Fra Aalborg til Oracle-rampelys

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


Danskeren Jesper Andersen, der lagde ud med at studere computervidenskab i Aalborg, indtager nu en placering øverst i it-giganten Oracles fødekæde.

Danske Jesper Andersen sidder til højbords i Oracle, hvilket endnu en gang blev slået fast, da han torsdag i sidste uge var en del af Oracles road-show, da det ankom London.
Oracles koncernchef Charles Phillips gjorde senior vice president, Jesper Andersen, selskab. Og fra en scene på det
fashionable femstjernede Great Eastern Hotel i det centrale London og badet i projektørlys, fremlagde de to Oracles strategi for koncernens sammenbragte familie af applikationer fra Oracle, PeopleSoft, J.D. Edwards og Retek.
Alle selskaber med hver deres applikationer, der nu efter aggressive opkøb over de seneste to års tid er under samme tag i Oracle.
Med roadshowet forsøger
Oracle at skabe ro om fremtiden for koncernens forskellige applikationer. I sidste måned var det Jesper Andersens chef, Oracle-ikonet John Wookey, der udgjorde A-holdet sammen med Charles Phillips, da en lignende seance fandt sted i USA.
På turens stop i Europa har Jesper Andersen taget over, og på tredje og sidste stop i Asien, vil det igen være John Wookey, der går på scenen og følger op med møder med storkunderne.
- Der er selvfølgelig utroligt mange kunder, der gerne vil høre om Fusion (Oracles proces mod én fælles platform, red.), og der er måske kun en håndfuld af os, der kan snakke om det på nuværende tidspunkt, siger Jesper Andersen til Computerworld i et pusterum efter seancen.
Han taler hurtigt og med en umiskendelig amerikansk accent. Tilhørere med trænede ører har utvivlsomt oplevet en tilsvarende skandinavisk accent i Jesper Andersens optræden kort forinden på scenen sammen med Charles Phillips.
- Vores tid er selvfølgelig utroligt kostbar, og hvis vi altid sad og snakkede med kunder hele tiden, så kunne vi ikke lave vores arbejde, så derfor bliver vi nødt til at splitte vores tid, ellers rejser vi alt for meget, fortsætter Jesper Andersen i hurtigt tempo.
At det lige er Jesper Andersen, der kommer i rampelyset, er imidlertid ikke så mærkeligt i kraft af hans arbejdsområde.
I januar fik han i forbindelse med fusionen med
PeopleSoft det overordnede ansvar for strategien for Oracles sammenbragte familie af applikationer til erhvervslivet.
Han afviser blankt, at der fra Oracles side skulle have været et bevidst ønske om at vise et europæisk ansigt. Eller at man et sted i Oracle gerne vil vise PeopleSoftkunderne, at PeopleSoft også fylder i den nye organisation.
- Sådan tænker vi ikke rigtig over det. Vi har prøvet at bygge en organisation, hvor vi så hurtigt som muligt er kommet af med, om du var PeopleSoft,
Oracle eller noget andet, siger Jesper Andersen.

Jesper Andersen har en kandidatgrad fra Aalborg Universitet i computervidenskab. Oprindeligt ville han herefter direkte ud i det pulserende erhvervsliv og helst hos ikonet Christian Rovsing. Men en vejleder overtalte ham til at tage tre år som forskerassistent på Imperial College i London.
- Min far arbejdede hos Kommunedata i Lautrupparken i Ballerup. Over årene havde jeg set, hvordan Rovsing var vokset, og der ville jeg arbejde. Desværre skete der det tragiske, at Rovsing krakkede et halvt til et helt år før, jeg kom hjem fra London, og så faldt alle min drømme omkuld, fortæller Jesper Andersen.
En af Rovsing-divisionerne blev til CRI (Computer Resources International) i Birkerød, hvor Jesper Andersen fik arbejde og arbejdede med projekter for det europæiske rum-agentur ESA, European Space Agency.
Jesper Andersen var blandt andet med til at udvikle et softwareudviklingsmiljø til brug for udvikling af software i en rumstation.
- Det var utroligt spændende, og vi udviklede til meget høje standarder. Du kan jo ikke bare flyve op til rumstationen og
debugge softwaren, hvis det ikke virker, siger Jesper Andersen.

Udviklingsmiljøet blev senere solgt til Lockheed Martin Aircraft Sytem i Texas, og som en del af aftalen indgik, at Jesper Andersen flyttede med og arbejdede i Fort Worth i Texas i et halvt år.
Efter fire år for CRI i Danmark og et halvt år ved Lockheed Martin tog han endnu fire år hos CRI's amerikanske selskab i Seattle, hvor han arbejdede på projekter for Boeing, Lockheed Martin og Bombardier.
I 1998 skrantede det imidlertid hos CRI, og Jesper Andersen blev tilbudt job i udviklingsorganisationen hos Oracle. I den første tid hos Oracle arbejdede han med systemer til flyvedligeholdelse.
Den afdeling blev efter en tid til CRM-divisionen hos Oracle, og det er ifølge Jesper Andersen ikke så underligt, som det umiddelbart kan lyde.
- Det er serviceorienteret, og det handler om salg, service og marketing. I dag er det let at se, hvad CRM er, men det her var i de tidlige dage, Siebel var new kid on the block, og det var helt nyt, siger Jesper Andersen.

Ret hurtigt steg han i graderne og endte med en titel som vice president. En headhunter fik i 2002 overbevist Jesper Andersen om, at det var værd at prøve kræfter med jobbet som vice president hos det canadiske CRM-selskab Pivotal. For første gang sad Jesper Andersen med i direktionen for et børsnoteret selskab.
Efter halvandet år var han dog godt træt af at pendle mellem sit hjem i Seattle og arbejdspladsen i Vancouver. Han tog i stedet mod tilbuddet om et job som general manager hos PeopleSoft med ansvar for applikationen PeopleTools, der anses for kronjuvelerne og fundamentet for PeopleSofts applikationer.
Jesper Andersen vidste godt, da han tog jobbet, at PeopleSoft meget vel kunne gå hen og blive overtaget af hans gamle arbejdsgiver Oracle.
- Jeg havde ikke smækket med nogen døre, da jeg forlod Oracle. Faktisk havde de på et tidspunkt spurgt, om jeg ikke havde lyst til at komme tilbage. Så jeg regnede med, at det nok var rimelig sandsynligt, at jeg godt kunne få lov til at komme tilbage, hvis overtagelsen skulle lykkes, siger Jesper Andersen.
Efter sigende har Oracles stifter Larry Ellison en politik, der siger, at det er ok at forlade hjemmet én gang, så kan man godt blive budt velkommen tilbage igen, men kun én gang, fortæller Jesper Andersen.
- Den teori har jeg ikke tænkt mig at teste i nærmeste fremtid, siger Jesper Andersen med et smil på læben, inden Computerworld må overlade ham til den engelske journalist fra BBC.

Billedtekst:
lynvisit Som en del af Oracles europæiske roadshow har danske Jesper Andersen travlt, men der blev tid til at møde Computerworld
i London.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere