Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. april 2007.
I fremtiden vil internettet være afgørende, hvis politikere vil i Folketinget, mener Magnus Heunicke, socialdemokratisk it-ordfører.
Hvad kan politikere egentligt bruge nettet til? Og hvorfor er det så nødvendligt at være derude. Computerworld satte Socialdemokratiets it-politiske ordfører, Magnus Heunicke stævne for at høre hans tanker om internettets rolle i dansk politik. Nu og i fremtiden.
Hvor vigtigt er det at være til stede på internettet som politiker?
"Det er ekstremt vigtigt. Og vi er mange politikere, der følger meget intenst med i, hvordan udenlandske politikere bruger platforme på nettet til at kommunikere direkte med borgerne. Men det er også ekstremt vigtigt, at man er reelt til stede på nettet. Nu så jeg, at skatteminister Kristian Jensen (Venstre, red.) har oprettet sig med en profil i den virtuelle verden Second Life. Og der ved alle, at han ikke selv er til stede. Det er kun et stunt, hvor det er en student eller anden ,der sørger for hans avartar i Second Life. Og det gider folk da ikke. Den slags bliver gennemskuet lynhurtigt, hvis man ikke er aktiv på sin blog eller har en anden til at optræde for sig," siger Magnus Heunicke, der er valgt til Folketinget i sin kreds i Næstved.
Hvordan er du så selv til stede på nettet?
"Jeg har en blog på Ekstra Bladets blogsystem. I sidste uge var jeg også med i en blog på Berlingske. Derudover har jeg selvfølgelig min egen hjemmeside. Og der kan man jo måle, hvor mange hits man får på de ting, man skriver. Det største, jeg har fået af hits, er 8.000 på noget, jeg havde skrevet.
Men hvordan kan vi være sikre på, at det er dig, som reelt skriver dine indlæg på nettet?
"Jamen kommunikation på nettet er meget mere personlig end, når man for eksempel skriver et læserindlæg i en avis. Det er meget mere en sammenblanding af en sms, en mail og et læserbrev. Og budskaberne kommer hele tiden ind i en personlig referenceramme. Og på den måde kan man ikke skjule, hvem der reelt står bag indlægget. Og det nytter ikke bare at kopiere en pressemeddelelse ind i sin blog."
Hvad er din egen strategi for at bruge nettet?
"Dels er der den personlige kontakt som med at svare på de mails, jeg får fra vælgere og andre interesserede. Dels er det at åbne for den personlige indgang til politik at vise personen i politik. Noget som ellers er svært. Når familieministeren for eksempel er ude med et budskab om, at man bør få tre børn. Så deltager jeg i den debat ud fra det, at jeg har et barn. Og på den måde bliver personen mere vigtig end før."
Hvor meget betyder nettet for en politikers personlige stemmetal?
"Nu er der gået to-tre år siden sidste valg. Og siden den tid er der allerede sket utrolig meget med blogs, og der er nettets betydning klart stigende. Og personlige stemmetal er vigtige, for folk kan bare stemme upersonligt på en partiliste. Så når folk endelig vælger at gå ind for læse din blog, så er det virkeligt en privilegeret kommunikation, du har med dem. Så er det næsten som at møde dem selv. Da Uffe Ellemann Jensen som den første lancerede sit eget nyhedsbrev på nettet, var det helt klart med til at vise ham som kandidat - som en person der fulgte med tiden."
Hvor langt er vi fra, at politikere er nødt til at være til stede på nettet for at blive valgt?
"Jamen, der er vi jo næsten allerede. Ved næste valg vil du se alle kandidater være til stede ude på nettet. Fordi alle har råd til at bruge 8.000 kroner på at få en hjemmeside. Men jeg tror, at det er så meget mere vigtigt at være til stede de rigtige steder, fordi det vil være med til at sende et signal om, hvad for en slags person kandidaten er. For fremtidens politiker er det uomgængeligt at være aktiv på nettet."
Vil du selv sende videoklip ud på YouTube for at vise dit ansigt på nettet?
"Ja. Jeg er meget inspireret af den amerikanske politiker John Edwards, der har en videodagbog på nettet. Jeg tænker faktisk på at gøre noget af det samme. Han gør det så ekstremt. Det er så blæret at vise sig siddende i et kampagnefly på vej ud til folkemasserne."
Hvor afgørende bliver nettet for næste folketingsvalg?
"Ekstremt afgørende. I dag er nettet den primære informationskilde for langt de fleste mennesker. Nettet vil være fuldstændigt afgørende. Før i tiden var der ingen, der ville prioritere for eksempel Berlingske Online. Men i dag har de flere læsere end papiraviserne. Så derfor er det så vigtigt at ligge derude på avisernes hjemmeside."
billedtekst: synlighed For fremtidens politiker er det uomgængeligt at være aktiv på nettet, siger Magnus Heunicke, Socialdemokratiets it-ordfører.
Foto: Torben Klint
OriginalModTime: 19-04-2007 13:12:59