TDC satser på IP

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. oktober 2004.


Overtagelsen af Song Networks viser, at TDC mener det, når de
siger, at de vil satse på IP frem for at prøve at forsvare det vigende, traditionelle fastnet-marked.
Analyse
Meddelelsen onsdag om, at TDC havde erhvervet aktiemajoriteten i Song Networks, satte tingene på plads på det danske og nordiske telemarked.
Her tænker vi ikke på, at TDC sejrede i det, man kunne kalde the european Song-contest foran Tele2. Med al respekt for Tele2 er de to selskaber ikke lige: Tele2-koncernen havde sidste år en omsætning svarende til 1,2 milliarder kroner. TDC omsatte over 50 milliarder kroner, og udbetalte næsten 2,5 milliarder kroner - eller det dobbelte af Tele2's omsætning - i udbytte til aktionærerne.
Desuden er deres udgangspunkter forskellige. Sidste år var første gang Tele2 havde plus på bundlinien. TDC har tjent penge i årevis, og desuden har selskabet over de sidste seks år foretaget en række frasalg, der anslås at have givet en fortjeneste på 22,5 milliarder kroner. Senest fik TDC 1,2 milliarder kroner ved salget af clearinghuset Dan Net, og 12 milliarder kroner ved aktienoteringeen af det belgiske teleselskab Belgacom. TDC kan populært sagt hente de 4,56 milliarder kroner, som selskabets købstilbud på 95 svenske kroner pr. aktie svarer til, ved at hente løs skillemønt i lommerne.
Hertil kommer, at de to selskabers modus operandi de senere år har været vidt forskellig: TDC har flere gange brugt sin økonomiske styrke til større investeringer, når de har øjnet en mulighed. Tele2 har været langt det mest snusfornuftige og købmandsagtige af de større nordiske teleselskaber ved udelukkende at sætte penge i områder, der kunne tjene sig ind på kort sigt. Her har der godt været nye signaler på det seneste med Tele2's køb i forrige uge af det østrigske teleselskab UTA. Ligesom konkurrencen om Song Networks handlede dette opkøb om adgang til infrastruktur. Alligevel burde der ikke have været tvivl om, at hvis TDC virkelig ønskede Song Networks, så ville de også få det.
Det, der er blevet sat på plads, er, at TDC mener, hvad de siger, når de melder ud, at de satser på IP-baserede tjenester. Når der har kunne rejses tvivl, skyldes det, at selskabet har en forretning med faste lejede forbindelser og med fastnetforbindelser at forsvare. Investeringen i Song Network viser klart, at TDC anser det for afgørende at kunne levere IP-baserede VPN-forbindelser (Virtuelle Private netværk).
Investeringen hæver også konkurrence-parametrene for de store nordiske teleselskaber. Nu er udgangpunktet, at TDC og TeliaSonera har forholdsvis fintmasket infrastruktur i alle de nordiske lande, mens Telenors net i Danmark bygger på mobilselskabet Sonofons infrastruktur, der ikke på samme måde er optimeret til at levere datatjenester til erhvervslivet.
Selskaberne konkurrerer om at kunne levere lukkede netværk, der binder virksomheders lokalafdelinger i de forskellige nordiske lande sammen via den såkaldte MPLS-teknologi (Multi Protocol Label Switching). Denne teknologi gør det muligt at etablere virtuelle forbindelser med garanteret båndbredde gennem de offentlige net. Disse forbindelser er desuden mere eller mindre en forudsætning for anvendelsen af IP-telefoni i firmaer med geografisk spredte afdelinger.
Song Networks har et IP-baseret data- og telenet i Sverige, Norge, Finland og Danmark. Selskabet har 14.300 nordiske erhvervskunder, og det nåede sidste år en omsætning på 1,9 milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere