Telekunder skal rejse krav mod TDC inden tre uger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. august 2005.


Der er snart sidste frist for at rejse krav mod TDC, hvis man er en af de mange virksomheder, som har betalt for meget for lejede faste kredsløb.

Den 27. august er sidste frist for at rejse krav mod TDC for at få tilbagebetalt de penge, som man har betalt for meget i leje af faste kredsløb i perioden 1. april 1998 - 15. august 1999. Og der kan være tale om flere millioner kroner, vurderer Dansk IT. Så selvom ferietiden stadig lammer mange bogholderier ude i virksomhederne, er der god grund til at sende et par folk i kælderen for at finde de gamle bilag frem.
Retten til at kunne få penge tilbage er opstået efter, at en højesteretsdom tidligere på sommeren har fastslået, at Novo Nordisk skal have omkring en million kroner tilbage, fordi TDC's priser for visse faste kredsløb var alt får høje i perioden fra 1998 - 1999.
Selvom dommen handlede om Novo Nordisk, er der god mulighed for, at virksomheder, som tilsvarende har lejet faste kredsløb af TDC, kan få penge tilbage. Det kræver dog, at den enkelte virksomhed selv kan dokumentere, at den har tabt penge, og at den stadig har de relevante bilag.

Dansk IT, som kørte prøvesagen i Højesteret på vegne af Novo Nordisk for på den måde at få en dom, der viser retningen for andre virksomheder også, er utilfreds med, at TDC kræver, at virksomhederne selv skal bøvle med at finde den rette dokumentation.
- Det er TDC, der har lavet en fejl, og som har krævet for meget. Derfor er det ærgerligt, at virksomhederne får endnu en byrde oveni med at skulle finde gamle bilag og gøre kravet op, siger Anders Sparre, der er politisk konsulent i Dansk IT.
- Vi mener faktisk, at TDC skal betale pengene tilbage af sig selv. TDC ved hvilke kunder, det drejer sig om.
Hos TDC fortæller chefjurist Gitte Forsberg, at TDC godt kan slå op i sit it-system, hvilke kunder der kan have penge til gode, men hun mener ikke, at det er TDC's opgave at gøre de relevante virksomheder opmærksom på muligheden.
- Det er jo længe siden, og det kan være, at mange af virksomhederne ikke eksisterer mere. Men vi vil se velvilligt på henvendelser fra virksomheder med krav om tilbagebetaling. Jeg kan dog ikke love, at vi ikke skal ud i nye retssager - kravene skal ligne dem fra Novo Nordisk. Men vi vil gøre meget for ikke at skabe nye unødige retssager, siger hun.
- Vi tager udgangspunkt i dommen, som siger, at der skal dokumenteres et tab.
- Det er rigtigt, at TDC efter dommen har meldt ud, at den vil se velvilligt på krav fra andre virksomheder. Men de virksomheder, som kontakter TDC, møder ikke lutter velvillighed. Det får vi at vide fra de virksomheder, som har prøvet, siger Anders Sparre fra Dansk IT.
- TDC har hele tiden kendt de rigtige priser siden IT- og Telestyrelsen greb ind i slutningen af 1990'erne. Alligevel var det først i år, den 8. juli, at vi fik TDC til at udgive en liste med de rigtige priser. Det er, som de forsøger at sylte sagen, så virksomhederne ikke kan nå at få rejst deres krav inden fristen, siger Anders Sparre.

Hos TDC har man modtaget en række krav fra forskellige virksomheder, men TDC har endnu ikke betalt noget tilbage til nogen virksomhed. TDC vil heller ikke ud med, hvor mange virksomheder, der allerede har henvendt sig og vil heller ikke oplyse, hvor mange der potentielt kan henvende sig, og hvor meget kravene samlet beløber sig til.
- Vi vil heller ikke udbetale noget, hvis der ikke rejses et krav. Jeg tror, at vores aktionærer vil synes om den fremgangsmåde, slutter Gitte Forsberg.
s.fog@cw.dk

boks:
NOvo/tdc-Sagen kort
Højesteret afsagde den 27. juni dom, der fastslog, at Novo Nordisk har krav på tilbagebetaling af det, virksomheden har betalt for meget i leje til TDC for såkaldte faste kredsløb i perioden 1. april 1998 - 15. august 1999. Ny lovgivning i slutningen af 1990'erne betød nemlig, at TDC skulle sætte prisen ned, men Novo Nordisk mente, at prisnedsættelsen kom for sent. Det har Højesteret givet Novo ret i, og dommen fastslår, at Novo Nordisk har krav på at få tilbagebetalt de penge, som TDC uretmæssigt har opkrævet.
TDC har lovet at se velvilligt på alle krav fra andre virksomheder, hvis de ligner dem fra Novo Nordisk. Kravene skal rejses inden den 27. august, to måneder efter højesteretsdommen.

Regn kravet ud sådan:
Dansk IT har lavet en vejledning til, hvordan virksomheder får de penge tilbage, som de har til gode hos TDC. Vejledningen kan ses på www.danskit.dk/teleretssag.
Dansk IT opfordrer virksomheder til at henvende sig til deres brancheorganisation for at få hjælp og evt. koordinere en henvendelse til TDC, ligesom kommuner skal kontakte KL.
TDC har også lavet en vejledning, der findes på .tdc.dk/tdcnyt.
Du kan finde de rigtige priser for lejede faste kredsløb på webadressen www.danskit.dk/teleretssag og således lynhurtigt regne ud, hvor mange penge du har til gode hos TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere