Millioner hældes blindt i stort ESDH-hul

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. september 2007.


Hvad får myndighederne ud af de store investeringer i ESDH? Det er en velbevaret hemmelighed.
I hvert fald har ingen af de fem myndigheder under FESD, som Computerworld har spurgt, målt, om de nye systemer har forbedret sagsbehandlingstiden eller kvaliteten.
Det undrer professor Kim Viborg Andersen fra Handelshøjskolen i København.
"Som udgangspunkt er det klogt at vurdere, om systemerne overhovedet forbedrer sagsbehandlingen," siger han.
Men hverken Økonomi- og Erhvervsministeriet, Fødevarestyrelsen, Transport- og Energiministeriet, Socialministeriet eller Miljøministeriet har altså lavet systematiske evalueringer.
Flere af myndighederne oplyser, at de ikke har lavet evalueringer, fordi systemerne er relativt nye. Det er blot en del af forklaringen, tror Kim Viborg Andersen.
"Man kan altid diskutere, hvor dybdegående og formelle evalueringer skal være, men hvis myndigheden føler, det går godt med implementeringen, vil den ofte springe over en tidskrævende evaluering," siger han.
Mål mangler
En rapport fra PA Consulting Group, der er lavet for styregruppen af FESD-projektet i 2005, peger på, at FESD-projektet generelt mangler konkrete effektiviseringsmål.
Administrerende direktør Bent Marcussen fra FICS Danmark, der leverer ESDH-systemer til både offentlige og private organisationer, nikker genkendende til den tendens, ligesom en af hans kunder, sekretariatschef Thomas Meyhoff Crone fra Roskilde Kommune.
"For ti år siden skulle vi dokumentere, at hver enkelt krone på it kunne betale sig selv hjem igen, men i dag skal vi bare følge med udviklingen," siger han.
Han mener, at nogle gevinster er så store, at det næsten vil være spildt arbejde at lave målinger af det.
"Efter vi indførte systemet, skulle vi ikke transportere papirer rundt med post, så det har selvfølgelig givet enorme besparelse, selvom vi omvendt nu bruger noget tid på indtastning og journalisering," siger han.
Eget ansvar
Hos Den Digitale Taskforce mener kontorchef Lars Frelle-Petersen, at det er myndighedernes eget ansvar at måle effekten - men også at de bør gøre det.
"Det er dem selv, der har ansvaret for deres økonomi," siger han.
Han peger på, at rigsrevisionen har kritiseret de offentlige myndigheders manglende evalueringer af it-investeringer.
"Der er klart et behov for det. Hvordan kan man ellers sige, at de penge man har brugt, er givet rigtigt ud?" spørger Lars Frelle-Petersen.
Rapporten fra PA Consulting Group om FESD-projektet viser, at indkøbssiden af FESD er en stor succes. Rapporten anslår nemlig, at staten i indkøb har sparet op imod 50 til 70 procent.
Men om investeringerne har gavnet selve sagsbehandlingen, er altså fortsat udokumenteret.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:15:41




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere