It-branchen har ramt medarbejder-muren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. september 2007.


Desperat mangel på arbejdskraft har sat
en brat stopper for it-branchens tocifrede vækstrater. Alligevel er branchens topchefer superoptimister og forventer storvækst i år.

Den danske it-branche har
efter to år i træk med impo-nerende vækstrater ramlet panden imod medarbejder-­muren. Det viser Computerworlds årlige Top 100-undersøgelse, der bygger på de seneste årsregnskaber fra 349 it-virksomheder i Danmark.
Hvor de største danske it-virksomheder i fjor kunne prale af en samlet omsætningsfremgang på 10 procent, så har medarbejdermangel i år reduceret væksten til sølle to procent. Dermed adskiller it-branchen sig ikke længere voldsomt fra andre dele af dansk erhvervsliv.
I 2007 venter de økonomiske vismænd en samlet vækst i det danske bruttonationalprodukt (BNP) på 1,8 procent. Ifølge en fremskrivning foretaget af OECD for de 30 OECD-lande vil Danmark få den laveste økonomiske fremgang (1,1 procent om året) i perioden 2008-2012. Det skyldes, at vækst i beskæftigelsen ikke længere vil bidrage til fremgang. Det kraftige fald overrasker Jakob Lyngsø, administrerende direktør for foreningen IT-Branchen:
"Jeg havde regnet med et fald, men ikke så voldsomt. Vækstfaldet skyldes sandsynligvis den desperate mangel på kvalificeret arbejdskraft," siger han.
Jakob Lyngsø fortæller, at it-branchens virksomheder i dag har 5.000 ledige stillinger, som det er umuligt at rekruttere kompetent arbejdskraft til. Det medfører, at it-virksomheder ofte er tvunget til at sige pænt nej tak til nye ordrer.
Det betyder igen, at danske virksomheder tvinges til at udskyde it-projekter, som skal hjælpe dem med at effektivisere arbejdsgange, ekspandere eller udvikle forretningen på anden måde. På længere sigt kan den udvikling svække danmarks konkurrence­evne. Og intet tyder på, at problemet har toppet.
Hjælpen skal hentes udefra
Ifølge beregninger foretaget af IT-Branchen og Dansk Industris it-branchefællesskab, ITEK, vil medarbejdermanglen i it-branchen vokse til godt 9.000 personer i perioden frem til 2025.
"Der er ingen nem løsning på dette. Vi er nødt til at uddanne langt flere it-kandidater, outsource mere og hente flere kvalificerede medarbejdere uden for landets grænser," siger Jakob Lyngsø.
Et af de væsentligste områder, hvor it-branchen skal sætte ind, er rekruttering af unge.
"Det handler om at få flere unge til at søge ind i it-branchen, men der er jo hård kamp om deres gunst i disse dage, så der skal tænkes kreativt," mener Jakob Lyngsø, der også peger på, at it-uddannelsesmarkedet skal stimuleres, så langt flere bachelorer end i dag søger ind på cand.it.-uddannelserne på IT-Universitetet og IT-Vest.
En øget rekrutteringsindsats har i år fået flere unge til at vælge it-uddannelser til efter flere år med katastrofalt lave optagelsestal, men det er ikke nok til at fylde jobhullet.
"Antallet af færdiguddannede med en langvarig it-uddannelse vil fra i år til 2025 ligge stabilt på mellem 600 og 700 om året, men det slår slet ikke til," siger Jakob Lyngsø.
Lige nu og her mener han, der kun er én ting at gøre: Virksomhederne må finde medarbejdere uden for landets grænser:
"Det er de store virksomheder i vidt omfang allerede begyndt på, men vi skal også have de små og mellemstore i gang," siger han.
Derudover appellerer Jakob Lyngsø til politikerne om at lave om på den såkaldte forskerordning, der i bredt omfang anvendes til at hente it-forskere til Danmark. Ordningen gælder i tre år.
"Den skal udvides til mindst fem år. I dag er det sådan, at forskeren bruger det første år på at tilpasse sig. År to bidrager han enormt, og det tredje år forlader han Danmark. Det er uholdbart," siger han.
Problemet vokser
De store problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft sætter kraftige fodaftryk i årets IT-Vækstbarometer fra revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte.
Revisorerne har i løbet af sommeren spurgt 300 topchefer i den danske it-branche om deres og branchens strategiske udfordringer, planer og ambitioner. Barometret viser, at manglen på arbejdskraft ikke blot er it-selskabernes største udfordring i dag, men at topcheferne forventer, at rekrutteringsproblemet bliver endnu større fremover.
"Det har været årets negative oplevelse. I fjor forventede 30 procent af topcheferne i it-branchen, at manglen på medarbejdere ville få størst negativ indflydelse på virksomhedens udvikling. Det endte med at ske for endnu flere, nemlig 37 procent," siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder.
Han pointerer, at selvom mangel på medarbejdere er et helt generelt problem i dansk erhvervsliv i dag, så rammer medarbejdermanglen ekstra hårdt i it-branchen, hvor udviklingen af nye produkter og ydelser går særligt stærkt.
"Så det er vigtigt at kunne smede, mens jernet er varmt, og det kræver medarbejdere," siger Kim Gerner.
Hos SAP-konsulenthuset Segmenta, der i fjor blev kåret til Danmarks dygtigste it-
selskab af Computerworld, nikker direktør Thomas Stolborg genkendende til, at rekrutteringsproblemet vil vokse i omfang.
"Vi har ikke haft de helt store problemer indtil videre, da vi har øget medarbejderstaben det seneste år fra 27 til 50, men vi er absolut ved at nå grænsen i markedet," siger han.
Thomas Stolborg anslår, at der i dag er mellem 1.000 og 1.500 SAP-konsulenter i Danmark. Af dem har godt 400 de fem års erhvervserfaring, der er nødvendig for at få ansættelse i Segmenta. Så rekrutteringsgrundlaget er spinkelt.
"Det betyder, at vi kalkulerer med, at vi maksimalt skal være 100 mand i Danmark. Fremtidens vækst skal komme fra nye markeder," siger Thomas Stolborg, der forudser store rekrutteringsproblemer om få år, når en stor del af de erfarne SAP-konsulenter er pensionsmodne.
"Det tager rigtigt mange år at uddanne en dygtig SAP-konsulent, der kan tjenes penge på, og der har ikke været investeret nok i uddannelse af dem de senere år. Vi står over for et enormt rekrutteringsproblem," siger han.
Stop klynkeriet - omstil jer
Deloittes IT-Vækstbarometer viser også, at de danske topchefer ruster sig til en benhård kamp om de dygtige medarbejdere de kommende år.
Outsourcing og insourcing af medarbejdere fra udlandet bliver her vigtige parametre, hvis væksten i den danske it-branche ikke skal gå helt i stå.
En helt anden måde at finde arbejdskraft på er at købe det ude i byen hos et af de mange konsulenthuse, der lejer it-arbejdskraft ud på projektbasis. De bliver ofte lidt nedladende kaldt body-shoppere.
Stig Weilborg, administrerende direktør for et af de største, Interim Competence med 1.700 it-konsulenter tilknyttet, mener, at det er på tide, den danske it-branche kommer på omgangshøjde med resten af Europa og omstiller sig til en projektvirkelighed.
"Den danske it-branche skal holde op med at klynke, da de er notorisk overbemandede. Den nuværende debat bærer præg af, at virksomhederne i alt for høj grad fastansætter til en projektvirkelighed, hvilket kan være gift for indtjening og bundlinje, da lav produktivitet i selv korte perioder slår meget hårdt igennem," siger han.
Stig Weilborg mener, at mange af de arbejdsopgaver, der skal håndteres af it-branchen er projektopgaver, og at det derfor ikke er nødvendigt at fastansætte så mange folk.
Han er dog også klar over, at body-shopperne har et dårligt ry, og at det er bydende nødvendigt med en professionalisering af branchen, hvis de vil tages alvorligt som et middel til at reducere manglen på kvalificeret arbejdskraft.
Stig Weilborg mener, at det danske konsulentmarked er umodent sammenlignet med eksempelvis England og Holland.
"Indtrædelsesbarriererne er generelt meget små, da en virksomhed i princippet kan drives hjemmefra med en computer og en telefon, hvilket får nogle til begynde for sig selv som sælgere og konsulenter. Der er ingen nævneværdige barrierer omkring offentlig regulering, kapital og lignende. Det tiltrækker en del lykkeriddere," siger Stig Weilborg.
Det går ud over den professionelle standard i branchen, hvilket de store konsulentaftagere i erhvervslivet godt ved, og de er derfor i gang med en opstramning af processer og aftalegrundlag.
"Et eksempel er Finansministeriets nye rammeaftaler vedrørende it-konsulenter, der oprindeligt skulle træde i kraft ultimo 2007, men er udskudt minimum et halvt år. Staten kan spare et trecifret millionbeløb, når de sætter it-konsulentydelser i udbud. Det vil være med til at konsolidere branchen," mener Stig Weilborg.
Er vi på vej mod ny boble?
Deloittes IT-Vækstbarometer viser altså, at medarbejdermanglen er det altoverskyggende problem for it-branchens topchefer. På trods af medarbejdermanglen viser IT-Vækstbarometret, at det langt hen ad vejen fortsat er gyldne tider i den danske it-branche.
"Tænk bare få år tilbage, hvor konkurrencen var en kæmpe udfordring for de fleste it-virksomheder. Det er langt fra tilfældet i dag," siger Kim Gerner.
IT-Vækstbarometret viser nemlig, at for branchen generelt stryger både omsætning og indtjening i vejret. 35 procent af virksomhederne har således oplevet en stigning i indtjeningen på mere end 25 procent. Dertil kommer, at kun 11 procent af virksomhederne har oplevet et fald i omsætningen.
"Det er imponerende tal, men man skal samtidig være opmærksom på, at det primært er de mindre virksomheder, der vokser voldsomt, mens væksten blandt de store virksomheder med 200 eller flere ansatte er langt mere moderat," siger Kim Gerner.
Medarbejdermanglen - og den dæmper, det allerede har lagt på de største it-virksomheders vækst - får dog ikke topcheferne i den danske it-branche til at ryste på hånden. Tværtimod forventer 36 procent af dem tocifrede vækst­rater fremover.
"Hvis præcisionen i topledernes forudsigelser fra sidste års Vækstbarometer fortsætter, så ser det ualmindeligt godt ud i det kommende år. Men er der medarbejdere nok? Konkurrencen om dem bliver hård. Outsourcing og insourcing af medarbejdere fra udlandet er vigtige parametre i den sammenhæng. Lønpresset vil uundgåeligt trække i den forkerte retning, og effekten af den seneste tids finansielle uro kan også give skår i glæden," siger Kim Gerner.
Derfor mener han, at man med rette kan spørge, om der er tegn på en større eller mindre boble i retning af det, vi alle oplevede ved årtusindeskiftet. Så det har Deloitte gjort i IT-Vækstbarometret.
Svaret fra 84 procent af toplederne er klart: De ser ikke tegn på en boble overhovedet. 14 procent siger imidlertid, at vi er i en delvis boble, mens forsvindende få, to procent, siger ja, der er en boble.
"Der er uomtvisteligt fart på markedet, og vi er inde i en forrygende højkonjunktur, som ikke vil vare ved i al evighed. Men en boble som i 2000, hvor virksomhedernes økonomiske fundament, performance og værdiansættelse var dramatisk ude af balance, er der ikke tale om," mener Kim Gerner.
Han bakkes op af Jakob Lyngsø, der afviser, at en boble som omkring årtusindeskiftet truer it-branchen.

Billedtekst:
rekrutteringsproblemer "Vi skal iværksætte flere initiativer som eksempelvis IT-Natten for at gøre de unge opmærksomme på, at it-branchen er et godt og spændende sted at arbejde. Får vi ikke bedre fat i de unge nu, så får vi endnu større rekrutteringsproblemer fremover," siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør for brancheforeningen IT-Branchen. Foto: Hans Juhl

Boks1:
Deloitte IT-vækstbarometret 2007
Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte har over sommeren spurgt 300 administrerende direktører fra danske it-virksomheder om deres og branchens strategiske udfordringer, planer og ambitioner.

IT-Vækstbarometret indeholder resultaterne af den meget omfattende undersøgelse og Deloittes kommentarer til den.IT-vækstbarometret er blevet udarbejdet i ni år og giver derfor mulighed for at se udviklingen over en årrække frem for blot at give et øjebliksbillede.

Boks2:
Computerworld Top 100 2007
Computerworlds Top 100-undersøgelse er baseret på de seneste årsregnskabstal fra 349 danske it-selskaber. Analysen danner grundlag for kåringer af landets dygtigste
it-firmaer i 13 branchekategorier, heriblandt årets dygtigste konsulenthus, forhandler og tele- og internetselskab.

Resultatet af årets undersøgelse offentliggøres sammen med Deloitte IT-vækstbarometret 2007 på Top 100-konferencen, der løber af stablen 26. september og i Top 100-magasinet, der udkommer sammen med avisen Computerworld 28. september.

Boks3:

Import af udenlandsk arbejdskraft
Jobkort-ordningen fra 2002 indebærer, at ingeniører og vidensarbejdere inden for naturvidenskab og teknologi meget hurtigt kan opnå opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. For at komme ind i landet som it-specialist kræves det, at man kan dokumentere minimum tre års it-uddannelse på universitetsniveau. Jobkort-ordningen er pr. 1. maj 2007 blevet udvidet således, at også stillinger med en årlig aflønning på mindst 450.000 kroner er omfattet af ordningen - uafhængigt af branche og stillingens præcise karakter.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:15:01




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere