Danskere står bag sikker 3D-ansigtsgenkendelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. juni 2005.


Biometri
Ansigtsgenkendelse vinder frem, og det samme gør genkendelse af fingeraftryk og øjets iris. Regeringer over hele verden ser biometri som et nyt værn mod kriminalitet og terrorisme. Men også i banksektoren er interessen stor. Nye spillere - heriblandt en dansk - håber at få en bid af kagen.Gilleleje-firmaet Guardia udfordrer de etablerede spillere inden for ansigtsgenkendelse. En test i USA til efteråret bliver afgørende for fremtiden.

Kryds fingre for Guardia til september. Da forventer det lille, privatfinansierede selskab fra Gilleleje at gå op til den ultimative eksamen.
En officiel test i USA vil vise, om Guardias teknologi til 3D-baseret ansigtsgenkendelse slår produkterne fra de veletablerede spillere og fra de helt nye, der har store ventureselskaber i ryggen.
Kryds også fingre for Guardia, når Kinas olympiske komité træffer beslutning om, hvem der skal levere teknologi til adgangskontrol ved Olympiaden i Beijing i 2008. Guardia har sammen med en kinesisk partner lagt billet ind.
Guardia har også kontakt med ministeriet Homeland Security i USA, med en arabisk bank, der måske vil have teknologien i sine pengeautomater, med sydeuropæiske pasmyndigheder og mange andre, selv om produktet endnu ikke er lanceret.
Teknologien?
- To kameraer er øjnene. De ser dybden i ting. Tidligere var ansigtsgodkendelse baseret på ét øje, men man får ingen rummelighed, hvis man holder det ene øje lukket, fortæller Kield Martin Kieldsen, administrerende direktør for Guardia.
- Et tredje kamera, placeret som "næsen", trækker varmelandskabet ud af folks ansigter. Det er baseret på infrarød teknologi, siger han.

Bliver det lille danske firma en succes, vil det være resultatet af en ganske usædvanlig opskrift. Man tager to brødre - skolefotografer - hvis firma hvert år tager fotos af 250.000 børn. Man tilsætter en håndfuld dygtige forskere i visionsteknologi til brug for skibsbygning. Symbiosen krydres med industrielt design fra et ungt århusiansk designhus, Spektre.
- Min bror og jeg besluttede at lave verdens bedste ansigtsgenkendelse, siger Kield Martin Kieldsen.
Brødrenes visioner kom af arbejdet med den database, der sikrede genfinding af skolebørnenes portrætfotos ud fra visse kendetegn.
Guardia blev stiftet i januar 2003. Brødrene havde ingen intention om selv at ville opfinde den dybe tallerken. I stedet gik de på jagt efter de rette partnere.

Visionsteknologien fandt de hos Odense-firmaet Trivision, der har sit udspring i den del af udviklingsafdelingen på Lindøværftet, der arbejdede med visionsteknologi. Medstifter af Trivision var Ole Knudsen Neckelmann, der har en kandidatgrad i fysik og en ph.d. i image-analyse.
- Når vi er kommet i mål med dette - hvilket er meget snart - har vi et system, som genkender ansigter bedre end alt, hvad vi hidtil har set, siger Ole Knudsen Neckelmann og fortsætter:
- De fleste systemer kræver et slags samarbejde med den, der skal tjekkes. Personen skal stille sig op foran en lyskilde. Med vores system kan folk bare gå forbi. Og de data, vi fremskaffer, er dem, folk altid er blevet genkendt på i det virkelige liv. Hovedets form, næsen, kindbenet og så videre. Dertil kommer naturligvis øjen- og hudfarve.
Det infrarøde, varmefølsomme kamera registrerer blandt andet, hvorhenne der ligger mange blodårer under huden.
- Og mønstret ligger fast, selv om temperaturen kan variere, fortæller Neckelmann.
Billederne fra de to "øjne" smeltes sammen - kalibreres til ét 3D-billede. Kield Martin Kieldsen fremhæver stolt billedkompressionen som et salgsargument.
- 3D-billedet fylder efter kompressionen blot et til to kilobyte - det svarer til teksten på et A4-ark. De, der arbejder med 2D-ansigtsgenkendelse, har typisk billeder på 12 kilobytes, siger Kieldsen.
I forbindelse med kvalitetskontrol af skibsbyggeri forskede man i at kunne måle byggeklodserne - skibsblokkene - meget nøje. Formålet var at få forhindret alt for store udsving i de overflader, der skulle presses op mod hinanden og svejses.
- Et almindeligt billede er fladt og giver ikke nok information. Derfor ville Lindøværftet gerne have målt i tre dimensioner. Arbejdet tog mange år og involverede omfattende forskning. Men hvad vi gjorde med skibsblokkene svarer fuldstændig til, hvad vi gør med ansigtet, siger Neckelmann.

Ansigtsgenkendelse har typisk været baseret på positionen af et begrænset antal målepunkter, heriblandt afstanden mellem øjnene. Trivision valgte en anden strategi. Fundamentet ligger i en slags standard ansigtsmaske, der er specielt udviklet til formålet.
- Afvigelsen i forhold til denne standardmaske udgør en persons helt entydige "fingeraftryk", forklarer Neckelmann.
Ole Neckelmann er ikke i tvivl om, at 3D-ansigtsgenkendelse vil slå igennem, selv om 2D-billederne spreder sig med lynets hast til pas og ID-kort. På sikkerhedsfronten vil man altid gå efter det mest præcise.
Prismæssigt ligger Guardia med Kield Martin Kieldsens egne ord i den tunge ende. Et system med hardware og software koster fra 20.000-30.000 kroner og opad.
- Men jeg ville såmænd gerne opstille gratis systemer hos politiet landet over, så de selv kunne stå for fotografierne til pas og kørekort. De folk, der henvender sig ved skranken, skal blot betale Guardia, hvad de ville give nede hos fotohandleren for at få lavet et billede, siger han.
Men først skal systemet til eksamen i USA sammen med konkurrenterne. Den hedder "Face Recognition Vendor Test", og arrangør er regeringens National Institute of Standards and Technology. Dommerpanelet består af alt, hvad der kan krybe og gå af amerikanske myndigheder med interesse i sikkerhedsteknologi - fra FBI til ministeriet for Homeland Security. Det er også dem med de helt store checkhæfter.

Billedtekst:
visioner - Vi laver vores løsning som en åben standard. Alle kan downloade vores program, så der kan udvikles de nødvendige applikationer til læsemaskinerne, siger Guardias Kield Martin
Kieldsen, her fanget i eget net.

Billedtekst:
teknologi Guardia tager et 3D-foto og holder det op mod en finmasket standardmaske. Afvigelsen udgør personens unikke karakteristika - et slags fingeraftryk. Det suppleres med det varmefølsomme infrarøde kameras foto af ansigtslandskabet.

Billedtekst:
eksamen - Regeringer og beslutningstagere retter sig meget efter test som den, vi skal deltage i, fordi der er tale om uvildige test, siger Ole Knudsen Neckelmann, der sammen med andre visionsforskere, tilknyttet Lindøværftet, oprettede Trivision.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Ambitiøs Enterprisearkitekt til PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Gehl Architects ApS

IT Supporter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere