Dansk opgør om open source i tv-bokse

Dansker mistænker Viasat for brud på GPL-licens. Udbredt problem mener advokat.

Nysgerrige agenter og overvågninger i mørket.

Sådan begynder en sag om overtrædelser af GPL-licensen, som danskeren Rasmus Rohde overvejer at anlægge mod Viasat.

Han mener, at Viasat og firmaets underleverandører snylter på open source-miljøet.

Rasmus Rohde er en almindelig kunde hos Viasat, men han har også en veludviklet interesse for teknik. Derfor satte han sig for at kigge ind i den boks, der hører sammen med et kundeforhold hos Viasat. Satellitboksen Samsung DSB-H670N viste sig at indeholde firmware, som er baseret på Linux-kernel 2.6.12.

Han delte sine oplysninger om at modificere boksen på fora på nettet. Men her tiltrak han også interesse fra uventet side. Rasmus Rohde fortæller i hvert fald, at ansatte fra firmaet NDS Group efterfølgende opsøgte ham på hans bopæl og snusede rundt foran hans arbejdsplads. NDS Group leverer blandt andet sikkerhedsløsninger til Samsung-boksen, og firmaet er naturligvis ikke interesseret i, at det åben diskuteres, hvordan der kan fifles med softwaren.

Men da Rasmus Rohde endelig kom i kontakt med de NDS-ansatte, kunne han blot oplyse dem om, at de omvendt var forpligtet til at offentliggøre den indbyggede kode, fordi den angiveligt er bygget på åben software under GPL/LGPL.

Så må advokaterne i gang
Da hverken Viasat eller NDS havde taget stilling til Rasmus Rohdes påstand efter en måned, vil han nu forsøge at køre sagen ved retten. Det bliver sandsynligvis it-advokat Martin von Haller, der skal føre den sag.

Han kigger i øjeblikket sagens akter i gennem og vil derfor ikke kommentere den konkrete sag endnu. Men han regner med, at den kan blive en blandt mange lignende.

»Vi har haft en del af disse sager, og uden at have sat mig helt ind i den pågældende sag, så tyder det på, at der er mange tilfælde af, at virksomheder lægger åben software på bokse som for eksempel set-topbokse og routere – og glemmer at fortælle det. Det så vi for eksempel med Kiss Technologies,« siger Martin von Haller til ComON.

»Det er et generelt problem. Men langt de fleste overtrædelser af denne type skyldes ikke, at firmaerne bygger videre på åben kode og så nægter at offentliggøre koden på grund af forretningshemmeligheder. Faktisk sker de fleste brud på især GPL, fordi firmaerne i forbindelse med videredistributionen af åben software ”glemmer” at oplyse, hvem der oprindeligt har licenseret softwaren, under hvilke betingelser den er licenseret og så glemmer de at give kunderne adgang til koden, hvilket jo ville være nemt for eksempel via en ftp-side,« siger Martin von Haller.

Derfor håber han også på, at denne sag kan blive løst i fordragelighed.

»Det, der skal kommer ud af sager som denne, er, at open source-licenser bliver respekteret på lige fod med andre licenser. Det er jo ikke for at tjene penge, at en sag som denne bliver rejst. Open source-folket er af natur ikke en gruppe, der har lyst eller behov for at føre lange sager. I andre brancher er der anderledes kutyme for at føre sager, hvor man forsøger at presse hver og én krone ud af sine licenser, men her er der jo netop tale om gratis software«.

Rasmus Rohde har en længere gennemgang af sagen på sin blog. Her hævder han, at også YouSee og Telias Zaptor-bokse kan være ramt af samme problematik.

Viasat bekræfter, at man har modtaget en skrivelse omkring en mulig overtrædelse af GPL’en. Viasat i Danmark har nu bedt sit hovedkontor i Sverige om at drøfte sagen med Samsung.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere