Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. april 2005.
Køle- og frysehuskæde afviser at betale 1,6 millioner kroner for uberettiget brug af sourcekode til system fra Bording Data.
En langstrakt strid om en kundes ændring af et lagersystems sourcekoder er på vej til Højesteret. Køle- og frysehuskæden Claus Sørensen A/S har appelleret en dom fra Venstre Landsret. Dommen indebar, at selskabet i sidste uge skulle betale 1,6 millioner kroner i erstatning til Bording Data for uberettiget brug af kildekoden.
- Vi vil frikendes, for vi har købt og betalt for sourcekoden. Sekundært ønsker vi, at erstatningen skal nedsættes. Lagersystemet er så forældet, at vi selv har afskaffet det, siger John Riis Andersen, administrerende direktør for Claus Sørensen.
Koncernen, rummer også selskabet Viking-Life Saving Equipment, der leverer redningsflåder og andet redningsudstyr til skibe.
Ifølge John Riis Andersen sagde selskabet endeligt farvel til Bording-systemet ved nytår. Men sagen er broget. Oprindeligt købte Vejle Frysehus midt i 90'erne brugsret til lagersystemet og ret til selv at tilpasse systemet - til at ændre i sourcekoden.
I købskontrakten stod udtrykkeligt, at ingen af disse dele måtte overdrages eller sælges til tredjepart. Men da Claus Sørensen A/S i Esbjerg købte et af Vejle-selskabets frysehuse omfattede købskontrakten rub og stub på print - inklusive software og hardware. Det samme gjaldt, da yderligere fire frysehuse blev købt.
Vestre Landsret fastslår i en dom 9. marts, at Vejle Frysehus, (som siden er erklæret konkurs, red.) har fejlet. Men selv om Esbjerg-firmaet har været i god tro, gav det ikke ret til at anvende sourcekoderne.
Erstatningen gælder, hvad firmaet har haft af gevinst ved selv at ændre kildekoden. Ændringer blev foretaget i forbindelse med, at Esbjerg-selskabet via et større nybyggeri udvidede kapaciteten fra 6.000-7.000 pallepladser til nær 40.000 pallepladser.
Den administrerende direktør for Bording Data, Ernst Lykke Nielsen, havde i forligsforhandlinger krævet en million kroner for brugsretten til sourcekoden, men Claus Sørensen A/S fandt beløbet for højt.
- Det kan undre mig, at Esbjerg-firmaet kalder vores software for forældet, når man valgte at håndtere den store udvidelse via vort system i stedet for det nye system, siger Ernst Lykke Nielsen.
Hvor vidt Højesteret påtager sig sagen er endnu ikke afgjort, men skulle det ske, frygter Jakob Lyngsøe, administrerende direktør for IT-Brancheforeningen, ikke udfaldet. Han mener, at forbudet mod at overdrage rettigheder til tredjemand er klokkeklart og jurdisk holdbart. Ifølge ham rummes begrænsningen stort set i alle softwarekontrakter.
Læs dommen på
www.computerworld.dk