Levis, Elite Models og MTV er også mobiltelefoner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2007.


Ny producent af mobiltelefoner satser kun på design og livsstil. Teknologien er sekundær, lyder budskabet fra franske ModeLabs, der producerer custom telefoner sammen med MTV, Hummer og Levis.

Er det særlig svedigt at smide sin Nokia på cafébordet?
Næh. Ikke helt cool, vel?
Altså en Nokia kan alt det, en mobiltelefon skal kunne, når man trykker på tasterne. Den virker, som den skal.
Men i dag vil stadigt flere mennesker have noget andet og mere af deres mobiltelefon. De vil have noget, som signalerer noget om dem som mennesker. Noget unikt. Noget med en historie.
Og den helt almindelige standardmobil, altså skåret efter samme læst som en Toms Guldbarre, er ikke nok.
Den franske producent ModeLabs satser i stedet på de forbrugere, der skifter deres mobiltelefoner ud hver 14. måned. Ikke for at få en ny browser, bedre kamera eller videotelefoni. Tværtimod skifter de mobiltelefon for at få noget mere smart at hive frem fra lommen eller tasken.
"De vil have et produkt, som svarer til deres livsstil," siger Serge Simon, vicedirektør i ModeLabs.
Men er det så meget anderledes end, hvad andre producenter gør? Også Nokia, LG og andre falbyder mobiltelefoner med anderledes ornamenter, design eller sammen med et italiensk modenavn. Alt sammen for at indfange den samme mængde kunder, som Modelab går efter.
Alligevel har ModeLabs skruet forretningen anderledes sammen end de store producenter af mobiltelefoner. I stedet for at markedsføre mobiltelefoner under varemærket ModeLabs, så markedsfører selskabet mobiltelefonerne sammen med andre varemærker eller brands.
Blandt andet har selskabet udsendt en MTV-mobiltelefon. Målgruppen er aldersgruppen 15-35, mens en mobiltelefon udsendt sammen med det berømte modelbureau Elite henvender sig til piger i alderen 11-17 år.
Og inden for de næste måneder kommer der to nye til. Under bilmærket Hummer og jeans-varemærket Levis, hvor de to brands' værdier skal drive salget af det lille stykke elektronik.
Billig standardvare
En af Simons pointer er, at ModeLabs ved at købe selve den fysiske produktion billigt andre steder kan tjene penge ved at udsende ganske små mængder af en mobiltelefon.
"Teknologi er i dag en billig standardvare, som du kan få produceret efter behov," påpeger Serge Simon.
Serge Simon pointerer, at ModeLabs kernemarked skal ses som en niche - men på et meget stort marked. Eller som han grinende udtrykker det i telefonen fra Paris:
"Det er jo en meget stor hund, vi skal slås om at få plads på."
Det er foreløbig ingen planer om, hvorvidt MobiLabs telefoner kommer til Danmark
I 2005 var det globale antal mobiltelefon-abonnementer tæt på to milliarder. Og i 2006 var 80 procent af jordens befolkning dækket af et mobilt sendenet.
Umiddelbart ser forretningen ModeLabs også fornuftig ud. Men forretningen er unægtelig lille sammenlignet med branchens absolutte gigant, Nokia. I 2006 havde ModeLabs et overskud på den anden side af 50 millioner danske kroner. Nokias overskud tælles i milliarder.
Så hvor længe kan ModeLabs holde i konkurrencen med for eksempel finske Nokia, der længe har arbejdet med design og livsstil.
Et af de sidste eksempler på denne strategi var, da billedet af en Nokia i guld (ja, du læste rigtigt: guld). Også de andre store producenter arbejder intensivt med livsstil, så er der plads til det lille franske selskab? Og det at gå sammen med et andet eksklusivt varemærke (på moderne erhvervsdansk: co-branding) med mobiltelefoner er heller ikke nyt. Se bare på Motorola, der sammen med Dolce & Gabanna gav den prøvede Razr V3i et nyt liv på markedet. Og producenten LG har senest forsøgt sig med en mobiltelefon i samarbejde med det italienske modehus Prada.
"Konkurrencen vil være nådesløs, fordi de store producenter allerede går i retning af co-branding. Og her er andre forbrugerorienterede varemærker det, der kan gøre forskellen," siger Mark Burns til den avisen International Herrald Tribune. Han er strategi- analytiker i det britiske analyse­selskab Telecom & Media.

Nokia kortlægger livsstil
Mens Nokia også har afprøvet denne strategi, så ligger den finske gigants fokus på design og livsstil lidt anderledes end i ModeLabs, påpeger Michael McKay, chefdesigner i Nokia.
"Vi arbejder med designere, antropologer og trendforskere på at kortlægge de forskellige typer af livsstil, vi ser i verden," siger han. Og med den viden prøver Nokia så at give et udtryk i forskellige kollek­tioner af mobiltelefoner. En bølge er, at almindelige mennesker - altså dig og mig - i stadigt stigende grad køber luksusprodukter.
"Vi vil så gerne tilbyde produkter, hvor vi har kælet ekstra for detaljerne. Hvor vi har safirglas i stedet for plastik som skærm. Hvor vi har rustfrit stål i stedet for plastik, som skal uden om mobiltelefonen. Og det er der et marked for, kan vi se," siger Michael Mc­Kay.
En anden tendens kan være hen mod at bruge etniske udtryk uden for den vestlige del af verden. Eller ved at bevæge sig lidt væk af et hightech-udtryk og tilføre mobiltelefonerne en overflade, der giver brugerne en fornemmelse af håndværk.
"At der har været nogle rigtige mennesker, der har arbejdet med produktet," siger Michael McKay.
Alle disse lidt mere eksklusive livsstilsprodukter bærer varemærket Nokia lige som de mere billige og simple modeller, som er beregnet til markeder i den tredje verden.
Altså den dyre Nokia er stadig en Nokia ganske lige som den billige.
Er det da ikke en svaghed i modsætning til konceptet fra ModeLabs, der anvender forskellige varemærker til at ramme forskellige typer af kunder?
Michael McKay peger på, at Nokia jo har introduceret det meget eksklusive Vertu-varemærke for meget dyre modeller, der kan koste op mod en million kroner.
Menneskelig teknologi
"Vi har skam en smule af det. Men i Nokia lægger vi meget vægt på et udtryk af menneskelig teknologi. Altså at Nokia har tænkt over, hvilken type teknologi mennesker har brug for. Altså at en inder har brug for det og det i sin mobil. Og en dansker har brug for noget andet i sin mobil," siger Michael McKay.
Så næh, han mener ikke, at det brede varemærke er en svaghed i konkurrencen mod selskaber som ModeLabs. Eller konkurrenter som Motorola eller LG, der slår sig sammen med modehuse i konkurrencen om forbrugernes gunst.

Billedetekst: Mode Co-branding er nøgleordet for franske Mobilabs, som har kreeret denne model i samarbejde med modelbureau Elite: telefonen henvender sig til piger i alderen 11-17 år.

OriginalModTime: 03-05-2007 13:42:15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere