Kun de paranoide overlever

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juni 2006.


Lukningen af Intels udviklingsaktiviteter i København er led i en strategisk kursjustering, der skal sænke omkostningerne med en milliard dollars i år og lægge afstand til AMD.

Kun de paranoide overlever. Mottoet er Andy Groves og har sat sit præg på Intel fra 1987 til 1998, hvor han var administrerende direktør. En periode, hvor Intel lagde kursen om fra hovedsageligt at producere hukommelseschip til stadig hurtigere og kraftigere mikroprocessorer.
Med den satsning lagde Intel konkurrenterne langt bag sig. Og i takt med Microsofts udvikling af Windows-styresystemet skabte de to giganter den Wintel-alliance, der fik salget både af pc'er og servere til at eksplodere og lagde grunden til dagens intensive it-anvendelse.
Men måske har Intel ikke været paranoid nok. For siden 2004 er Intel begyndt at miste markedsandele i processor-kerneforretningen til den langt mindre ærkerival Advanced Micro Devices (AMD).
Ifølge analysehuset Gartner er det nu syvende kvartal i træk, at AMD haler ind på Intels førerposition. Konsulentvirksomheden Mercury Research opgjorde i april, at AMD fra fjerde kvartal i 2005 til første kvartal 2006 solgte sig fra 16,4 procent til 22,4 procent af markedet for processorer til pc'er og servere.
Samtidig viste tallene for årets første kvartal, at Intel kun lige leverede det overskud, som analytikerne forventede efter tidligere nedjusteringer. Overskuddet var faldet 38 procent og omsætningen fem procent i forhold til samme tid året før.
Udviklingen kan tydeligt følges på Nasdaq-børsen i New York. Her havde Intel ved indgangen til 2006 en markedsværdi på 160 milliarder dollars, mens den i slutningen af maj var faldet til 107 milliarder dollars.
Omvendt forholder det sig med AMD. I december var værdien af virksomheden 10,52 milliarder dollars, mens den i slutningen af maj var steget til 15,31 milliarder dollars.

Doug Freedman er analytiker hos American Technology Research. Han siger til magasinet Businessweek, at Intels aktuelle problemer hænger sammen med, at kunderne blandt andet venter på en ny energibesparende processorarkitektur, som ifølge Intel vil blive præsenteret i andet halvår.
"Folk udsætter indkøb. De venter på nye chips og en grund til at opgradere", siger Doug Freedman og hentyder til, at Microsofts udsættelse af det nye styresystem kaldet Vista også spiller ind på Intels svigtende salg.
For at føje spot til skade så meddelte hardwareleverandøren Dell i forrige uge, at selskabet begynder at anvende Opteron-chippen fra AMD i deres største servere. Dell har ellers været eksklusiv i sit forhold til processorer fra Intel.
Det var dråben, der fik Intel til at tage hul på andet halvår allerede i sidste uge. Selskabet offentliggjorde testresultater for en serverchip kaldet Woodcrest, der er klar til salg i juni som den første processor baseret på Intels nye arkitektur.

Analytikere venter med spænding på, om salget af Woodcrest og de øvrige nye chips kan være med til at vende udviklingen for Intel. Blandt andet fordi amerikanske stater som Californien og New York er på vej med krav om lavere energiforbrug for pc'er og forbrugerelektronik. Større energieffektivitet er dog også nødvendigt for Intel. AMD har længe haft lavt energiforbrug som et vigtigt salgsargument.
Så hverken den nye arkitektur eller succes for Microsofts Windows Vista vil formodentlig være nok for Intel til at holde AMD stangen. Der skal skæres i omkostningerne og sættes turbo på salget.
Derfor måtte Paul Otellini, der overtog CEO-jobbet i Intel sidste år, fremskynde et effektiviseringsprogram, der skal barbere en milliard dollars af selskabets omkostninger i år.
En af effektiviseringerne er afviklingen af det arbejde med udvikling af optiske højhastighedskomponenter, der finder sted hos Intel Copenhagen. Den udvikling og produktion skal fremover foregå i billige lande i Fjernøsten eller Mellemamerika.

Udviklingsaktiviteterne i Skovlunde er de sidste rester af et engagement i Danmark, der toppede i 2000, hvor Intel inden for to år købte forsknings- og udviklingsaktiviteterne i Olicom og siden den optiske iværksætter Giga og beskæftigede flere end 500 med udvikling i Danmark.
Tilbage herhjemme er Intels salgsaktiviteter, som i denne uge blev lagt i nye rammer kaldet Intel Northern Europe Territory. Den nye salgs- og marketingkonstruktion omfatter Danmark, Sverige, Norge, Finland, Belgien, Holland og Luxembourg. Roger Benson, der har været landechef for Intel Benelux siden 2004, er udnævnt til general manager for Intel Norther Europe Territory.
- Landene i Norden og Benelux deler så mange markedskarakteristika, at vi mener, en sammenlægning af regionerne er et naturligt tiltag, siger han.
De dårlige tal for årets første tre måneder hos Intel blev ifølge magasinet BusinessWeek markant forværret af salget i Europa.

Læs mere om Woodcrest
i CTO side 2

Boks:Kamphanerne
Intel er stiftet i 1968. 100.000 ansatte omsatte sidste år for 38 milliarder dollars og tjente 8,6 milliarder dollars.

Advanced Micro Devices (AMD) er stiftet i 1969.
16.000 ansatte omsatte sidste år for 5,84 milliarder dollars og tjente 165 millioner dollars.

OriginalModTime: 01-06-2006 14:12:23




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere