Artikel top billede

Foto: Wynand van Niekerk.

SKI's bestyrelsesformand: Vi handlede ansvarligt

SKI's bestyrelsesformand mener ikke, at bestyrelsen har svigtet sit lovpligtige ansvar i sagen om udbudskaos.

Læs også: Efter SKI-kaos: Bestyrelsen risikerer erstatningskrav

Bestyrelsen for SKI risikerer at få en erstatningssag på halsen, som følge af det kaos, der blev udløst, fordi organisationen ikke havde styr på udbudsjuraen.

Det vurderer eksperter, men bestyrelsesformand Jørgen Clausen afviser, at bestyrelsen har svigtet sit ansvar.

"For det første er det hele en rigtig beklagelig situation," fastslår Jørgen Clausen.

Derefter forklarer formanden, der til daglig er stadsdirektør i Odense Kommune, at SKI-bestyrelsen handlede, da uregelmæssigheder kom til bestyrelsens kendskab.

"Da vi bliver bekendt med dybden af de her problemstillinger, så handler vi også. Det følger af ansvaret for bestyrelser ifølge aktieselskabsloven. Som ansvarlig bestyrelse skal man handle, når man er vidende om problemstillinger. Det har vi gjort."

Det er for nylig, at I handlede?

"Ja, det svære i det her er, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kommer med en vejledende udtalelse (umiddelbart efter nytår, red.). Det er ikke en kendelse. Styrelsen kommer med sin fortolkning af et temmelig indviklet regelsæt omkring en række forskellige udbud.

Der har været masser af diskussioner, omkring hvordan de her regler skal fortolkes. Det er ikke nagelfast jura. Og nu kommer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen så med sin vejledende udtalelse om, hvordan den opfatter juraen på det her område.

Så vi siger: 'Ok, når vi kommer så tæt på, hvordan det her skal fortolkes, så vælger vi at rette ind i forhold til den fortolkning.'

Man kan sige, at alternativet kunne være: 'Det, mener vi ikke, er rigtigt. Så vi er indstillet på at køre en sag på det'," forklarer Jørgen Clausen.

Udbudsforretning for milliarder 

Kan du forstå, hvis folk udefra ikke forstår, hvorfor et aktieselskab, der omsætter for 13 milliarder kroner om året udelukkende på udbud, ikke har styr på udbudsreglerne?

"Det er måske lidt hårdt at sige. Jo, jeg kan godt forstå det. Sagtens. 

Jeg synes bare, at der skal en tilføjelse. Nemlig at der har været meget tvivl om, hvordan man skal fortolke regelsættet.

Hvis du spørger ude i markedet, så vil du høre, at folk er lidt fortvivlede og siger, 'hvordan er det egentlig, vi skal agere med de her regelsæt?'

Det er ikke for at bruge det som en undskyldning. Det er bare for at sige, at så let er det heller ikke."

Hvem har så ansvaret for de uklare regler?

"Det er noget, der ligger i både den danske fortolkning og EU-reglerne.

Men der er ingen tvivl om, at der er meget store transaktionsomkostninger forbundet med udbud på begge sider - leverandør og kunde. Og kunne man minimere det, så kunne det være rimelig fornuftigt for det danske samfund.

Det er også derfor, at vi vil kigge på, hvordan vi gør det så let som muligt at være både udbyder og byder. Det er noget af en udfordring, når regelsættet er så tungt," siger bestyrelsesformanden.

Læs også: Efter SKI-kaos: Bestyrelsen risikerer erstatningskrav




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere