It-værktøjer lader videnarbejdere i stikken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. april 2005.


Kreativitet og produktivitet hæmmes hos videnarbejdere, fordi deres it-værktøjer er utilstrækkelige. Ny forskning med dansk islæt hos Microsoft skal få computeren til at støtte videnarbejderen.

De fleste ved det. It-systemer lader videnmedarbejderen i stikken, fordi arbejdet skal ske på computerens præmisser. Nu vil Microsoft se nærmere på problemet via et to-årigt projekt, der er indledt i al stilhed og skal kigge næmere på arbejdsgangene i to danske virksomheder.
- I dag har videnarbejderen - det være sig ingeniøren, lægen, advokaten eller journalisten - nærmest vænnet sig til at slå knuder på sig for at arbejde på computerens præmisser. Men computeren bør støtte os, som vi arbejder, siger en involveret Microsoft-forsker, den danske datalog og ph.d. Elin Rønby Pedersen.
I næste uge tager hun turen over Atlanten for at påtage sig rollen som "fluen på væggen" i to danske arkitektvirksomheder.
Elin Rønby Pedersen er headhuntet til en stilling som seniorforsker i det såkaldte Firebird-team, der ser nærmere på i alt otte arkitektfirmaer verden over. Holdet refererer til David Vaskevitch, der er senior vice president med ansvaret for alle Microsofts platforme. Bill Gates er hans direkte chef.

Udviklingen har længe været efterlyst af mange. Heriblandt professor Anders Drejer ved Institut for Ledelse ved Handelshøjskolen i Århus.
- Jeg oplever masser af gange, at jeg standser op i ærgrelse over, at noget ikke er muligt. Tag bare fil-håndteringen. Min hjerne fungerer ikke hierarkisk. Det gør computeren, og jeg skal huske på computerens præmisser, siger Anders Drejer.
- Selv om jeg med min ingeniørmæssige baggrund er god til at strukturere, så er det dødirriterende. Problemerne med it-værktøjerne kan henføres til, at tilgangen til at designe teknologi er født i industrialderen, hvor man opfattede kontoret og fabrikken som maskiner - og ergo behandlede mennesker som maskiner. Det er på tide, at man tager udgangspunkt i mennesket selv, siger professoren.
Elin Rønby Pedersen forklarer den strikte struktur med, at den i starten var nødvendig for computeren.
- Det er den ikke længere. Teknologien udgør ikke længere en barriere, siger hun.
Hvad timingen angår, mener Elin Rønby Pedersen, at it-udviklingen nu har nået et kritisk punkt. Der er meget få, store klumper af rutinearbejde tilbage at automatisere og altså ikke mange flere produktivitetsgevinster at hente her.
Et af fokusområderne er bedre samarbejdsværktøjer, fortæller Microsofts topchef i Danmark, Jørgen Bardenfleth. Han er netop udnævnt til medlem af regeringens nye Globaliseringsråd, der skal komme med en strategi for at gøre Danmark til et førende viden- og iværksættersamfund.

Uden for Microsofts regi findes der systemer, som er specielt udviklet til videnopsamling, videndeling og samarbejde. Men heller ikke de såkaldte knowledge management-systemer slår til. Fiasko på fiasko er dokumenteret i litteraturen om den type systemer.
Tidligere forskning i videnarbejdspladsers karakteristika har heller ikke udmøntet sig i store fremskridt.
- Opgaven er simpelthen svær, forklarer Elin Rønby Pedersen.
Sådan lyder det også fra forskningsprofessor Susanne Bødker, der står i spidsen for gruppen New Ways of Working på Alexandra Instituttet i Århus. Hun hilser den nye Microsoft-indsats velkommen.
Det er en nødvendig udvikling - både fordi it-værktøjerne ikke slår til, og fordi softwaregigantens værktøjer er så udbredte, mener Susanne Bødker, hvis afdeling har kigget nærmere på en mediearbejdsplads og advokatkontorer.
Hun tilføjer, at arbejdskulturen også udgør en barriere, fordi deling af viden samt samarbejde ikke er alles kop te.

De nuværende forhold går ud over både produktivitet og kreativitet, påpeger Elin Rønby Pedersen. Værst står det til i USA, hvor videnarbejde også splittes op, nærmest som var det samlebåndsarbejde.
- I Danmark - og i resten af Norden - favner videnarbejdere bredere. Medarbejderne er også mere selvstændige og mindre autoritetstro, og vi er langt teknologisk set, siger hun.
Den arbejdsform interesserer Microsoft, som derfor også har valgt den danske vinkel for en del af Firebird-projektet.

Læs mere i Perspektiv side 12-14




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere