Giganterne dominerer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


Markedet for software til it asset management er præget af softwaregiganternes produkter til store virksomheder og en række små lokale leverandører, der typisk sælger til mindre kunder.

Nicolai Dines Kærgaard og Holger Bay sidder til dagligt i hver sin udkant af København og arbejder med produkter til software asset management.
Nicolai Dines Kærgaard er direktør for iværksættervirksomheden Inndevelop Technologies, hvis 10 ansatte står bag produktet AssetFocus og holder til i innovationscenteret på Teknologisk Institut i Høje Taastrup. Holger Bays titel er divisional vice president development hos softwaregiganten CA, hvor han fra koncernens nordiske hovedkvarter i Holte har det globale ansvar for udviklingen af produkterne Unicenter Asset Portfolio Management og Unicenter Asset Management.
It asset management er den betegnelse, som analysehuset IDC bruger om markedet, som med en global omsætning på en milliard dollars ikke bliver fulgt løbende af IDC-analytikerne. Den seneste IDC-rapport for området er dog fra december 2005 og viser en vækst, der er over gennemsnittet for softwaremarkedet i det hele taget.
Holger Bay har arbejdet med at give CA's kunder overblik over deres it-ressourcer og licenser de sidste ni år. De to CA-produkter er beregnet til henholdsvis at registrere ejerskab af licenser og kontrakter samt afsøge netværket for alle forskellige it-enheder og den software, som er installeret på dem.
Tilsammen kan resultatet fra de to produkter så afsløre manglende overensstemmelse mellem installeret software og antallet af licenser. CA-produkterne har også interface til alle de store ERP-systemer, så der kan rapporteres via og trækkes data fra for eksempel en SAP-installation.

Princippet er grundlæggende det samme i AssetFocus fra Indevelop. Med afsæt i en database med mere end 13.000 forskellige applikationer og versionsnumre kigger softwaren efter exe-filer på maskiner i netværket og sammenholder dem med de data om licenser, som kunderne har tastet ind i løsningen.
- På den måde kan du beregne det, vi kalder licens-gabet, og se om du smider penge ud af vinduet, fordi du har købt for mange licenser, eller om du befinder dig på den forkerte side af loven, fordi du ikke har betalt for de licenser, du har, siger Nicolai Dines Kærgaard fra Inndevelop.

Både hos CA og Inndevelop har software asset management en tæt sammenhæng med it service management. Inndevelops andet produkt er netop en helpdesk løsning, der med afsæt i informationerne fra Assetfocus kan organisere supportarbejdet. Hos CA er de to software asset management-produkter netop blevet en del af den nye forretningsenhed business service optimization, der hjælper kunderne med at udvikle og understøtte de processer, der sikrer den bedste og billigste it-anvendelse.
- Vi har rigtig mange konkurrenter på det, vi kalder discovery værktøjet - altså tjek af installeret software og sammenligning med licenser. Vores styrke er integrationen af processer, siger Holger Bay.
- Vores produkter indeholder også kontraktadministration, så man kan holde øje med, hvornår kontrakter og dele af kontrakter løber ud. Vi oplever, at kunder kan tjene rigtig mange penge på ikke bare pr. automatik at betale en kontrakt, fortæller han og fortsætter:
- Typisk kan det være en kunde, som kører et stort gammelt fabriksanlæg og ikke helt præcis ved, hvor en bestemt maskine står med et bestemt stykke software, som måske er afgørende for, at produktionen kører. Men når først man har fået overblikket over, hvad der er installeret hvor, så kan man forholde sig til den slags kontraktfornyelser, siger Holger Bay.

Boks:
markedet
Markedet for it asset management i Europa var i 2004 på 287 millioner dollars. Vækstraten er på 7,4 procent eller en middelvækst lidt højere end gennemsnittet for software.
De største leverandører på verdensplan er Microsoft, IBM, CA, BMC og HP.
Kilde: IDC

Boks:
Vi har talt med
• Trude Berg, licenses compliance handler, Autodesk og formand for Business Software Alliance i Danmark.
• Hans Ole Steensig,
it customer services
manager, Grundfos.
• Nicolai Dines Kærgaard, adm. dir., Inndevelop
Technologies.
• Holger Bay, divisional vice president development, CA.
• Nicolai Brehm-Suhr, chefkonsulent,
Rambøll Management.
• Per Andersen, adm. dir.,
IDC Nordic.
• Nis Lorenzen, divisionschef for Windows, Microsoft.
• Lars Mathiesen, direktør, Nykredit.
• Martin Simonsen,
udviklingschef, Nykredit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere