ComON 30: Piratjægere farer for hårdt frem

Antipiratgruppen foretager ransagninger, får nedlagt fogedforbud og udsender pressemeddelelser, selv om de fleste piratsager mod virksomheder kunne løses i mindelighed.

En lille ændring i retsplejeloven, der trådte i kraft i april sidste år, har vist sig at kunne gøre livet usikkert for mange virksomheder. Det er nemlig blevet tilladt visse rettighedshavere til film, musik og software at bede fogedretten om at ransage lokaler, hvor der er mistanke om piratkopiering. Det betyder, at både private og virksomheder risikerer uanmeldte besøg af fogeden i selskab med advokater, hvis der blot er berettiget mistanke om, at der foregår noget ulovligt et sted i computernetværket. Dansk Biblioteks Center i Ballerup fik sådan et uanmeldt besøg sidst i august. Det drejede sig om en server, der var placeret uden for DBC's firewall med et fildelingsprogram kaldet E-donkey. På den baggrund afsagde fogedretten to kendelser: En om sikring af serveren til bevismateriale og en om, at de ulovlige aktiviteter straks skulle ophøre.

Flere og flere virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder oplever netop denne situation. Hos Dansk Biblioteks Center reagerede man ved at foranledige en uvildig undersøgelse af processen. Den konkluderede, at en bestemt medarbejder var ansvarlig, og han blev efterfølgende bortvist. Andre reagerer anderledes, men fælles for de fleste virksomheder er, at frygten for at få negativ omtale på grund af en enkelt piratsag er langt større, end trangen til at skjule sine spor. Det får flere eksperter på området til at undre sig over de aggressive metoder, Antipiratgruppen tager i brug.

»Jeg vil mene, det er at udnytte et hul i loven, hvis man bevidst anvender de beviser, man får ud af en ransagning, til at skabe drama om sådan noget som piratkopiering. Jeg synes også, at fogedretten skal være meget opmærksom på, hvad hensigten egentlig er, når man giver grønt lys til en ransagning,« siger Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole med speciale i informations- og forvaltningsret.

Han bakkes op af Henrik Kroos, formand for IT-fagforeningen PROSA.
»Hvis en virksomhed bevidst piratkopierer, er det selvfølgelig forkert. Men det er svært at holde styr på, hvad medarbejderne laver med deres computere, og de fleste gange foregår det endda i god tro hos den enkelte medarbejder,« siger Henrik Kroos, der også kritiserer Antipiratgruppen for at gå for hårdt til værks.

Læs mere i IT-avisen ComON, der havner hos abonnenter og i kiosken torsdag morgen. Avisen er i denne uge udvidet med det nye mediamac tillæg, med fokus på Macintosh platformen. Magasinet mediamac har tidligere eksisteret som et selvstændigt blad for det danske Mac-folk, men vil fra og med dette nummer af ComON indgå som et månedligt tillæg. Læs bl.a.:

Mac OS 9 er død
Da Steve Jobs i midten af september indtog podiet på Apple Expo i Paris var et af de vigtigste budskaber, at Apple nu for alvor vil koncentrere alle deres udviklerkompetencer omkring Mac OS X, hvorfor Apple maskiner leveret fra og med 1. januar 2002 ikke længere vil kunne boote i tidligere versioner af Mac OS.

Nemt og billigt webdesign
Der findes mange forskellige softwareløsninger, når det kommer til webdesignprogrammer. Freeway er en af de mindre kendte.

Lav interaktive QuickTime film
VideoClix udnytter teknologier som QuickTime og MPEG-4 til at lave interaktive film til brug på internet/intranet/CD-rom osv.

Rendezvous
IP-netværksstandarden har altid været en torn i øjet på Apple pga. den manglende brugervenlighed. Nu har Apple implementeret Rendezvous teknologien, der i princippet tager det bedste fra AppleTalks selvkonfigurerende netværksstandard og kobler det med IP verdensstandarden. Vi kaster et historisk og fremtidsperspektiverende blik på den nye standard.

Læs også...

Storage bliver mere intelligent
EMC rapporterer om den lange march på vejen mod åbne systemer, hvor software og hardware fra forskellige storage-leverandører skal hentes ind under en fælles paraply.

Den elektroniske jakke
Scott eVest 2.5 bør pryde enhver nørd med hang til at slæbe al elektronikken med rundt. Jakken har 22 lommer og indvendige kanaler til at føre ledninger.

Ormen Nimda lever stadig
Nimda har nu over et år på bagen, efter den blev opdaget i september sidste år. Alle antivirusprogrammer kender Nimda og kan stoppe den, men alligevel er den stadig aktiv, advarer DK-CERT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere