Artikel top billede

Test: Åleslanke Asus Eee 1008HA bærbar

Den er slank, let og kan fås til en fornuftig pris. Mød Asus Eee 1008HA, den model Asus selv kalder Seashell efter strandskaller. Vi har testet løs.

Åleslanke Asus Eee 1008HA bærbar

Tynd og let er ikke nogen nyhed. MacBook Air og Lenovo X300 har været ude i lang tid, men det til priser som har holdt de fleste bærbar-købere væk fra de lækre maskiner.

Men med ny teknologi er priserne på tynd og let raslet ned.

I normal størrelse er blandet andet den nye Acer Timeline-serie et godt eksempel på maskiner, som er tynde, lette og til at betale.

Og kan du leve med de begrænsninger, som der er i en netbook, har du nu også Asus Eee 1008HA at vælge imellem.

Modellen, som Asus også kalder Seashell, angiveligt fordi tykkelsen og de runde former leder tankerne hen på strandskaller, er nemlig lidt over en centimeter tyk og vejer blot 1,1 kilo.

Skrå hjørner giver slank profil

De runde hjørner med de skrånende kanter får desuden maskinen til at se endnu slankere ud - netop som det kendes fra MacBook Air.

Der er dog ikke dømt fræset aluminium eller andre eksklusive materialer. I stedet er 1008HA bygget i plast, men virker solid.

Den er ikke nemt at vride, selvom vægten på blot 1,1 kilo betyder, at maskinen er ganske let bygget.

1008HA leveres i en række farver blandet andet sort, hvid og pink. Vores model er dog i mørkeblå og kan minde om den oprindelige Acer Aspire One i plasten.

Dermed er finishen ikke så eksklusiv som Eee 1002HA eller S101, men helt på højde med Samsung NC10 eller de øvrige Eee´s.

Skærmen lavet af vampyrer

Skærmen er den sædvanlige netbook standard på 10 tommer og med en opløsning på 1.024 x 600 pixels. Den er skarp og klar, men ikke så lysstærk som Acers modeller.

Til gengæld har vi mistænkt Asus' udviklingsafdeling for at være vampyrer eller have sol-allergi, for skærmen er blank. Meget blank. Så blank at de nok ikke har testet den uden for hulen, hvor de lænket til væggen designer bærbare hele dagen.

Tastaturet er godt og fast, men kan larme en smule, hvis du skriver hurtigt på det. Tasterne går helt ud til siden og er dermed af en god størrelse. Touchpadden er let nubret, og det virker faktisk helt fint, ligesom bredden af touchpadden er fornuftigt.

Hardwaren i 1008HA er i øvrigt nøjagtigt identisk med 99 procent af alle netbooks. Det vil sige en Atom N280 processor på 1,66 gigahertz, en gigabyte hukommelse og en harddisk på 160 gigabyte.

Ydelsen er derfor helt standard for en netbook, hvilket betyder, du roligt kan se film eller surfe på den - mens spil eller videoredigering er helt udelukket.

Fast batteri

Bagsiden ved den slanke linje i 1008HA er, at du ikke selv kan skifte batteriet eller få nem adgang til drev eller hukommelse. Desuden har du ikke adgang til VGA-stikket uden den specialudviklede dongle, som sidder i bunden fastgjort med en magnetlås. Ikke det store problem, for vi kan personligt ikke huske, hvornår vi sidst har tilkoblet en netbook til en VGA-skærm.

Med skærmen næsten på maksimum og med WiFii tændt fik vi mellem fire og fem timer ud af det faste batteri, hvilket er fint men en times tid mindre end (de større) Asus- og Acer-modeller med 6-cellede batterier.

1008HA leveres med Windows XP, men vi har selvfølgelig installeret Windows 7 på testmodellen for at sikre os, at alt virker - også efter den 22. oktober 2009, hvor Windows 7 lanceres. Og den test forløb uden problemer.

Slaget vindes på vægten

På trods af det faste batteri og den lidt svage skærmbelysning endte vi med at være rigtigt glade for Asus Eee 1008HA.

For 1008HA er en ægte netbook i den forstand, at prisen og vægten er i bund, ydelsen passende - og så ser den ud af meget mere, end hvad den reelt koster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere