Danske Bank splittet i atomer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Executive d. 14. september 2007.


Med overblik over alle forretningskomponenter har Danske Bank blandt andet forbedret produkt-udviklingen.

I Danske Bank er det ikke nok med en 200 sider lang kravspecifikation til et nyt produkt, uanset hvor godt specifikationen er formuleret.
Det kræver et meget større arbejde, som så til gengæld sparer banken tid, penge og gør innovationen nemmere.
"Specifikationen skal forholde sig til, hvad vi har af klodser, hvad der skal til af nye klodser, og hvilke klodser der i givet fald skal justeres og ændres," siger chef for bankens enterprise arkitektur, Claus Torp Jensen.
For Danske Bank er fokus på forretningsarkitekturen helt afgørende for en konsistent sammenhæng mellem forretningsstrategi og it-strategi.
Ligesom alle andre virksomheder består banken af et hav af små komponenter, der tilsammen skaber forretningen.
En koncern - en platform
Men i Danske Bank har han de seneste år gjort en dyd ud af at beskrive, systematisere, katalogisere komponenterne og udtænke rammerne for anvendelsen af arkitekturen. Alle forretnings-, funktions- og it-komponenter beskrives i et stort katalog.
"Vi beskriver, hvor vi er i dag, hvor vi gerne vil være, og hvordan de enkelte projekter bidrager til at føre os derhen," siger Claus Torp Jensen.
Det var især i begyndelsen af årtiet, at Danske Bank skruede op for arkitekturen som fokusområde. Men allerede dengang var fundamentet på plads. De første skridt mod et godt overblik over forretningsarkitekturen begyndte nemlig allerede i 1990, da fusionen mellem en række danske banker skabte Danske Bank. Ved samme lejlighed fødtes sloganet "En koncern - en platform".
"I starten af årtiet blev vi ramt af den dynamik, der var omkring samspil mellem it og forretning, og vi besluttede os for at skabe et fælles sprog omkring det, vi gjorde," siger han.
Selv om alle i banken ikke bruger begrebet enterprise arkitektur, er begreberne - tanken om klodserne - en del af alle udviklingsprocesser i banken. For eksempel er det ifølge Claus Torp Jensen med til at bringe de ellers ofte ukonkrete strategimøder tættere på virkeligheden.
Ifølge ham er det svært helt at sætte ord på, hvad der er ren og skær økonomisk gevinst ved at katalogisere alle de komponenter, banken består af.
"En endegyldig cost-benefit-analyse giver ikke mening. Men det har givet os en god udviklingsplatform - og en mulighed for at leve op til vores udviklingsstrategi," siger han.
Fart i udviklingen
Claus Torp Jensen fremhæver dog også, at det i visse tilfælde medvirker til at sætte fart på udviklingen, ligesom det også øger innovationshastigheden. For eksempel da Danske Bank skabte flexlån med renteloft. Det kom efter en periode, hvor der var en voksende bekymring hos kunderne om stigende renter. Men i stedet for at udvikle et nyt produkt fra bunden, blev der kigget på, hvad der i forvejen lå af produkter i kataloget, og hvordan de kunne kombineres. I en anden del af forretningen fandtes nemlig et rentegaranti-produkt.
"De to produkter blev krydset. Det var enklere end at begynde forfra, både forretningsmæssigt og it-mæssigt," siger Claus Torp Jensen.

Boks:
It-arkitektur
Andelen af virksomheder, der planlægger it-arkitektur i forhold til forretningens strategier og målsætninger.

I høj grad 39,9 %
Nogen grad 32,7 %
Mindre grad 20,8 %
Slet ikke 3,6 %
Ved ikke 3,0 %

Kilde: It i praksis 2007,
Rambøll Management

Billedtekst:
klodser Vice president for arkitektur og udvikling i Danske Bank , Claus Torp Jensen, deler banken op i små bidder. Visionen er, at det bliver lige så let som leg med Lego-klodser at sammensætte nye produkter. Foto: Torben Klint.

OriginalModTime: 20-09-2007 13:13:10




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere