Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. marts 2007.
Google slår væk fra gratist-linjen og vil fremover tjene penge på et billigt web-alternativ til Microsofts Office-kontorpakke. Det er dog tvivlsomt, om tilliden til Google og nettets stabilitet er så stor, at virksomhederne tør lægge deres kontorprogrammer på nettet.
Forrige torsdag gjorde søgeselskabet Google alvor af snakken og sendte kontorpakken Google Apps Premier Edition i luften. Pakken er sammensat af en række kontorværktøjer - tekstbehandling, regneark,
e-mail med meget mere - som alle har været gratis at bruge tidligere.
Googles kontorpakke er på produktsiden med andre ord ingen nyhed. Det er det derimod, at virksomheder fremover skal betale 50 dollars (cirka 384 danske kroner) om året for værktøjer, som Google tidligere gav gratis væk til gengæld for øget trafik på dets søgesider og annonceindtægter. For de 50 dollars får virksomhederne adgang til en række "Premier"-tjenester, såsom 24 timers telefonsupport, sider uden annoncer og mulighed for at fylde op til 10 gigabyte filer i deres elektroniske postkasse.
Googles ændrede gratist-strategi måtte komme før eller siden, da søgeselskabet er i færd med at bygge en mangestrenget forretning op, hvor blandt andet salg af forretningssoftware skal supplere den indbringende forretning på søgereklamer.
Lanceringstidpunktet er næppe helt tilfældigt, da kontorpakken - trods ihærdige udmeldinger fra Google om det modsatte - er svært ikke at se som andet end et frontalangreb på Microsoft, der ellers sidder solidt på kontorpakke-tronen med sine Office-produkter.
Googles datacentre
Virksomheder verden over spejder netop i øjeblikket efter alternativer til Microsofts produkter, da de er ved at vurdere, om de skal opgradere til Microsofts seneste skud på Windows-styresystem stammen, Vista, og Office 2007.
Googles nye kontorsatsning er samtidig et af de første forsigtige skridt hen mod en mulig fremtid, hvor alle applikationer flytter fra kontor-pc'ens harddisk og ud på nettet. Og vel at mærke en fremtid, hvor alt på nettet ikke nødvendigvis er gratis.
Det hænger meget godt sammen med de mange datacentre, som Google har pumpet milliarder af kroner i opbygningen af i de seneste år. De skal understøtte selskabets massive satsning på webbaserede applikationer, som kontorpakken sandsynligvis blot er første eksempel på.
Google har da også forsøgt at trække opmærksomheden væk fra slagsmålet mod Microsoft ved at insistere på, at det forsøger at ændre den måde, folk anvender software på. Software skal fremover i højere grad være samarbejdsværktøjer, som kan bruges af mange samtidige brugere over nettet, hvis det altså står til Google.
"Med Google Apps kan vores kunder hægte sig på en strøm af teknologi og innovation til en brøkdel af det, traditionelle installerede løsninger koster," siger Dave Girouard fra Googles softwaredivision.
Frontalangreb på Microsoft
Trods Googles udmeldinger og nedtoningen af slagsmålet, så ser Brian Troelsen, senioranalytiker hos it-analysehuset IDC Nordic, Googles satsning som et reelt angreb på Microsofts kontorpakke.
"Google Apps kan bestemt være et godt alternativ til mindre virksomheder uden de helt store behov," siger han.
Googles indtog på kontorpakke-markedet kan også være en udfordring til andre softwareleverandører på området, heriblandt IBM's Lotus-forretningssoftware. Analytikere er dog enige om, at Googles nye kontorpakke ikke vil skabe den store ravage på markedet lige med det samme. Blandt andet fordi, der skal meget til at flytte de 450 millioner brugere på verdensplan af Office-pakken væk fra Microsoft.
"Der går sandsynligvis fem år, før vi kan se, hvilken indflydelse Googles nye satsning får på markedet," lyder det eksempelvis fra Jim Murphy fra it-analysehuset AMR Research i Boston.
Derudover er det også svært at vurdere, hvor meget billigere end Office-pakken, Googles kontorpakke rent faktisk er, da virksomheder som regel kan forhandle sig frem til rabatter, når de køber Office-licenser
Kash Rangan, der er analytiker fra investeringsbanken Merril Lynch, har regnet sig frem til, at virksomheder i gennemsnit betaler mellem 60 og 120 dollars (341-681 danske kroner) om året per bruger, når man forudsætter, at virksomhederne skifter software hvert andet eller tredje år. Det er en helt anden pris, end den man kan finde ved et hurtigt opslag på nettet.
Hos EDBpriser.dk koster Microsoft Office Professional 2007 fra omkring 1.500 kroner.
Svensk politi tester
Ifølge Google har selskabet i dag 100.000 Apps-kunder globalt. Også i Norden er Google aktiv, men ifølge Laura Ainsworth fra Googles kommunikationsafdeling er ingen større, danske virksomheder i gang med at skifte over til Google Apps.
