Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. april 2005.
Kreativitet og produktivitet hæmmes hos videnarbejdere, fordi deres it-værktøjer er utilstrækkelige. Ny forskning med dansk islæt hos Microsoft skal få computeren til at støtte videnarbejderen.
De fleste ved det. It-systemer lader videnmedarbejderen i stikken, fordi arbejdet skal ske på computerens præmisser. Nu vil Microsoft se nærmere på problemet via et to-årigt projekt, der er indledt i al stilhed og skal kigge næmere på arbejdsgangene i to danske virksomheder.
- I dag har videnarbejderen - det være sig ingeniøren, lægen, advokaten eller journalisten - nærmest vænnet sig til at slå knuder på sig for at arbejde på computerens præmisser. Men computeren bør støtte os, som vi arbejder, siger en involveret Microsoft-forsker, den danske datalog og ph.d. Elin Rønby Pedersen.
I næste uge tager hun turen over Atlanten for at påtage sig rollen som "fluen på væggen" i to danske arkitektvirksomheder.
Elin Rønby Pedersen er headhuntet til en stilling som seniorforsker i det såkaldte Firebird-team, der ser nærmere på i alt otte arkitektfirmaer verden over. Holdet refererer til David Vaskevitch, der er senior vice president med ansvaret for alle Microsofts platforme. Bill Gates er hans direkte chef.
Udviklingen har længe været efterlyst af mange. Heriblandt professor Anders Drejer ved Institut for Ledelse ved Handelshøjskolen i Århus.
- Jeg oplever masser af gange, at jeg standser op i ærgrelse over, at noget ikke er muligt. Tag bare fil-håndteringen. Min hjerne fungerer ikke hierarkisk. Det gør computeren, og jeg skal huske på computerens præmisser, siger Anders Drejer.
- Selv om jeg med min ingeniørmæssige baggrund er god til at strukturere, så er det dødirriterende. Problemerne med it-værktøjerne kan henføres til, at tilgangen til at designe teknologi er født i industrialderen, hvor man opfattede kontoret og fabrikken som maskiner - og ergo behandlede mennesker som maskiner. Det er på tide, at man tager udgangspunkt i mennesket selv, siger professoren.
Elin Rønby Pedersen forklarer den strikte struktur med, at den i starten var nødvendig for computeren.
- Det er den ikke længere. Teknologien udgør ikke længere en barriere, siger hun.
Hvad timingen angår, mener Elin Rønby Pedersen, at it-udviklingen nu har nået et kritisk punkt. Der er meget få, store klumper af rutinearbejde tilbage at automatisere og altså ikke mange flere produktivitetsgevinster at hente her.
Et af fokusområderne er bedre samarbejdsværktøjer, fortæller Microsofts topchef i Danmark, Jørgen Bardenfleth. Han er netop udnævnt til medlem af regeringens nye Globaliseringsråd, der skal komme med en strategi for at gøre Danmark til et førende viden- og iværksættersamfund.
Uden for Microsofts regi findes der systemer, som er specielt udviklet til videnopsamling, videndeling og samarbejde. Men heller ikke de såkaldte knowledge management-systemer slår til. Fiasko på fiasko er dokumenteret i litteraturen om den type systemer.
Tidligere forskning i videnarbejdspladsers karakteristika har heller ikke udmøntet sig i store fremskridt.
- Opgaven er simpelthen svær, forklarer Elin Rønby Pedersen.
Sådan lyder det også fra forskningsprofessor Susanne Bødker, der står i spidsen for gruppen New Ways of Working på Alexandra Instituttet i Århus. Hun hilser den nye Microsoft-indsats velkommen.
Det er en nødvendig udvikling - både fordi it-værktøjerne ikke slår til, og fordi softwaregigantens værktøjer er så udbredte, mener Susanne Bødker, hvis afdeling har kigget nærmere på en mediearbejdsplads og advokatkontorer.
Hun tilføjer, at arbejdskulturen også udgør en barriere, fordi deling af viden samt samarbejde ikke er alles kop te.
De nuværende forhold går ud over både produktivitet og kreativitet, påpeger Elin Rønby Pedersen. Værst står det til i USA, hvor videnarbejde også splittes op, nærmest som var det samlebåndsarbejde.
- I Danmark - og i resten af Norden - favner videnarbejdere bredere. Medarbejderne er også mere selvstændige og mindre autoritetstro, og vi er langt teknologisk set, siger hun.
Den arbejdsform interesserer Microsoft, som derfor også har valgt den danske vinkel for en del af Firebird-projektet.
Læs mere i Perspektiv side 12-14