I sidste uge fremlagde videnskabsminister Helge Sander et oplæg til en handlingsplan for grøn it på et møde i IKT-rådet, der er nedsat for at rådgive regeringen om strategiudvikling på it-området. I handlingsplanen bliver hjemmearbejdspladser og videokonferencer fremhævet som eksempler på, hvordan it kan bidrage til at skåne miljøet og samtidig øge fleksibiliteten på arbejdspladserne.
»Vi skal kombinere Danmarks placering som førende it-nation med vores styrkeposition inden for miljø- og energiteknologi. Derfor er det væsentligt med en handlingsplan for grøn it,« siger Helge Sander.
Handlingsplanen indeholder også et forslag om en international konference om grøn it. Den skal dels sætte fokus på, hvordan strømforbruget på it kan reduceres, og dels hvordan der kan skabes nye it-løsninger, som bidrager til at mindske energiforbruget og CO2-udledningen i samfundet.
»Der er to vigtige mål med grøn it. Vi skal anvende og udvikle it- og teleudstyr mere miljørigtigt og samtidig anvende og udvikle it- og teleudstyr, som kan give positive miljøeffekter, fordi det erstatter miljøbelastende processer og produkter,« siger Helge Sander.
I de seneste år har it-producenterne i stigende grad haft fokus på udvikling af nye lavenergi-produkter. Det skyldes fortrinsvis den nye bølge af mobile produkter, hvor batterilevetid er blevet en vigtig konkurrenceparameter.
Samtidig har chipproducenterne ramt en barriere, hvor processorens strømforbrug og dermed varmeudvikling er blevet så stor, at det kræver omfattende kølesystemer. Derfor er det indledt et kapløb for at udvikle mere effektive produkter med mindre strømforbrug.