Hitman-firma ramt af modgang

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Det tidligere så succesrige danske spilselskab IO Interactive er for første gang i det nye årtusind ramt af tilbagegang. Selskabets to nyeste spil har været salgsmæssige fiaskoer.

Sidste år i september stod Janos Flösser, administrerende direktør for Danmarks største spiludvikler IO Interactive (IOI), øverst på podiet, da Computerworld kårede Danmarks dygtigste it-virksomhed. I år befinder IOI sig på en 224. plads.
- Den placering skyldes, at vi befinder os på et marked, som er ekstremt hitdrevet. Samtidig er spilmarkedet ramt af stagnation eller ligefrem nedgang, siger Morten Borum, økonomidirektør for IOI.
Stilstanden er en ny oplevelse for virksomheden, der i jubelårene 2002 og 2003 vadede i succes og vækst. Selskabets Hitman-spil med en skaldet snigmorder i hovedrollen blev fra 2000 til 2003 solgt i over 3,5 millioner eksemplarer.
- I dag er det kun de absolut bedst sælgende spil, som tjener penge hjem til ejerne. Markedet er lidt henholdende, og der finder en voldsom konsolidering sted, fortæller Morten Borum.
Markedet venter på Playstation 3
Distributører og spiludviklere holder lidt igen med udviklingskronerne, da Sony og Microsoft engang i løbet af 2005 kommer på markedet med næste generation af spilkonsollerne Playstation og Xbox.
- Det betyder i sidste ende, at forbrugerne - der jo godt ved, at der er nye spilkonsoller på vej - venter med at købe spil og konsoller. Selskaberne har forsøgt at sætte priserne ned, men det hjælper ikke det helt store på salget, siger Morten Borum.
Den manglende vækst får dog ikke Morten Borum og IO Interactive til at smide håndklædet i ringen og opgive at producere kvalitetsspil.
- Det er ret almindeligt i spilbranchen, at regnskabsmæssige superår bliver afløst af et eller flere dårlige. Vi har ikke tænkt os at give op, siger Morten Borum.
Selskabet sendte spillet Freedom Fighters på gaden i oktober 2003, men på trods af international hæder og kåringer for spillets kvalitet har det langt fra levet op til salgsforventningerne. Ved regnskabsaflæggelsen i foråret 2004 fremgik det, at selskabet i alt havde solgt 2,1 millioner kopier af de to første Hitman-spil og Freedom Fighters i 2003.
- Vi oplyser ikke nyere tal, men det er ingen hemmelighed, at salget af både Freedom Fighters og det tredje spil i Hitman-serien har skuffet indtil nu, siger Morten Borum.
En kvart millard op af lommen
IO Interactive blev selv en del af konsolideringen i spilbranchen i marts 2004, da det britiske spilforlag Eidos hev en kvart milliard op af lommen og købte den danske spiludvikler.
- Det var ganske enkelt nødvendigt for os, hvis vi fortsat vil udvikle spil til både pc, Playstation og Xbox. Det har givet os råd og tid til at få udviklet det næste spil i Hitman-serien og en opfølger på Freedom Fighters. Det ville vi aldrig have haft mulighed for, hvis vi stod alene, siger Morten Borum.
Han henviser også til, at konsolideringen på det internationale spilmarked er spidset yderligere til, siden selskabet blev købt af Eidos. Senest er Eidos selv kommet i mediernes søgelys, da de helt store amerikanske spilforlag skal være interesserede i at købe det. Spekulationerne fik i august firmaet til i en pressemeddelelse at slå fast, at der finder indledende forhandlinger sted med flere parter, men at det langt fra er afgjort, hvad fremtiden bringer for IOI-ejerne Eidos.

Billedtekst: Janos Flösser, administrerende direktør for sidste års dygtigste virksomhed IO Interactive. Foto: Hans Juhl

Toptekst: Pris for soundtrack
IO Interactives spil Freedom Fighters vandt i 2003 den prestigefyldte Gamespot-pris for det bedste soundtrack i et computerspil. Musikken var komponeret og produceret af Jesper Kyed og blev fremført af det et ungarsk radiokor.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere