Tv-stationer valfarter til danske Octoshape

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. september 2005.


To forskeres software til streaming giver store besparelser og mulighed for live transmission til millioner via nettet.

Verdens største tv-stationer og internetudbydere slår et slag inden om København i disse måneder for at besøge Octoshape, der er stiftet af to danske forskere. Deres teknologi sparer angiveligt op til 99 procent af den båndbredde, der kræves, hvis man skal transmittere lyd og billeder live via internettet til tusindevis af mennesker - eller mange flere.
- Mange, der besøger os, er i forvejen i gang med live streaming i stor skala, og de fleste taber store penge på det, siger Stephen Alstrup, administrerende direktør for Octoshape.
Alstrup stiftede i 2003 selskabet sammen med Theis Rauhe. Begge har en Ph.D. inden for teoretisk datalogi og begge har taget orlov fra et job som lektor på IT-Universitet i København for at hellige sig arbejdet.
Løsningen er færdigudviklet og afprøves af DR's P3, side om side med en teknologi fra London-firmaet Rawflow.
Underdirektør Paul Samsøe, DR Teknologisk stab, finder især Octoshapes teknologi særdeles interessant for broadcasting-selskaber.
- I øjeblikket vokser vores udgifter til distribution af radio og tv lineært med antallet af brugere, så vi kvæles ofte i vores egen succes. Vi er nødt til at kigge på nye distributionsformer, siger Paul Samsøe.

Det umulige i at skaffe båndbredde nok til meget populære udsendelser gør, at mange lyttere/seere opgiver at komme på.
Ifølge Stephen Alstrup giver selskabets såkaldte Grid-teknologi alle andre baghjul, når det gælder live streaming. Men at selskaber verden over er blevet opmærksomme derpå, tilskriver han EBU (European Broadcasting Union), der er verdens største på området.
EBU har i tidsskriftet Technical Review bragt en 10-siders redegørelse fra Octoshape-stifterne for, hvorledes teknologien løser de aktuelle problemer.
Forskernes teknologi, der bygger på avancerede algoritmer, har ligheder med ordsproget om, at mange bække små gør en stor å. En tv-station skal ikke sende til alle pc'er, der melder sig til. Der sendes i stedet til nogle pc'er, der så hver især igen sender videre til mange andre, på kryds og tværs.
Det overordnede princip er som internettet selv. Går et "knudepunkt" ned (slukker hr. Jensen for sin pc), så finder "pakkerne" andre veje (f.eks. via fru Nielsens pc).
Octoshapes teknologi kan således langt mere end Skype-teknologien, som auktionshuset eBay netop har købt for et beløb, der i bedste fald når op på 26 milliarder kroner. Den klarer kun pc-til-pc kommunikation.
Octoshapes stiftere har Nordic Venturepartners og IVS i ryggen.
- Theis og jeg har nogle visioner, som vi gerne vil fastholde, og visionen er ikke at blive stinkende rige, siger Stephen Alstrup. Skulle millionerne alligevel begynde at dryppe, vil han betænke organisationer som SOS Børnebyer. Alstrup forventer, at første kontrakt er i hus inden årets udgang.

Billedtekst:
Nej - Flere teleselskaber anmodede os at lave Skype-lignende løsning, men vi ønsker at have fuld fokus på live streaming, siger Stephen Alstrup, Octoshape.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere