Artikel top billede

Lavine af SKI-spørgsmål rammer finansministeren

Partier fra begge sider af folketingssalen kræver finansminister Claus Hjort Frederiksen i arbejdstøjet, efter SKI-skandalen er brudt ud.

Fra begge sider af Folketinget lyder der hård kritik af SKI, Statens og Kommunernes Indkøbscentral, der har påført leverandører og myndigheder alvorlige problemer.

Et hav af indgåede kontrakter indgået under SKI's rammeaftaler hænger i en tynd tråd. Og leverandører har spildt millioner af kroner på aflyste og genudbudte aftaler. 

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Colette Brix, slår fast, at det øveste ansvar ligger hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), da SKI ejes af Finansministeriet (55 procent) og KL (45 procent).

"Det ansvar tror jeg også, at han vil påtage sig. Det her har ramt som en bombe, og nu skal der ryddes op," siger erhvervsordføreren.

Hun vil holde ministeren op på, at han trækker i arbejdstøjet og får set på en løsning for de mange virksomheder, der er kommet i klemme.

"Vi kan simpelthen ikke være bekendt at lade små firmaer i stikken. De har gjort sig umage med at lave et ordentligt materiale til udbud, og så aflyser man bare det hele," siger Colette Brix og tilføjer: "Det er bare ikke i orden."

Erhvervsordføreren forklarer, at SKI-skandalen er det sidste, som små virksomheder behøver midt i en finanskrise, hvor alle er pressede på økonomien.

"Nogle hos SKI har sovet i timen," konkluderer hun.

Byge af spørgsmål

Hos Enhedslisten vil man også holde finansministeren ansvarlig.

"Jeg mener, at det er tåbeligt og uacceptabelt, at vi har en indkøbsorganisation - ejet af staten og KL - som ikke fokuserer på at spare penge for det offentlige, men på selv at have den størst mulige omsætning," siger it-ordfører Per Clausen. 

Han mener, at SKI, der er organiseret som aktieselskab, har været alt for lukket.

"SKI's lukkede arbejdsfacon er også uacceptabel. Med den række skandaler, der nu er afsløret, er der brug for svar på en række konkrete spørgsmål," siger Per Clausen.

Spørgsmål til ministeren

Han har derfor stillet følgende spørgsmål til ministeren:

"Ministeren bedes redegøre for, hvordan en af det offentliges største indkøbsorganisationer ejet af Finansministeriet og KL kan lave fejl i 16 aftaler, så de skal opsiges?"

"Er Finansministeriet som ejer af SKI tilfreds med den aflønningsmodel, som den tidligere direktør hos SKI har haft?"
 
"Kan ministeren bekræfte, at den tidligere direktørs løn afhang af SKI's omsætning og ikke af besparelser for det offentlige via indkøb hos SKI?"
 
"Ministeren bedes oplyse hvor mange leverandører, der tilsammen har budt ind på de SKI-aftaler, der nu enten må ændres eller opsiges?"

"Ministeren bedes oplyse den samlede anslåede værdi på de SKI-aftaler, der nu enten må ændres eller opsiges?"

"Ministeren bedes fremlægge dokumentation for, hvor meget SKI-organisationen har sparet det offentlige for i indkøb de sidste to år?"

"Hvad vil ministeren konkret gøre for at gøre SKI's priser, aflønningsforhold med videre mere gennemsigtige og åbne for offentligheden?"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere