Tv og e-mails smelter sammen på mobiltelefonen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. februar 2006.


Konvergens var i centrum, da mere end 50.000 mennesker mødtes til mobilmessen 3GSM i Barcelona. Få danske it-firmaer viser vejen frem.
Barcelona: Direkte tv, chat, e-mails, spil, musik, webadgang.
Før isolerede øer nu på vej til at smelte sammen med mobiltelefonen som det bindende led. Det var tendensen på mobilmessen 3GSM World Congress, der i år havde fået vokseværk og var flyttet fra Cannes til Barcelona, hvor over 50.000 gæster var ventet.
Næsten 1.000 firmaer havde en messestand, hvor de forsøgte at komme med hver deres bud på, hvordan mobiltelefonen ændres fra bare at være en telefon til at blive en multimedieenhed med et hav af tjenester og funktioner.
Også nogle få danske it-firmaer havde investeret i at stikke næsen frem på 3GSM, selvom det modsat svenskerne ikke var blevet til en stor fællesstand.
Heriblandt var den sønderjyske mobildistributør Dangaard Telecom, som hjælper producenterne med at få de nye og mere avancerede mobiltelefoner - også kaldet smartphones - testet hos mobiloperatørerne, inden de ryger ud til brugerne.
- Vi hjælper med at få produkterne kommercialiseret i modsætning til traditionelle mobiltelefoner, som ikke kræver de store tekniske løsninger. Smartphones giver mulighed for at sælge applikationer med, så de giver en større margin, selvom de volumenmæssigt udgør en lille del. Derfor skal vi være med, fortæller Alfred Blank, der netop er blevet forfremmet til en af Dangaards topchefer.
I første omgang er specielt erhvervslivets mulighed for at tage e-mails med på farten i fokus for konvergensbølgen. Microsoft anslår, at der er 335 millioner e-mail-brugere i erhvervslivet, hvoraf højst 10 millioner har en mobil e-mail-løsning.
I Danmark er der 1,2 millioner brugere af Microsoft Exchange, og her er det mindre end en ud af 20, der har adgang til e-mails på farten.
Microsoft benyttede derfor messen til at annoncere flere aftaler, som udbreder softwaregigantens løsning til push-e-mails i det mobile styresystem Windows Mobile 5.0. Samtidig er der indgået aftaler med både Sony Ericsson og Nokia om at give adgang til Microsoft-mails fra deres mobiltelefoner. Det helt store mål er at udfordre Blackberry, som dominerer verdensmarkedet, men ikke er så synlig i Europa.

For mobilgiganten Nokia er målet at skabe én platform for fremtidens samtaler, som i dag fortsat er adskilt i faste og mobile net. Nokia har blandt indgået aftaler med netværksproducenterne Cisco og Avaya, der gør det muligt for Nokias mobiltelefoner at tale sammen med deres telefonomstillinger, PBX'er.
- I dag er samtaler i erhvervslivet delt op i to øer. Du har to telefonnumre, to telefonsvarere og forskellige tjenester. Sådan bliver det helt sikkert ikke i fremtiden, fortalte Nokia-chefen Jaakko Olkkonen til Computerworld.
Danske Speakanet var på 3GSM med sit virtuelle omstillingsbord til virksomheder, der udelukkende vil satse på mobiltelefoner. Speakanets software er integreret med mobilselskabet og gør det derfor muligt fra en pc at få overblik over alle mobiler i firmaet og se, om en samtale er i gang, eller om medarbejderen er på et udenlandsk net. Både Sonofon, Telia og TDC tilbyder nu Speakanets software til sine kunder.
Også indhold og underholdning på mobiltelefonen var et af de store temaer - og firmaer med erotisk indhold havde sågar fået deres eget messeområde.

Århusianske Kiloo præsenterede på messen de første i en række af mobilspil baseret på en Lego-licens. Nordjyske AM3D viste sin teknologi, der gør det muligt på en mobiltelefon at skabe 3D-lyd. For begge produkter er ambitionen at havne på millioner af mobiltelefoner.
Den danske teleanalytiker
John Strand var en tilfreds mand på messen.
- Nu sker alt det, man har snakket om i årevis, for produkterne og teknologierne er der, siger han.
John Strand efterlyser dog en langt bedre dansk tilstedeværelse, ligesom han kiggede langt efter danske politikere.

Boks
Computerworld var med, da hele mobilverdenen i løbet af ugen samledes til mobilmessen 3GSM World Congress i Barcelona. Se den løbende reportage og profiler af de danske it-firmaer på messen på computerworld.dk/3gsm
Billedtekst:
tilløbsstykke Næsten 1.000 firmaer havde en stand på messen i Barcelona, der blev besøgt af cirka 50.000 gæster.

Boks:
Direkte tv på mobiltelefonen
Mobil-tv var et af de helt store emner på årets mobilmesse, hvor flere konkurrerende teknologier kæmpede om at tiltrække opmærksomheden. Hverken de nuværende GSM eller 3G-mobilnetværk er skabt til masseudsendelse af krævende videosignaler, og løsningen er derfor at opbygge helt nye netværk kun beregnet til tv-signalerne. Her er der til gengæld plads til et hav af samtidige kanaler.
Nokia og Sony Ericsson annoncerede på messen et samarbejde om teknologien DVB-H, som fungerer via de digitale tv-sendenet og lige nu testes af blandt andre DR og TDC i Danmark.
En anden løsning er T-DMB, som bruger den samme ínfrastruktur som DAB, der i dag bruges til at sende digital radio. T-DMB er specielt ved at vinde udbredelse i Sydkorea. Endelig har firmaet Qualcomm skabt en helt tredje teknologi, MediaFLO.
Der planlægges at sende mobil-tv fra VM i fodbold i Tyskland til sommer. ct

Billedtekst:
Mobilproducenterne benyttede 3GSM til at lancere et hav af nye produkter. Computerworld har kigget nærmere på nogle af dem.

HP iPAQ hw6900
Trods hårde tider for håndholdte computere (PDA'er) har HP store forventninger til sin nye iPAQ udstyret med styresystemet Windows Mobile 5.0. PDA'en understøtter som standard Microsofts teknologi for push-e-mail, så nye e-mails automatisk skubbes ud til brugerne fra en Exchange-server. HP's Blackberry-udfordrer er tilgængelig fra april. ct

Samsung SGH-Z560
Den koreanske elektronikgigant Samsung pralede med endnu en verdensrekord, da selskabet præsenterede en telefon, som understøtter HSDPA (High-speed Downlink Packet Access) i Europa. Det er en hurtigere udgave af 3G, som blandt andet mobilselskabet 3 vil benytte på sit 3G-netværk. Andre selskaber kan dog nå først på markedet med HSDPA-
modeller, for Samsung-telefonen er først tilgængelig i andet kvartal.
ct

Nokia 6136
Nokia præsenterede sin første mobiltelefon, der samtidig kan bruges til IP-telefoni via trådløse lokalnetværk. Mobiltelefonen understøtter teknologien UMA (Unlicensed Mobile Access), så den midt i en samtale automatisk skifter mellem GSM-mobilnetværk og WiFi. Tilgængelig i andet kvartal.
ct




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere