Så høje er CSCs lønninger

Konfliktens omdrejningspunkt ? tryghedsaftalen - giver op til 19-20 måneders opsigelse.

Prosa-medlemmer på CSC tjener for meget og er for dyre at skille sig af med. Sådan lyder CSC-ledelsens påstand i konflikten med fagforbundet Prosa.

Prosafolkene har på deres side sagt, at de er villige til at gå ned i løn for at afhjælpe en økonomisk krise hos deres arbejdsgiver, men tryghedsaftalen vil de altså ikke af med. Tryghedsaftalen er bolværket mod, at en stor mængde danske jobs bliver forvandlet til indiske arbejdspladser, lyder argumentet.

Hvor meget de dyre medarbejdere rent faktisk kunne hente i løn og tillæg har hidtil været svært at få frem. Ifølge rygtebørsen har selv almindelige driftsfolk kunnet hente en samlet hyre på op mod 90.000 kroner i månedsløn inklusive tillæg, men det tal er det ikke lykkedes ComON at bekræfte.

Jo ældre jo højere

Nu har parterne imidlertid lagt detaljer frem om de ansættelsesvilkår, som er stridens æble.

CSC-ledelsen har i en skriftlig erklæring sendt til ComON anført, at Prosa-ansatte på virksomheden i gennemsnit får 11 procent mere i løn end ansatte i resten af den danske IT-branche, som CSC sammenligner sig med.

Desuden har Prosa-ansatte gennemsnitligt seks procent færre arbejdstimer per medarbejder end ansatte i konkurrerende it-virksomheder, skriver CSC. De Prosa-organiserede CSC-ansatte har desuden et lønsystem, som er baseret på anciennitet og ikke kvalifikationer - et system, som gennem en længere årrække har været under afvikling både på det private og det offentlige arbejdsmarked, fremhæver CSC.

Endelig er der de famøse tryghedsaftaler. I gennemsnit har Prosa-organiserede CSC-ansatte en fratrædelsesordning på 0-14 måneder ud over funktionærlovens bestemmelser. Til sammenligning ligger på den tilsvarende opsigelse på 0-6 måneder for CSC’s konkurrenter, fremhæves det af CSC-ledelsen.

20 måneder

Funktionærloven giver i grove træk op til seks måneders opsigelse. Det vil sige, at en medarbejder med Prosa-overenskomsten ifølge CSCs ledelse kan nå et samlet opsigelsesvarsel på 20 måneder.

Fra Prosas side har det længe lydt, at lønningerne på CSC nok er højere end gennemsnittet, men at man er villig til at forhandle om en nedgang.

Fagforbundet mener, at det er urimeligt at CSC både lægger op til en drastisk lønnedgang OG afskaffelse af tryghedsaftalen. Samlet set udgør ledelsens krav en forringelse af de ansattes samlede lønvilkår på 30,6 procent, hedder det i Prosas materiale.

Prosa er enig i, at tryghedsaftalen er det centrale i konflikten.

Kun ved "overtallighed"

”Der har været flere myter om, at tryghedsaftalen giver de ansatte 22 måneders løn ved opsigelse. Det er ikke korrekt. Tryghedsaftalen giver de ansatte fra 0 - 13 måneders løn (afhængigt af anciennitet), men aftalen gælder kun, hvis den ansatte bliver afskediget i forbindelse med overtallighed hos CSC,” hedder det hos Prosa.

Altså en samlet opsigelse på 19 måneder – hvor CSC-ledelsen har fået det til 20 måneder.

Ansatte på CSC har ifølge Prosas lønstatistik 6-8 procent højere løn end gennemsnittet. Det var det tal, ledelsen har fået til 11 procent.

En nærmere gennemgang af Prosas udlægning af CSCs udspil og de mange delelementer, tillæg og særbestemmelser og deres betydning for den samlede løn kan ses her.

70.000 i månedsløn

Om lønniveauet ligger 11 eller otte procent over markedsnievauet synes mindre vigtigt, hvis ikke man kender løntallene i kroner og øre.

ComON har spurgt indehaver og direktør for Skandinavisk Computer Rekruttering, SCR, Keld Holmen Møller, om hvor niveauet for driftsfolk med speciale i mainframedrift ligger i dag.

”Niveauet ligger på 45-50.000 kroner i månedsløn. Lønnen hænger sammen med din alder og din erfaring, ” siger han.

Oven i grundlønnen kommer så diverse tillæg. Ofte vil driftfolk skulle deltage i en turnusordning, så de systemer, der overvåges, kan holdes i luften konstant.

Inklusive tillæg kan medarbejdere med høj anciennitet derfor nå op på 60-62.000 kroner som markedspris, fortæller Keld Holmen Møller.

Hvis den vurdering holder stik, vil CSCs driftsfolk altså få op mod 65-70.000 kroner i månedsløn inklusive tillæg, alt efter om man bruger Prosas eller CSC-ledelsens tal for arbejdspladsens lønniveau.

"Vi er mere ansvarlige"

Det er dog ikke kun driftsfolk på CSC, der er godt betalt.

ComON har talt med fællestilidsmanden for udviklerne, Lotte Mikkelsen.

Hun fortæller, at udviklerne i gennemsnit får 5-6 procent mere end markeds-nievauet med et lønindextal på 105-106 i Prosas lønstatistik.

”Men det er ikke urimeligt, at vi ligger højere end gennemsnittet. Vi har generelt en højere anciennitet, og vi er blandt nogle af de mest kompetente systemudviklere i Danmark. Det er kompetencer, som det tager mange år at opnå. Vi har en høj ansvarlighed, der indebærer, at man bliver, til arbejdet er gjort færdigt," siger Lotte Mikkelsen.

Tryghedsaftalen, som giver op mod 19-20 måneders opsigelse, gælder for næsten alle faggrupper i CSC, men det er altså ind til videre kun den tredjedel af CSC-medarbejderne, der er ansat med en Prosa-overenskomst, som CSC ønsker at fjerne tryghedsaftalen for.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere