Den nye mobilkamp: OS X mod Symbian

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. september 2007.


Symbian mod OS X.
Så kort kan konkurrencen mellem Apple og Nokia skrives.
Mens Nokias mobiltelefoner er konstrueret med Symbian-styresystemet for øje, satser Apple på sit eget OS X-system til den nye iPhone.
Og netop denne forskel kan vise sig afgørende i konkurrencen mellem Nokia og Apple.
"Alle Nokias mobiltelefoner har den samme velprøvede kerne," siger Frank Fitzek, lektor ved Aalborg Universitet, Institut for kommunikationsteknologi.
Foreløbig er han ikke imponeret over iPhone, der, som han ser det, ikke rigtigt har introduceret nye teknologier. Det meste af det, der har vakt opmærksomhed i medierne er kendte teknologier, som Nokia allerede har brugt i en række af sine avancerede mobiltelefoner, de såkaldte smartphones. Det gælder for eksempel brugen af trykfølsomme skærme i stedet for tastaturer.
"Apple har produceret en meget flot telefon med nogle features, som de andre producenter ikke rigtigt har udnyttet indtil nu," siger Frank Fitzek.
Vi har endnu til gode at se, om Apples teknologi er robust nok til at konkurrere med Symbian. Men indtil videre har iPhone vist sig at have en række problemer med praktiske detaljer som at styre strømforbruget eller få skærmene til at virke rigtigt, påpeger Frank Fitzek.
Et andet afgørende moment i konkurrencen mellem Nokia og Apple om kunderne er de applikationer, som er lagt ind oven på styresystemerne. Her har Nokia åbnet for, at eksterne leverandører kan udvikle nye applikationer til de nye mobiltelefoner.
"Nokia lever i en symbiose med andre, der udvikler nye features til Nokias mobiltelefoner," siger Frank Fitzek.
For ham er det vældigt interessant, om Apple ligesom Nokia giver plads til, at eksterne selskaber kan udvikle nye applikationer til iPhone. Apple har allerede ladet Googles YouTube udvikle en videoapplikation baseret på QuickTimes H.264 codec, der gør det muligt at streame video til mobiltelefonerne med EDGE eller trådløst internet (Wi-Fi). Og Apple har også annonceret, at man vil åbne for applikationer fra andre eksterne leverandører.
"Og det er kritisk i konkurrencen. Ellers vil alle de nyeste applikationer komme til Nokias mobiltelefoner, inden de kommer til iPhone. Det vil måske ikke betyde så meget for min kone, der bare gerne vil have noget pænt, mens det vil være afgørende for mig," siger Frank Fitzek.
I det ultra-konkurrencebetonede mobilmarked er intet hugget i granit. Nokia har indtil for nylig sværget til Symbian, men der har været små pip fremme fra finnerne om, at man måske også vil se Nokia-mobiltelefoner baseret på Windows Mobile-styresystemet. Og dette til trods for at Nokia har næsten 50 procent af aktierne i det konsortium, der står bag Symbian.
"Det er godt med konkurrence, og Windows Mobile er en potentiel platform, men ikke lige nu. Et pc-styresystem i en mobiltelefon giver ikke samme muligheder, som et mobilstyresystem udviklet direkte til mobilen," forklarer Tomas Chatzopoulos, salgschef for Nokia Multimedia, over for nyhedstjenesten Mobil.nu.
Han ser iPhone som den første virkelige konkurrent til Nokias palet af avancerede mobiltelefoner.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:22:06




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere