistik og andre områder flyder ud. IT spiller en central rolle i denne udvikling.


"Vi ser erhvervsministerens rapport om servicesektoren som et skridt på vejen mod forståelsen af den nye netværksøkonomi, hvor fremstillingen af produkter, service og anvendelsen af kommunikationsteknologi smelter sammen. De gamle skel forsvinder," siger direktør Kim Graugaard, Dansk Industri i en kommentar til rapporten.


"35 procent af DI's medlemmer repræsenterer servicesektoren eller andre områder uden for egentlig fremstilling. Dertil kommer, at de fleste fremstillingsvirksomheder i stigende grad udvikler servicekoncepter knyttet til produkterne ligesom IT, forskning og udvikling er naturlige og integrerede elementer i dagligdagen," siger Kim Graugaard.


Tendensen går i retning af øget gensidig afhængighed sektorerne imellem, mener Dansk Industri.


"Derfor ville det være helt forkert, at spille sektorerne ud mod hinanden. Flere og flere virksomheder vil i praksis være både fremstillings- og servicevirksomheder med behov intensiv videnopbygning i det danske samfund," understreger Kim Graugaard.


Adm. direktør Jørgen Lindegaard, GN Store Nord as, der er formand for ITEK - Dansk Industris branchefællesskab for IT, tele, elektronik og kommunikationsvirksomheder - og som har repræsenteret Dansk Industri i den referencegruppe, der står bag analysen, siger:


"Analysen, som Pia Gjellerup har præsenteret i dag, beskriver i snæver forstand servicesektoren, men mangler at tage serviceaktiviteter i erhvervslivet i øvrigt med i det samlede billede. Skellet mellem fremstilling og service er et levn fra fortiden og eksisterer i det store og hele ikke i dag. Et af hovedbudskaberne i "Det digitale Danmark" var netop, at vi alle skal omstilles til netværksøkonomien. Og dermed nedbryde sektorskellene".


Vidensøkonomien handler i høj grad om viden omsat i produkter, hvor produkter, viden og service smelter sammen. Derfor har det ingen mening at se på service og produktion uafhængigt af hinanden, mener Jørgen Lindegaard. De eksportbærende erhverv i dag ligger inden for fremstillings- og serviceindustrien, hvor service og viden er en integreret del af et produkt.


"Jeg synes, at analysen trods alt er et første skridt til afklaring af, hvad serviceaktiviteter er og hvad serviceaktiviteter betyder for erhvervslivet. Men at se servicesektoren snævert og isoleret fra den samlede fremstillings- og servicesektor har ingen mening. Jeg ser derfor frem til en åben dialog med erhvervsministeren herom. Vi bidrager gerne til det fortsatte arbejde med afdækning af, hvad omstillingen til netværksøkonomien betyder for samfundet, herunder hvilke initiativer, der kan tages for at fremme synergien mellem service og fremstilling", siger Jørgen Lindegaard.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Advania Danmark A/S
    Hardware, licenser, konsulentydelser

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere