Største interesse for software i seks år

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


Interessen for at investere i software er høj. To eksempler er plastkoncernen Primo, som er i gang med at købe et ERP-system, og Schulstad, der forsøger sig med radiobrikker.
Med en indeksværdi på 3,4 i første kvartal 2006 ligger danske virksomheder og offentlige institutioners interesse for at investere i software på det højeste niveau i de snart seks år, IDC Nordic og Computerworld har lavet It-investeringsindekset. Der er også tale om en fremgang fra en indeksværdi på 3,1 i fjerde kvartal 2005 og dermed en bekræftelse af det skred mod strategiske it-investeringer, som lige nu er i gang i Danmark.
I starten af januar præsenterede Computerworld en rundspørge blandt it-cheferne i interesseorganisationen Dansk IT. I undersøgelsen pegede 62 procent af it-cheferne på, at det styrende princip for dem er effektiviseringer af virksomhedens kerneopgaver gennem øget brug af it. Ved den tilsvarende undersøgelse i 2004 var det besparelser, der dominerede dagsordenen.

I sidste uge var administrerende direktør Remy Cramer både i Finland og Polen for officielt at sætte gang i digitaliseringen af de 15 selskaber i Primo Gruppen. I løbet af de næste 12 til 18 måneder skal samtlige Primo-selskaber skifte forskellige ERP-løsninger ud med en fælles udgave af Oracle E-Business Suite.
Plastkoncernens knap 1.000 ansatte omsætter i omegnen
af en milliard kroner, og den er gennem de sidste 25 år vokset gennem opkøb af selskaber.
Det har betydet, at systemer
til bogholderi, økonomistyring, indkøb og logistik er udviklet som den lokale direktør eller andre ansvarlige undervejs har fundet det mest hensigtsmæssigt.
- Nu var vi så kommet i en situation, hvor et par af vores selskaber havde ERP-løsninger, som vi ikke længere kunne forny licenserne til. Samtidig ville vi gerne strømline vores forretning ved at indføre et it-system, der understøtter hele koncernen på den samme måde, fortæller Remy Cramer.
Fra moderselskabets kontor på Højbro Plads i hjertet af København gik han sammen med et konsulentfirma i gang med at kigge sig om efter en løsning, der matchede Primo Gruppens behov for en løsning, der på den ene side skulle være avanceret, men på den anden side ikke skulle drukne selskaberne i funktionalitet. Valget faldt på Oracles tilpassede udgave af E-Business Suite i en hosted løsning.
- Det er endnu ikke afgjort, hvor løsningen skal hostes, men det er afgjort, at vi ikke selv skal håndtere den. Vi har store forventninger til effektivisering af salgsarbejdet på tværs af koncernen med løsningens CRM-funktioner, der giver os en mulighed for at tage hensyn til fælles kunder, kreditpolitik, rykkerprocedurer og så videre.
Det fortæller Remy Cramer, der også på indkøbssiden venter sig meget af den avancerede ERP-løsning.

Et helt andet eksempel på den mere avancerede it-anvendelse i mellemstore virksomheder findes i et forsøg med den såkaldte RFID-teknologi eller radiobrikker, som netop skal til at starte under århusianske Innovation Lab med tilskud fra Videnskabsministeriet.
De bittesmå trådløse computere skal bruges i et forsøg, hvor en række fødevarevirksomheder for egen regning udstyrer deres produkters emballage med radiobrikker, som indeholder information, der sendes til computere i køkkenet hos 20 forsøgsfamilier i Århus. Forsøget skal simulere mulighederne for at kommunikere med for eksempel et køleskab i fremtiden.
Schulstad Brød er et af de selskaber, der deltager. Schulstad hører til i dansk erhvervslivs mellemklasse med knap 700 ansatte og en omsætning på godt en milliard kroner. Alligevel vælger selskabet at investere i et forsøg med meget avanceret teknologi.
Marketingchef Martin Andersen fra Schulstad Brød fortæller, at det er afgørende for virksomhedens fremtidige vækst at udnytte teknologi til at kommunikere med kunderne. Kommunikation, der spænder fra fødevaresikkerhed - hvor for eksempel melet i et konkret produkt kommer fra - til opskrifter og lignende.
- RFID-teknologien kommer, uanset om vi vil det eller ej. Der er oceaner af muligheder men også mange dilemmaer ved at anvende teknologien, det vil vi gerne være med til at kaste lys over i det her forsøg, siger Martin Andersen.

Boks:
IT-forventninger
Interessen for softwareinvesteringer er på sit højeste i de seks år, Computerworld og analysevirksomheden IDC Nordic har produceret Danmarks eneste it-investeringsindeks. Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er en rullende fartmåler for, hvor tændte erhvervslivets virksomheder er på it-investeringer i de kommende 6-12 måneder sammenlignet med tidligere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere