Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2007.
Måske bliver 2008 et gavmildt år for nogle af de over 50.000 personer, der har ophavsret til udsendelser i DR-arkiverne.
I hvert fald står de til at dele de gennemsnitligt 14 millioner kroner, som DR skal betale for at lægge de mere end 500.000 timers udsendelser ud på nettet.
Og i Copydan - der indsamler ophavsretspenge til blandt andet journalister og skuespillere - har man modtaget den første henvendelse, fortæller forvaltningschef Jacob Hedebrink.
"Jeg blev ringet op af en, der ville spørge, hvor mange penge der var til vedkommende. Og det er jo noget tidligt, da ordningen først begynder 1. januar 2008," siger han, der har siddet med ved bordet til forhandlingerne med DR.
Jacob Hedebrink påpeger, at det endnu er usikkert, hvor mange penge, der bliver til hver enkelt ud af den årlige sum på godt 14 millioner kroner. Det kommer an på, hvor mange udsendelser DR økonomisk har mulighed for at digitalisere og lægge ud på nettet fra arkiverne.
Vilje til aftale
I alt skønner man, at der er over 50.000 personer, der har ophavsret til de mange timers udsendelser, der ligger i DR's arkiver. Og ophavsretspengene skal altså deles af rigtig mange mennesker.
Jakob Hedebrink fremhæver aftalen som en succes, fordi den omfatter alt materialet i DR's arkiver og er den første af sin slags - også set i international målestok.
"Man er jo altid forundret over, at aftalen i det hele taget kunne lade sig gøre," siger Jakob Hedebrink. Selv mener han, det kan forklares med, at der under forhandlingerne var en klar vilje til at nå en aftale.
Han fremhæver, at nok koster aftalen DR mange millioner, men samtidig får DR en aftale, der vil spare organisationen en masse omkostninger til administration af, hvem der nu skal have penge for hvilke udsendelser, der bliver lagt ud på nettet.
OriginalModTime: 07-06-2007 14:18:59