Hun oplyser samtidig, at det er muligt at få Google Apps i en dansk version, selvom det ikke fremgår af Googles hjemmeside.
På trods af, at danske kunder endnu ikke er sprunget med på Google Apps-bølgen i stor stil, så skorter det ikke på store virksomheder og organisationer, der afprøver produktet. Det er eksempelvis tilfældet i Sverige, hvor politiet i øjeblikket tester Google Apps for at se, at det kan reducere etatens it-omkostninger.
Det kan virke lidt overraskende, da en af ankerne mod webbaserede softwaretjenester er sikkerheden. Brugerne er ganske enkelt skeptiske over for, at følsomme oplysninger bliver gemt ude af huset hos eksterne partnere. På den anden side går det strygende for eksempelvis Salesforce.com, der netop har specialiseret sig i at tage sig af sine kunders kundedatabaser, så måske er skepsissen ved at forsvinde.
Faktaboks:
Det rummer kontorpakken fra Google
Google Apps Premier Edition er baseret på en kombination af JavaScript og XML, og applikationerne kan startes direkte i browseren, når man har logget sig på via sin Google-konto.
Googles programmer understøtter en række dokumentformater, og man kan eksempelvis gemme og åbne dokumenter i Microsoft-formaterne, som benyttes i Word og Excel samt i OpenOffice-formaterne ODS og ODF.
Man kan også se dokumenternes historik på nettet og hoppe tilbage til tidligere versioner af et dokument. Da alle data er lagret hos Google, er det muligt at invitere andre til at læse eller redigere i dokumenterne via e-mails.
Pakken rummer følgende applikationer:
Gmail
Giver hver bruger adgang til en e-mailkonto på 10 GB.
Dokumenter og regneark:
Pakken rummer Google Spreadsheet og Documents, der er henholdsvis et webbaseret tekstbehandlingsprogram og et regneark.
Kontrolpanel
Gør det muligt at administrere domæner og brugerkonti via online-grænsefladen.
Google Talk
Brugerne kan sende chatbeskeder eller ringe til kolleger og kunder ved hjælp af programmet Google Talk.
Startside
Giver brugerne mulighed for at offentliggøre vigtige nyheder via en personligt tilpasset hjemmeside.
Udvidelige API'er
Gør det muligt for tredjepart at foretage integration med virksomhedens nuværende it-infrastruktur eller systemer.
Google Kalender
Google Calender, som gør det muligt at koordinere virksomhedsmøder og andre begivenheder med kalendere, som kan deles.
Page Creator
Brugerne kan oprette og udgive websider hurtigt.
Hjælp og support
24 timers online-support og hjælp over telefonen. Google garanterer 99,9 procent e-mail-oppetid med Google Apps Premier Edition.
Faktaboks:
Fordele og ulemper ved Google Apps Premier Edition
Fordele
Central lagring
Brugerens dokumenter er tilgængelige fra alle web-browsere, hvilket gør fjernarbejde til en leg. Derudover er der 10 gigabyte lageringsplads at boltre sig på.
Pris
Sammenlignet med Microsofts officielle priser, så er Google Apps billig. Inkluderet i prisen på 384 kroner om året per bruger er telefon, e-mail og netsupport. Dertil kommer sandsynligvis udgifter til træning af medarbejdere, hvis man vælger at skifte.
Integration
Google Apps understøtter API'er, som gør det muligt for virksomheden at integrere systemer eller tredjepartsløsninger med Gmail, Google Calender og andre applikationer.
Sikkerhed
Brugeren får adgang til data gennem sikre forbindelser, og data bliver gemt flere steder. Google tilbyder også virksomheder at sende al trafik gennem deres egen gateway.
Ulemper
Ufærdigt produkt
Hvor er eksempelvis PowerPoint-kopien? Derudover er der mange finesser fra Microsofts postprogram Outlook, som mangler i Google-alternativet.
Ingen offlineadgang
Selv om vi lever i internetalderen, så er systemerne endnu ikke så gode - bliver de det nogensinde? - at de ikke bryder sammen indimellem. Og hvad gør virksomheden så? Hvis man ikke kan få adgang til Google, så kan man heller ikke få adgang til dokumenter, kundeoplysninger og så videre.
Følsomme oplysninger
Spiller en enorm rolle. Små og mellemstore virksomheder skal virkelig have tillid til Google, hvis de skal opbevare deres følsomme oplysninger. Selvom virksomheden siger ja, så kan det være, at kunder og investorer siger nej.
billedtekst. Kontor Regnearket Google Spreadsheets er kompatibelt med Microsoft Excel. Også Word-dokumenter kan Google-pakken klare.
OriginalModTime: 01-03-2007 13:55:27