ComON 28: Offentligt prestigeprojekt hænger i tynd tråd

1. september er skæringsdatoen, hvor digitale dokumenter skal erstatte papiret i det offentlige. Men kun hver femte myndighed kan leve op til en række simple anbefalinger for hvordan dokumenterne så skal håndteres.

Mandag den 1. september er eDag. På denne dag skal alle offentlige myndigheder være i stand til at kunne sende og modtage digitale dokumenter fra andre myndigheder. Men det er langt fra alle, der klar til den store dag.

Mere end 10 procent af de 376 deltagende kommuner, amter og statslige myndigheder har endnu ikke fortalt de andre hvor langt de er med forberedelserne og Den Digitale Taskforce ved derfor reelt ikke om de 38 myndigheder overhovedet er i stand til at håndtere digitale dokumenter. 266 myndigheder har en postkasse til modtagelse af digitale dokumenter fra andre myndigheder, mens kun 72 myndigheder, svarende til hver femte, har helt styr på de interne procedurer, der skal til for at eDagen får en effekt.

Det er kun de 72 mønster-myndigheder, der lever op til 16 basale anbefalinger for hvordan de digitale dokumenter bliver en integreret del af forvaltningens arbejde og dermed bidrager til den effektivisering som er hele grundtanken med digitaliseringen af den offentlige sektor.

»Hvis ikke myndighederne kan leve op til de 16 anbefalinger, så står det slemt til. For de er ikke særlig skrappe,« siger underdirektør i PLS Rambøll Management, Ejvind Jørgensen.

En rundspørge i starten af august viste, at kun 30 procent af de ialt 376 myndigheder har gennemgået de dokumenttyper, der i dag modtages med almindelige post, og at kun 40 procent af myndighederne har taget stilling til hvilke filformater de skal benytte. Hvis ikke man har styr på disse interne procedurer, så kan det være svært at op nå den fulde effekt af at kunne sende og modtage digitale dokumenter.

Samtidig har mere end 10 procent af myndighederne ikke fortalt Den Digitale Taskforce, der koordinere arbejdet, hvor langt de er i bestræbelserne på at blive klar til eDag, og taskforcen ved derfor reelt ikke om disse knap 40 myndigheder overhovedet er i stand til at sende og modtage digitale dokumenter.

»Vi er i gang med at ringe rundt til de myndigheder, som vi slet ikke har hørt fra, for at høre hvor langt de er kommet,« siger projektleder Thomas Fjeldberg fra Den Digitale Taskforce under Finansministeriet. Han erkender at taskforcen ikke kan stille noget op overfor de myndigheder, der ikke er parate til at kunne sende og modtage e-post på mandag den 1. september.

»Der er ikke andet end de kollegiale sanktioner, der kan være med til at få de sidste med på vognen,« siger Thomas Fjeldberg.

Læs mere i dagens udgave af IT-avisen ComON. Læs også om:

Klar, parat... eDag
Det er ikke uden problemer at digitalisere den offentlige forvaltning, og det er derfor langt fra alle myndigheder, der når at blive klar til eDag 1. september.

Dystre udsigter på jobmarkedet
Selv om der er sket en stigning i antallet af IT-jobopslag, så er der ikke flere nye job på vej, vurderer fagforbund.

I denne uge har ComON tema om IT-consulting og outsourcing:

Virksomheder har igen glemt lektien
Danske virksomheder har tilsyneladende glemt lektion om, at outsourcing ikke nødvendigvis er vejen til hurtige besparelser.

Bjørnen kan programmere
Det kræver både sund fornuft og forsigtighed at outsource IT-opgaver til Rusland. Men så er der også udsigter til kontante besparelser.

Man skal ligne de andre
Outsourcing kan godt være sagen for helt små virksomheder, men det kræver forberedelse og et grundigt kig indad.

ERP er den hellige grav
IT-outsourcing er tidens trend, men der er stadig mange der tøver med at outsource deres økonomistyringssystem.

Lej en bodyguard til netværket
Selv om IT-afdelingen gør et godt stykke arbejde, kan det betale sig at outsource sikkerheden. Man bliver nemlig let blind for de huller, man selv laver.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere