Flygtige gæster på dygtigste-listen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


koldt på toppen
Udskiftningen på de 20 øverste pladser af dygtigste-listerne er stor. Ingen har været med i toppen i alle de syv år, listerne har eksisteret, men de hyppigste gæster er Røsler og DMdata.

Det er simpelthen umuligt at være blandt Danmarks 20 allerdygtigste it-virksomheder hvert år. I de syv år, som Computerworlds Top 100 har udarbejdet dygtigste-listerne, er rekorden på fire år, og det har kun tre virksomheder klaret. Det er Røsler Distribution, DMdata, der nu er ejet af IBM, og Netdesign, som TDC har købt.
I alt har 92 virksomheder været placeret blandt de 20 dygtigste i årenes løb. Men for to ud af tre virksomheder blev visitten til en enlig svale, forårsaget af et usædvanligt godt år.
I begrebet "dygtigst" indgår fire målepunkter: Vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad samt effektivitet defineret som resultat af primær drift pr. ansat.
Den sidste faktor talte stærkt for den virksomhed, der har klaret sig allerbedst i toppen gennem de syv år, Røsler Distribution. Da det lille firma i 1999 fik en andenplads, omsatte hver medarbejder for hele 2,5 millioner kroner takket være en klar strategi. Røsler, der sælger både servere og komponenter, satsede udelukkende på de store kunder.
Efterfølgende blev det til en plads som nummer 5, 7 og 9, men siden 2003 har Røsler ikke været blandt de 20 bedste.
Næstbedst gennem årene er det solide it-driftsselskab DMdata, hvis hovedejere var Mærsk Data og Danske Bank. DMdata var dermed sikret kunder i sværvægtsklassen, men evnede også at tiltrække andre store kunder. Den bedste placering for selskabet var en andenplads i 2001.
Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at hverken IBM eller andre af de store selskaber, som eksempelvis KMD, CSC og TDC har figureret blandt de 20 bedste. DMdata er undtagelsen.
Nichevirksomheden Tia Technologies har klaret sig tredjebedst på dygtigste-listerne. Det er blevet til tre placeringer, heraf to fjerdepladser. Tia, der udspringer af Topdanmarks it-afdeling, har specialiseret sig i systemer til forsikringsbranchen.
På fjerdepladsen ses Texas Instruments, der fik et sandt guldæg i huset gennem opkøbet af det nordjyske mobilselskab ATL-Research i 1999. Texas er næstdygtigst af alle på 2005-listen.
På femtepladsen ses storscanner-producenten, eksportsuccesen Contex, der har været med på listerne tre gange med en tredjeplads som bedste.
Kun én virksomhed har i øvrigt kunnet bestige sejrspodiet mere end én gang. Det er softwarevirksomheden Danware, der vandt både i 2000 og 2001.
De fokuserede, mindre konsulenthuse har klaret sig flot gennem de seneste år. Blandt eksemplerne herpå er sidste års vinder af dygtigste kategorien, Omada, årets vinder ProData Consult og IT Practice, der har været med på listen tre gange. Blandt de nyere succeser ses også internetudbyderen Webpartner.
De mange gæstevisitter? De fortæller i sig selv historier om opkøb og it-udviklingen. Firmaer som for eksempel Image Scandinavia, Naviteam, Corebit og Powercom blev opkøbt, men køberen har ikke markeret sig i toppen af dygtigste-listerne.
Teknologiudviklingen straffede firmaer med fokus på RAM-komponenter, der en gang var mere end deres vægt værd i guld. Drastiske prisfald pressede profitten. Også de klassiske hardwaresælgere blev ramt af en hård priskonkurrence. Nok er afsætningen af for eksempel servere, pc'er og printere der fortsat, men ikke de store overskud.
Firmaer, der har optiske fibre og optiske chip på hylderne, blev imidlertid også ramt på afsætningen. Masser af nedgravede optiske fibre ligger endnu uudnyttede hen verden over. Herhjemme gik det blandt andet ud over Giga, der i 2000 var tredjedygtigste selskab, og som blev købt af Intel for 10 milliarder kroner.

Billedtekst:
Selv om det har været hårde tider for landets distributører gennem de seneste år, gav de første fire års gode placeringer Røsler Distribution sejren. Arkivfoto: Torben Klint

Boks:
Sagt i 1996 i IT TOP 50
" Virksomheder af vor type (facility management, red.) skal kunne præstere en årlig vækst på over 30 procent for at fastholde den samme relative konkurrenceevne."
... sagt af Keld Balle-Mortensen, adm. dir. for drift-selskabet Dan Computer Management, der blev stiftet i 1993 af Mærsk Data og Datacentralen. Mærsk måtte afhænde sin halvdel, da CSC overtog Datacentralen.

" Vi kunne have solgt utroligt mange bærbare med cd-rom til 60.000 kroner, hvis bare IBM havde kunnet levere."
... sagt af Michael Lerche, adm. dir. for Multi-inform, der især solgte IBM-pc'er samt Navigator-økonomisystemet. Lerche solgte i 1999 firmaet til det nu hedengangne SystemForum.

" Virksomhederne higer efter at skabe kontrol over systemerne, at få integreret nye data med gamle, og det skal ske på en åben platform."
... sagt af Carl Christian Ægidius, nordisk direktør for IBM.
Sagt i 1997 i IT TOP 50
"Columbus IT Partner vil følge i fodsporene af historiens store opdagelsesrejsende; markeder i Hongkong, Singapore og i sidste ende Amerika står for tur."
... sagt af Michael Gaardboe, stifter af Columbus IT Partner, i 1997.

"Vi havde mange drøftelser med DMdata, men hvis vi skulle være med, ønskede vi en kontrollerende aktiepost. Det var desværre ikke muligt."
... sagt af Henrik E. Nyegaard, adm. dir. for IBM Danmark. Men IBM opgav ikke. Driftselskabet DMdata blev købt i 2004.
"Det er helt vildt... Ordrene vælter ind... Det er et ludermarked. Alle lyver om hinanden. Det, vi mangler, er ... nogen, der ikke er i lommen på andre, til at rådgive kunderne."
... sagt af Rasmus Lisbjerg, formand for Foreningen af Internet Leverandører, i 1997.

"Jeg solgte, fordi jeg kunne se markedet udvikle sig i tre retninger; Get big, get niche or get out."
... sagt af Lars Krull, der solgte sit komponent-distributionsfirma af samme navn til amerikanske CHS. Krull blev senere adm. dir. for BankInvest IT Venture, men venturekarrieren sluttede brat i 2002.
Sagt i 1998 i IT TOP 50
"Windows NT 5.0 er et megaskridt i den rigtige regning. Sikkerheden bliver meget bedre."
... sagt af Morten Strunge Nielsen, Microsoft-ekspert og forfatter.

"Vi vil ikke begynde at gøre noget anderledes, blot fordi Compaq overhaler os et enkelt kvartal."
... sagt af Henrik E. Nyegaard, adm. dir. for IBM Danmark, om pc-salget.
Sagt i 1998 i IT TOP 50
"Vi vil være et godt springbræt for et selskab, der vil ind på markedet."

... sagt af Frank Rasmussen, adm. dir. for internetudbyderen Image Scandinavia, som samme år blev solgt til hollandske World Online. Rasmussen stiftede senere mobil-selskabet Telmore, som han solgte til TDC i 2004.

Sagt i 1999 i IT TOP 100
"Det er ikke attraktivt at lægge produktionen af mobiltelefonen i lande med lav løn, fordi lønnen kun udgør så lille en del af omkostningerne."
... sagt af Peter Hinrup, dir. for Bosch Telecom, der to år tidligere købte den danske mobiltelefonfabrik Dancall i Pandrup.

"Vi kan ikke få danske ingeniører nok, så vi startede et datterselskab i Los Angeles."
... sagt af Finn Helmer, adm. dir. for NKT's chipfirma Giga, der året efter blev købt af Intel for omkring 9,4 mia. kroner.

"Vi tror ikke ikke på dagens kredsløbsbaserede telefoni. Vi er net-folk, og vi mener, at telefoni snart vil blive sendt som datapakker."
... sagt af Klaus Riskær Pedersen, adm.dir. for Cybercity.

"Vi ved, der skal håndfaste argumenter på bordet i dette segment. Der skal leveres systemer til fast pris og tid i snævre rammer."
... sagt af Henrik Rasmussen, adm. dir. for SAP Danmark, om satsningen på salg til mindre og mellemstore virksomheder.
Sagt i 2000 i IT TOP 100
"Vi har brug for fiaskoer. Hvis der ikke er nogen virksomheder, vi kan lave ligsyn på, er det svært at gøre sig dygtig."
... sagt af John Strand, adm. dir. Strand Consult om Gubi-webutikkens nedtur.

"Vi taler meget om "paradiset for den fantastiske idé" - altså det, at vi arbejder for at skabe et miljø, som gør os i stand til at tiltrække de bedste hjerner."
... sagt af Tim Frank Andersen, international salgs- og marketingdirektør hos Framfab, som året efter kom ud i en livstruende økonomisk krise.

"Målet er at blive blandt de største i verden."
... sagt af Caroline Søeborg Ohlsen, direktør for MouseHouse, der opkøbes af svenske Cell Networks, hvor hun også får en direktørpost. I 2001 fyres 15 procent af de ansatte. I foråret 2003 erklæres Cell Networks i Danmark konkurs.
"Vi var de første, der gik i denne retning (virksomheder med digital logistik, red.), så derfor har vi haft en ‘first mover advantage' med at få nogle gode projekter ind i huset."
... sagt af Birger Hauge, adm. dir. for ventureselskabet as-brandts.com. Selskabet gik konkurs i 2002.

Sagt i 2001 i IT TOP 100
"Stort set alle virksomheder er blevet forsynet med ERP, og lige nu koncentrerer de sig om at få det, de har, til at virke."
... sagt af analytikeren Bill Clough, IDC.
Sagt i 2001 i IT TOP 100
"Jeg tror ikke, vi kommer til at se flere kæmpevirksomheder som Cisco. I fremtiden bliver virksomheder meget mindre og indgår i partnerskaber med hinanden."
... sagt af Preben Mejer, udviklingsdirektør i TDC. Udviklingen tyder dog på, at de større, bliver større og større gennem opkøb af de mindre.

"Man overlader ikke sikkerhed til fremmede. Det svarer til at outsource kronjuvelerne."
... sagt af direktør Lars Neupart, medstifter af it-sikkerhedsselskabet Vigilante, der gik konkurs.
"Vi har meldt ud, at vi ikke skal tjene penge på at sælge hardware, og det er noget, kunderne elsker. Og forhandlere, der forstår at tilføre hardware værdi, vil overleve."
... sagt af Claus Hougesen, adm.dir. for pc-forhandleren Top Nordic.

Sagt i 2002 i IT TOP 100
"Vi bruger meget tid på at fortælle forhandlerne, at når de sælger digitale kameraer, skal de også sælge en fotoprinter."
... sagt af Hans Riber, direktør for Epson i Danmark.
"Da jeg tiltrådte, var der ingen detaljeret rapportering af økonomiske nøgletal. Jeg har fået skabt rammerne for, at ledelsen kan foregå baseret på fakta."
... sagt af Lars Monrad-Gylling, der tiltrådte posten som adm. dir. for KMD i 1998.

"ERP-branchen har været præget af, hvad jeg vil kalde dårlig moral ...ERP-firmaerne har lovet kunderne noget, de ikke kunne holde."
... sagt af Henrik Aundrup, adm. dir. for ERP-firmaet IFS.
Sagt i 2003 i IT TOP 100
"Jeg kommer sikkert til at lave flere konkurser. For som investor har du en helt anden, mere kontant holdning til tingene."
... sagt af Peter Warnøe, sælger af succesrige Complet, opbygger af Aston IT Group, der blev et gældsmareridt, stifter af kuldsejlede SpiritGroup, men med succes med investering i netop solgte Netpoint.

"Hvis vi forsøger at konkurrere på pris, kan vi lige så godt lukke butikken i morgen."
... sagt af Peter Hinrup, adm. dir. Flextronics, der alligevel blev lukket, men i sommeren 2004.
"Risikovilligheden er faldet, fordi kunderne oplever usikkerhed om egen fremtid, og det at implementere nye systemer opfattes som højrisiko."
... sagt af Mogens Elsberg, adm. dir. for Aston Business Solutions, der blev solgt til Tectura i 2004.

Sagt i 2004 i IT TOP 100
"Sidst i 90'erne solgte konsulenthusene revl og krat af unge profiler. Nyuddannede blev hevet frem og præsenteret for virksomhederne som eksperter."
... sagt af Carsten Lindskog, adm. dir. ProData Consult.
"Danionics skulle have indgået en alliance om produktion af batterier i Asien meget tidligere."
... sagt af analytiker Rune Møller, Jyske Bank.

"Det er vores vurdering, at der i virksomhederne foregår 10 gange så meget datatransmission, som det er nødvendigt."
... sagt af Nils Kierkegaard, adm. dir. StorageTek.

"Der ligger stadig meget fiber i jorden, som ikke bliver brugt....så der venter ikke noget opsving lige om hjørnet."
... sagt af Gudmund Knudsen, adm. dir. OFS Fitel (tidligere ejet af Lucent).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere