Mobilt Internet med i-Mode

NTT Docomo, den største mobiloperatør i Japan, har stor succes med sin mobile dataservice, i-Mode. Teknologien kan på mange punkter sammenlignes med WAP, men potentialet er meget større.

Mens vi i Europa først begynder at stifte bekendtskab med muligheden for at surfe trådløst på Internet med mobiltelefonen, takket være WAP (Wireless Application Protocol), så er japanerne alligevel langt forude. NTT DoCoMo lancerede i 1999 det banebrydende system i-Mode (forkortelse for “international Mode”), som netop har rundet 10 millioner brugere i det asiatiske område.


DoCoMo ønskede ikke at vente på WAP, men satsede på at udvikle sin egen løsning - og dét med stor succes. Det er tvivlsomt, om WAP nogensinde kommer til Japan, men der er planer om at tilbyde i-Mode i Europa og muligvis også USA.


Hvad er i-Mode?


Ligesom WAP er i-Mode kun bruges med en mobiltelefon, som er forberedt til systemet. Panasonic, Sony, Nokia og Ericsson producerer i-Mode telefoner, men den mest populære model er DoCoMo’s egen i-Mode model. Mobiltelefoner med i-Mode ligner almindelige telefoner, men skærmen er større og telefonen er udstyret med fire centrale knapper, som bruges til at navigere på Internet-sider.


i-Mode bruger en speciel teknologi til transmission af datapakker, som er bygget ind i DoCoMo’s mobilnetværk. Teknologien betyder at brugeren er koblet på konstant - man betaler ikke for, hvor længe man er on-line, men den mængde af informationer, som hentes ned.


Den sidste komponent er en gateway, der henter dokumenter fra Internet og sender dem til mobiltelefonen. NTT DoCoMo stiller en sådan gateway til rådighed for sine kunder. De enkelte i-Mode sider ligger på en almindelig Internet-server, men er skrevet i et nyt sprog, cHTML (compact HTML).


DoCoMo’s cHTML er tættere på HTML end WAP-teknologiens WML-sprog, men mange elementer som f.eks. frames og tabeller er ikke med i den aktuelle version. På mobiloperatørens website findes en liste over de koder, som understøttes i cHTML.


I modsætning til WML har cHTML ikke tilknyttet et scriptsprog, men DoCoMo og Sun har indgået en alliance med henblik på at indbygge Java-understøttelse i systemet.


Mikrobrowser


Alle WAP-telefoner er udstyret med en mikrobrowser, et lille program, der indlæser og viser dokumentet på skærmen - og det samme gælder i-Mode. Den mest populære mikrobrowser er Compact Netfront, udviklet af det japanske firma Access. NetFront er indbygget i omkring 75 pct. af alle i-Mode telefoner.


Med mikrobrowseren kan man surfe på de omkring 500 officielle i-Mode sites, som kan nås gennem DoCoMo’s portal-side. Dertil kommer 18.000 uofficielle tjenester, som er udviklet af privatpersoner. i-Mode tilbydes indtil nu kun i Japan og Hong Kong, og der er derfor ikke udviklet ret mange engelsksprogede sites.


Blandt de officielle tjenester finder man bl.a. vejrprognoser, rejseplanlægning, billetreservering, søgemaskiner og nyhedstjenester. Fordi i-Mode er “always on” - man er konstant forbundet, når mobiltelefonen er tændt - kan systemet også bruges til Push-tjenester som e-mail og chat.


På dette punkt adskiller i-Mode sig klart fra WAP, der ikke understøtter Push. Hvis du benytter en WAP-baseret e-mail tjeneste, skal du selv koble dig og tjekke, om der er kommet post. Med i-Mode vises et blinkende ikon på displayet så snart e-mailen er ankommet.


Hos i-Mode World kan man afprøve en demonstration af en terminal, der viser en række af de muligheder, som ligger i systemet.


Indtil nu er i-Mode næsten udelukkende et japansk fænomen, men det er meget sandsynligt, at teknologien også kommer til resten af verden. I Europa samarbejder DoCoMo bl.a. med KPN Mobile N.V. i Holland om at udvikle en europæisk i-Mode service.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere