Test: Lækre MacBook Air er blevet voksen

Fra blodfattig design-ikon til rigtig bærbar. Apples Macbook Air er blevet voksen. Se testen af den lette og lækre bærbar her.

MacBook Air er blevet voksen

I januar 2008 trak den daværende Apple-chef Steve Jobs, til lyden af gisp fra fans og publikum, den første MacBook Air ud af en A4 konvolut.

Og mens reaktionerne fra fans måske var lige lovligt ekstatisk, er der ingen tvivl om, at Air satte standarden for datidens tynde og lette bærbare. Ikke fordi den var specielt hurtig eller specielt let, men fordi den samlede pakke var, og er, en af de lækreste maskiner på markedet.

Det har imidlertid taget indtil juli 2011, før vi har kunnet kalde Macbook Air for et reelt alternativ til din bærbare computer. For tidligere modeller var måske smarte, men når det kom til computerkraft, var der ikke meget at hente. Air var derfor, når det kom til stykket, mere et design-statement end en reel bærbar.

Det ændrede sig i sommeren 2011, da den seneste udgave af Air blev lanceret. Borte var den langsomme ram og en Intel processor, der var en generation eller to bagude, og i stedet kunne Apple præsentere en model, som for første gang har tidssvarende hardware i en ultratyndt chassis.

Først og fremmest er skærmen med denne (og den forrige udgave) blevet løftet til en opløsning på 1.440 x 900 pixels, hvilket er en forbedring over den MacBook Pro 2010 (1.280 x 800), som vi umiddelbart sammenlignede med. Vi synes dog, at MacBook Pro's skærm har en bedre og varmere farvegengivelse, mens Air'en med lyset skruet godt op kan virke en smule farveløs. Det er dog stadig en skærm, som vil efterlade de fleste konkurrenter i støvet - så længe du ikke tager den med i solen, hvor den blanke skærm er stort set ulæselig.

Under aluminiumskroppen banker et hjerte produceret af Intel. Det er en dualcore Intel i5 processor af nyeste generation på 1,6 eller 1,7 ghz afhængig af model. Vælger du 13 tommer udgaven, kan du for ca. 700 kroner opgradere til en 1,8 gigahertz i7 processor.

Rammen har fået et løft fra 1066 mhz til 1333 mhz, men er stadig af den moderne DDR3-variant. Rammen kan ikke skiftes, men er fastlagt til 2 gigabyte for 11 tommer udgaven og 4 gigabyte for 13 tommer-modellen.

Ingen harddisk - kun SSD

Harddisk er der ikke noget af. I stedet er det muligt at vælge mellem 64 og 128 gigabyte SSD-drev (11 tommer) eller 128 og 256 gigabyte (13 tommer). Den moderne SSD-teknologi forhindrer dig måske i at slæbe hele familiealbummet med rundt, men sikrer til gengæld, at Air'en kan starte sig selv og programmer lynhurtigt. 

Samlet set betyder de opgraderinger, at Macbook Air nu scorer bedre resultater i benchmarks end en Macbook Pro fra sidste år. Og sammenligner man med en Air, der er en generation eller to ældre, er der tale om tæt på en fordobling i ydelse. Det er imponerende, selv om fortjenesten primært er Intels. 

Grafikmæssigt har Macbook Air nu fået Intels nye HD-system, som i Air er den såkaldte HD 3000 med 384 megabyte ram i 13 tommer udgaven. Det betyder, at mens Air aldrig bliver en spillecomputer, er hverken HD-film eller lette/ældre spil et problem.

Den begrænsede grafik og den påholdende processor gør, at Air har en fornuftig batterilevetid. Med Wi-Fi tændt og skærmen på halv lysstyrke får vi typisk mellem 5 og 6 timer ud af en opladning, hvilket er helt fint for denne type bærbare. 

Kendere af Macbooks vil vide at de har nogle af de bedste tastaturer til bærbare. Air skuffer ikke her, selv om vandringen på tasterne er noget kortere end Macbook Pro-modellerne. Som noget nyt er tasterne desuden baggrundsbelyste, noget der før var forbeholdt de tungere pro-modeller. 

Oppe på vægten slår den ud ved lige under 1,4 kilo. Det er flot, men så heller ikke mere - vi testede en Acer Timeline for et par år siden med samme vægt. Men mennesket vil som bekendt bedrages, og på grund af Air'ens superslanke form virker den lettere, end den reelt er.

Få porte, fed bærbar

Den anorektiske form har dog også sine bagsider. På siderne finder du sølle to USB-porte, den endnu nytteløse Thunderbolt-port, en mini displayport og stik til høretelefoner. Desuden selvfølgelig opladerstikket med Apples smarte magnetiske tilslutning samt et SD-kort. 

Borte er både DVD-drev, firewire-porte samt netværksstik. Apple tilbyder godt nok en USB-netværksadapter til 199 kroner, men glem alt om hurtige gigabit-hastigheder, for det kan USB-porten ikke håndtere. På sigt kan der dukke Thunderbolt-baserede netværksadaptere op, men indtil da må du nøjes med Wi-Fi eller Bluetooth. 

Men begrænsningerne ved tynd-og-let designet er nu engang kendte og gælder også for de fleste andre tynde 13 tommers bærbare. Dog virker det en smule fedtet, at Apple hverken tilbyder USB 3.0 eller muligheden for indbygget 3G-modem i en bærbar til knap 10.000 kroner for grundmodellen. 

Vil du derfor have lidt flere valgmuligheder, kan du oftest spare meget på at købe en tynd-og-let bærbar fra Asus´s U-serie eller Acers Timeline-serie, men det er ikke helt det samme. Har du alligevel tegnedrengen fremme, er Samsung 9-serie også et kig værd, mens Sonys Z-serie starter på 16.000 kroner, men den kan til gengæld snildt overgå Air'en når det kommer til hardware. Se flere af de smukke Windows-alternativer til Air her

Så samlet set har Air en rimelig position på markedet. Den er dyr, men ikke for dyr - og den har moderne hardware uden at Apple har anstrengt sig for at levere for meget. 

Og kombinationen af den godt kørende hardware, designet og det bærbar-venlige OS X Lion-system gør, at Macbook Air burde være med i enhver potentiel køber af en tynd-og-let bærbar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere