En hjemmebygget konstruktion med et computerstyret pendul sender nu tre civilingeniør-studerende fra Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg til en videnskabelig konference i Kina. Deres pendul-model kan bruges til at eksperimentere med principperne bag styring af rum-satellitter og teleskoper.
»Vi er overraskede over, at vi kommer med, for normalt er det noget, man forbinder med forskere, undervisere og erfarne ph.d. studerende. Men det har åbenbart vejet tungt, at vi har lavet et system i praksis og fået det til at virke. Det er ikke bare noget, vi har siddet og arbejdet med i simuleringer,« fortæller Anders Søborg, der er inviteret til Kina sammen med Frank Jepsen og Anders R. Pedersen.
Erfaringerne og måleresultater fra modellen er omsat til en videnskabelig artikel, som skal præsenteres ved internationale ICMA 2009 konferencen i kinesiske Changchun.
»Udfordringen her har været er at finde et ligevægtspunkt, som ellers ikke eksisterer. Vi har selv designet opstillingen helt fra bunden med et omvendt pendul, som er forsynet med et hjul. Via en motor kan vi accelerere hjulet, så det overfører kraft til pendulet, og sørger for at det konstant er i balance. Det svarer til, at man holder en motor i hånden og starter den. Så giver det også lige et ryk i armen,« siger Anders Søborg.
Studerende på universitetet i Esbjerg skal fremover bruge modellen til eksperimenter med principper, som kan holde styr på teleskoper, satellitter og anden mekanik.
»Hvis man bruger en raket, er det svært at ramme den nøjagtige retning, man vil flyve i. Men med den her metode kan man dreje lige så stille. Der findes også en berømt cyklende robot, som undgår at vælte, fordi den bruger samme princip til at holde balancen,« forklarer Anders Søborg.
En video med pendulet i aktion kan ses her. Konferencen i Kina finder sted den 9.-12. august.