Derfor er LED- og OLED-tv så smarte

Du kender LCD og plasma. Men flere producenter arbejder med både LED-tv og såkaldte OLED-fjernsyn. Se her hvorfor fremtidens fjernsyn er så smarte.

Det er ikke mange år siden, at fjernsyn over 30 tommer var på størrelse med kummefrysere eller mindre japanske familiebiler.

Siden er vi blevet dus med betegnelser som LCD og plasma - og ikke mindst fået fjernsyn, som ikke kræver deres egen tilbygning til huset.

Men teknologien har ikke stået stille, og den har budt på hurtigere opdateringsfrekvens og HD-opløsninger, som i dag er standard i moderne fjernsyn.

To teknologier, begge i brug i dag, er lige nu ved at skabe de næste generationer af de flade tossekasser.

Den ene er LED-teknologien, som benyttes i enkelte fjernsyn hos blandt andet Sony, men som Samsung i foråret anvendte i deres blot tre centimeter dybe 6000, 7000 og 8000-serier.

For mens LCD-tv i dag er belyst med såkaldte Cold Cathode Flourescent Lamps, så har Samsung i en række af sine kommende flade fjernsyn udskiftet lamperne med lysdioder. De såkaldte LEDs. Den velafprøvede LCD-teknik er dermed bevaret - men samtidig fornyet gennem skiftet i lyskilde.

Det skift i teknologi kan både skabe et bedre billede med højere kontrast, nedbringe strømforbruget samt bane vejen for endnu fladere fjernsyn. Du kan se en kort film om fjernsynstypen nedenfor.

OLED giver tre milimeter tykke fjernsyn

Hvor LED-tv primært er en anden måde at skabe baggrundslyset på skærmen, så er OLED en helt ny teknologi - med rødder tilbage til de første forsøg i 1950'erne. Forkortelsen står for organic light emitting diode, og netop light emitting - eller på godt dansk evnen til at udsende lys - er det springende punkt.

For hvor et normalt LCD-tv skal have en form for baggrundslys, så klarer OLED-teknologien det selv. Dermed kan lyskilden fjernes, og skærmene kan blive ekstremt tynde.

Blandt andet Sony har et blot tre milimeter tykt fjernsyn parat kaldet XEL-1. Til den nette pris af blot 30.000 kroner får du det flade fjernsyn, som til gengæld kun er på 11 tommer. To ting der antyder, at vi et stykke tid endnu må nøjes med OLED-skærme i mindre enheder som kameraer og mobiltelefoner.

Den største udfordring for OLED er imidlertid, at det organiske materiale i OLED-teknologien på sigt mister egenskaberne, og dermed er holdbarheden begrænset.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere