FESD'en er slut

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. september 2007.


Leverance-problemer og massiv kritik
fra kunderne præger den ene af tre
FESD-leverandører. Alligevel mener ledelsen bag FESD,
at prestigeprojektet kører fint.

Der er store problemer hos den ene af tre hovedleverandører til det fællesoffentlige prestigeprojekt om elektronisk sags- og dokumenthåndtering, FESD. Software Innovation er godt på vej til at køre FESD-toget af sporet.
Sorø Kommune kunne ikke få systemet til at virke og fandt en leverandør uden for FESD-projektet. Bornholms Regionskommune har endnu ikke set en test af Software Innovations system, der gør kommunen tryg nok til at integrere det. Samtidig ulmer utilfredsheden i Albertslund Kommune, ligesom Randers Kommune efter et år fortsat venter på at modtage et bestilt system fra firmaet.
FESD bærer medansvar
Hos en helt femte kunde, DR, går frustrationen på, at der kan gå op til år med at få rettet en fejl.
Her peger arkivkonsulent Karin Berg fingre ad FESD-ledelsen, der godkendte Software Innovation som en af de tre hovedleverandører.
"Firmaet har tydeligvis gabt over en meget større opgave, end den har kunnet bide over," siger hun.
Men kontorchef hos Den Digitale Taskforce, Lars Frelle-Petersen mener, at Software Innovation var et rigtigt valg som en af tre leverandører.
"Ud fra de kriterier, vi havde på daværende tidspunkt, opfyldte Software Innovation kriterierne," siger han.
"Det er kompliceret med
ESDH-løsninger, og man kan efterfølgende se alle mulige ting i bakspejlet. Det nytter ikke ret meget," siger han.
Han erkender, at kommunerne og DR samstemmende klager over blandt andet leveranceproblemer, og han mener, at Software Innovation har lovet mere, end de kan holde. Men han fastholder, at det er myndighedernes eget ansvar at indgå kontrakter, selvom leverandørerne er godkendt.
"Det er individuelle kontrakter med individuelle ansvar, hvor leverandøren påtager sig at levere det, de har lovet. Og det har vi i FESD intet med at gøre," siger han.
FESD-toget kører fint
På trods af problemerne hos de fem FESD-deltagere mener han, at FESD-toget kører fint.
"Ja, det gør det. Men der er ingen tvivl om, at noget af det mest komplekse digitale projekt, man kan kaste sig ud i, er at implementere et ESDH-system," siger han.
Lars Frelle-Petersen understreger, at man altid vil se dårlige eksempler på ESDH-implementeringer, men at der også findes mange gode eksempler.
Han afviser samtidig, at FESD bør gå efter større leverandører i fremtiden.
"Software Innovation er store i Norge, men måske ikke i Danmark. Og i EU-udbud må man ikke skelne. Desuden bliver vi også skudt i skoene, at vi ikke tager hensyn til små og mellemstore virksomheder," siger han.
På et punkt vil man øge fokus i det kommende FESD 2-udbud.
"Måske kan vi gøre os mere umage med at kræve dokumentation for firmaernes leveranceevne. Man det er også svært, for hvordan dokumenterer man det?" spørger han.
Lektor Helle Zinner Henriksen, Institut for Informatik på Handelshøjskolen i København, er uenig i, at der ikke bør ses på leverandørernes størrelse.
"Det er frygteligt politisk ukorrekt, for vi vil også gerne støtte de mindre leverandører, så de kan blive større," siger hun.
Men hun forklarer, at flere af de store aktører har været på markedet længe og kender kundernes behov. For eksempel skiftede Sorø Kommune Software Innovation ud med KMD.
Forventninger afstemmes
Netop kommunikationen mellem kunde og leverandør er vigtig.
"Det er nemt at skælde leverandøren ud, men ofte forventer kunden en ting og leverandøren noget andet," siger hun.
Selvom firmaet sikkert har påtaget sig for mange opgaver, er kunderne heller ikke altid gode til at formulere deres behov.
Helle Zinner Henriksen mener, at selvom der er problemer i implementeringsfasen, er den helt store succes ved FESD, at man her tør tænke på tværs af myndigheder.
"Det er en succes i forhold til, at alle sidder og udtænker deres egen lille løsning. Man kan sige, man er kommet skridtet videre i forhold til elektroniske patientjournaler," roser hun.
Samtidig vurderer hun, at problemerne ikke vil afskrække andre myndigheder fra at gå ind i FESD, men peger på, at firmaer, der kommer galt af sted, bliver afløst af andre.
"Problemerne bliver glemt. En uheldig virksomhed er dog ude fremover, men så kommer der en anden ind," siger hun.
Software Innovations administrerende direktør Peter Perregaard havde "ingen kommentarer" til kritikken af virksomhedens ESDH-system.

Billedtekst:
RIGTIGT VALG Kontorchef hos Den Digitale Taskforce, Lars Frelle-Petersen mener, at Software Innovation var det rigtige valg som en af tre leverandører.
Arkivfoto: Torben Klint

Boks:
FESD
FESD er en forkortelse for "Fællesoffentlig Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering".

Staten, Regionsrådsforeningen og KL har indgået en hovedkontrakt med tre konsortier om at udvikle og levere ESDH-systemer til den offentlige sektor:

Accenture A/S med Traen og Rambøll Informatik som underleverandører.

CSC A/S med Scan-Jour og Rambøll Management som underleverandører.

Software Innovation A/S med Rambøll Management og Ementor som underleverandører.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:15:37




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere