Fræsende hurtig Mac Pro 4

Apples maskiner er flotte, slanke og ganske ofte kraftige. Men fræsende hurtige er de sjældent. Undtagen lige Mac Pro med otte processorkerner. Mød den her.

Fræsende hurtig Mac Pro 4

Macs er smarte og pæne - og oftest også ganske kraftige.

Men fræsende hurtig hardware er ikke noget, vi traditionelt forbinder med det let gnaskede æble.

Men de findes. Navnet er Mac Pro 4,1, og ret beset er der tale om en arbejdsstation i den absolut tunge ende. Både selve kabinettet, der vejer som et ondt år, men også i hardwaren.

Vores udgave af Mac Pro var således udstyret med to Intel Xeon 5570 quadcore processorer på hver 2,93 gigahertz - der tilsammen stillede otte kerner til rådighed for brugeren.

Desuden var modellen udstyret med seks gigabyte DDR3 hukommelse med en taktfrekvens på 1066 megahertz. Grafikken blev klaret af et ATI Radeon kort, og maskinen blev leveret med to diske på hver 1.000 gigabyte.

Styresystemet var Mac OS X 10.5.6 i en 32 bit version.

Spiser video og grafik til frokost

Selvom Mac Pro 4,1 er mest til professionelle, som har behov for massiv regnekraft, kunne vi ikke modstå at teste Mac Pro 4,1 op imod en anden af Intels topmodeller Core i7 965.

Maskinen vi testede op imod er det Core i7 monster, som vi byggede til en anden artikel. Den maskine er mere generel og har bedre lydkort, grafikkort og flere diske, Windows Vista 64 bit - men til gengæld kun fire processorkerner mod Mac Pros otte.

Så selvom sammenligningen ikke er helt reel, så giver det en ide om den brutale regnekraft, der befinder sig under Mac'ens polerede ydre.

Og det slår igennem med testprogrammet Geekbench 2.1.2, som findes både i en Mac- og Windows-version.

Mac Pro 4 leverer således en score på hele 15.412 point, mens vores hjemmebyggede Core i7 maskine lander 8.969 point. Du kan selv teste din egen maskine nemt her - og sammenligne din score med vores.

En nærmere gennemgang af tallene viser i øvrigt, at Core i7-maskinen er op til 1½ gang hurtigere, når det kommer til hukommelsen - men som ventet halvt så hurtig i de såkaldte floating point beregninger, hvor antallet af processorkerner slår igennem.

Den virkelige verden

Testprogrammer er udmærket til at skabe en ramme, men det er i den virkelige verden vi danner vores indtryk.

Vi testede derfor også Mac Pro 4,1 med billedbehandlingsprogrammet Adobe Lightroom 2 og videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere CS4 med HD-film.

Som ventet var der ingen problemer med nogen af delene, og ydelsen var helt i top. Det er dog vigtigt at huske, at for at udnytte de mange processorkerner fuldt ud kræver det professionelle programmer, som er programmeret til det.

En helt komplet udnyttelse havde dog været en realitet, hvis de to 1.000 gigabyte diske var blevet leveret i en RAID-konfiguration, som havde øget hastigheden (men nedsat stabiliteten - læs mere om RAID her).

De fleste købere vil derfor nok også vælge at anvende alle fire pladser til harddiske i stedet for blot de to.

Og det er her en anden af Mac Pros styrker kommer ind. For som på andre professionelle arbejdsstationer er indersiden meget veldesignet. Her kan du godt glemme alt om kabelbundter og rod. Alt hardware er perfekt på plads og i de faste rammer - og der er en fin dæmpet skuffe til harddisk.

Andet skulle også mangle i en maskine, som starter på 24.000 kroner for versionen med otte processorkerner. En billigere version med quadcore processor kan erhverves fra 18.000 kroner.

Det er mange penge - men er du til Mac og krævende programmer er der ikke rigtigt noget alternativ. Og spørgsmålet er, om det behøves.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere