Intel og Nvidia kæmper om fremtidens pc-arkitektur

Intel er gået til domstolene for at forhindre Nvidia i at fremstille chipsæt til den nye Core i7-processor. Sagen kan få stor betydning for fremtidens pc-arkitektur.

På pc-området sker der lige nu en sammensmeltning mellem hovedprocessoren (cpu, central processing unit) og grafikprocessoren (gpu, graphics processing unit). I dag indeholder computere stadig begge dele - et bundkort med cpu og et grafikkort med gpu. Men på længere sigt vil den ene af to forsvinde - spørgsmålet er, hvilken? Bliver det hovedprocessoren, som sluger gpu'en, eller bliver det grafikprocessoren, der kommer til at fungere som en cpu.

Nu skal en amerikansk domstol tage stilling til dette spørgsmål. Det er Intel, der har sagsøgt konkurrenten Nvidia for at forhindre, at firmaet fremstiller chipsæt til den nye Core i7-processor. For fire år siden underskrev Intel og Nvidia en aftale, som betyder at Nvidia kan fremstille chipsæt til Intels nye processorer.

Intel mener, at denne gamle aftale ikke gælder for Core i7, og firmaet argumenterer med, at denne processor indeholder så grundlæggende tekniske nyskabelser, at den ikke er omfattet af Nvidias licens. Den største forskel i forhold til de gamle processorer er, at Core i7 indeholder en integreret hukommelses-controller.

Men sagen, som nu skal forhandles ved en domstol i forbundsstaten Delaware, stikker meget dybere. For det handler om intet mindre end, hvilket firma der skal levere nøgleteknologien til fremtidens pc. Intel vil gerne indbygge grafikteknologi i sine processorer og dermed overflødiggøre Nvidias produkter. Og Nvidia arbejder på, at firmaets kraftige grafikkort kan bruges til andet end bare visuelle beregninger, så man ikke behøver en superhurtig processor fra Intel.

For Nvidia er der ingen tvivl om, at Intel forsøger at forhindre at tyngdepunktet i computeren flytter sig fra hovedprocessoren til grafikkortet. Og derfor forsøger Intel at få retten til at forbyde, at Nvidia kan fremstille chipsæt som er kompatible med Core i7. Intel ser ikke overraskende noget anderledes på tingene. Her er det processoren, der står i centrum. Intel har allerede demonstreret prototyper med 80 kerner, hvoraf nogle af kernerne uden problemer kan dedikeres til grafikbehandling.

Apple har allerede lanceret en bærbar med Intel-processor og Nvidia-chipsæt, og selskabet planlægger angiveligt at omstille hele sin produktpalette til Nvidia-chipsæt. Derfor får Apple et problem, hvis retten i Delaware nu slår fast, at Intel kan binde sine processorer til et bestemt chipsæt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere