Kabeltv rammer internettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


Teknologien har været klar et stykke tid, og nu har danske Optimal Stream været igennem den tunge proces at forhandle rettigheder, så selskabet kan streame et antal tv-kanaler live til brugerne over internettet.

Efter at der har været talt om tv over internet i flere år, er der endelig ved at blive etableret en dansk løsning, der streamer live tv-kanaler til brugerne. Det har et stykke tid været muligt at hente enkelte programmer fra udvalgte tv-stationer ind på pc'en, men nu tilbyder selskabet Optimal Stream ren IP-baseret streaming af et antal tv-kanaler til brugerne.
Når denne type løsninger har været forholdsvis længe undervejs, skyldes det ifølge direktør Peter Mærsk-Møller fra Optimal Stream ikke så meget de teknologiske udfordringer, der har skulle overvindes: Den største opgave har vist sig at være at få aftaler i stand med de selskaber, der har rettigheder til tv-signalerne.
- Vi havde i det store hele teknologien klar, da selskabet blev stiftet for to år siden. Den mellemliggende tid er gået med at forhandle om rettighederne. Det har undret mig, for grundlæggende er det, vi tilbyder blot digitalt kabeltv, der benytter et IP-baseret transportnet, siger Peter Mærsk-Møller.
På længere sigt forventer han, at det meste tv vil blive streamet.
- De store investeringer, der foretages i disse teknologier i øjeblikket vil føre til, at hovedparten af al tv i løbet af nogle år vil blive distribueret via IP-teknologi, siger Peter Mærsk-Møller.
Gratis test
Optimal Stream leverer i øjeblikket live kabeltv til testbrugere i Danmark over internettet. Det er stadig muligt at melde sig som testbruger på selskabet websted www.streamtv.dk.
- Det er gratis i testperioden, men vi er ved at nærme os et tidspunkt, hvor vi skal til at opkræve et beløb for at kunne betale rettighedshaverne, siger Peter Mærsk-Møller.
Beløbet betegnes som beskedent for de tidlige kunder, men senere på året kan nye kunder regne med at skulle betale i omegnen af 100 kroner om måneden for adgang til 25-30 kanaler. På lidt længere sigt har Optimal Stream planer om også at tilbyde nogle af de dyrere betalingskanaler i et særskilt tilbud.
Brugerne opretter et abonnement og skal derfor - efter krav fra rettighedshaverne til tv-kanalerne - opgive navn og adresse.
For at få det fulde udbytte af de streamede tvkanaler, skal brugerne have en reel båndbredde minimum 2 Mbit/s og en computer med 1,6 GHz eller hurtigere processor. Der streames MPEG-4-formatet, og derfor skal man have et program, der kan afspille dette format: I øjeblikket kan man benytte Quicktime Player, men det bliver muligt at benytte Real Player, når Real har rettet en række alvorlige bugs, der i øjeblikket blandt andet generer synkroniseringen af billede og lyd. Disse afspiller-programmer forudsætter typisk, at brugeren benytter Internet Explorer, men Optimal Stream arbejder på at gøre det muligt at benytte andre browsere som Mozilla og Safari under forskellige operativsystemer.
- Vi ønsker at tilbyde en platformuafhængig løsning, siger Peter Mærsk-Møller.
Endelig skal computeren være udstyret med Java Standard Edition (J2SE) Runtime Library, hvis man ønsker at benytte de tekst-tv-funktionaliteter, der følger nogle af de streamede kanaler.
Direkte til brugeren
I øjeblikket tilbyder Optimal Stream otte kanaler: DR1, DR2, TV2, BBC World News, CNBC Europe samt Pro7 og et par tyske ungdomskanaler, der mest sender musikvideoer. Målet er at komme op på at streame flere end tyve kanaler - og gerne op mod 40 - i slutningen af året. Der er indgået aftale med en række rettighedshavere. Det, man venter på, er at få leveret mere udstyr, der skal overføre tv-signalerne til IP.
Der er stadig teknologiske udfordringer, der skal løses, før streaming-teknologien fungerer optimalt. For eksempel er tv-signalerne optimeret til tv. Man sender først halvdelen af billedlinierne, og en brøkdel af et sekund senere sendes resten, og der er korrigeret for tidsforskydningen, når elementer i billedet bevæger sig vandret over skærmen som tekststrømme med valutakurser og lignende for eksempel gør på forretningskanalen CNBC. Når signalet derimod vises på en computerskærm, vil den vandret-løbende tekst bevæge sig i små ryk. Det forventer Optimal Stream at løse med et software-modul til pc'en. Sender man signalet fra sin pc til tv'et eller ser man de streamede signaler på tv'et via en settopboks, er det ikke noget problem.
I første omgang bliver der streamet til enkeltkunder, men selskabet forventer også at få såkaldte bredbåndsøer som kunder. Disse kan være boligforeninger, der har etableret bredbåndsforbindelser til de enkelte husstande. Her vil man typisk streame til en central server, hvorfra brugerne henter deres programmer.
- De første brugere, som typisk er ret teknologi-interesserede, vil formodentlig se de streamede kanaler på deres pc, men vi forventer, at en større udbredelse vil kræve, at vores kanaltilbud kan ses på et tv via en settopboks, siger Peter Mærsk-Møller.

Billedtekst: - Hovedparten af al tv vil blive distribueret via IP-teknologi i løbet af få år, forudser Peter Mærsk-Møller fra Optimal Stream. Foto: Torben Klint

Boks:
TV2 skruer op for net-tv's pris og kvalitet
Fra 1. november skruer TV2 Interaktiv op for billedkvaliteten for net-tv til noget, der nærmer sig rigtigt tv. Selskabet vil tilbyde hele TV2's video-indhold på nettet i en abonnementspakke til under 50 kroner om måneden samtidig med, at billedkvaliteten hæves fra de nuværende 400 Kbit/s til cirka 1 Mbit/s.
Målet med denne opgradering er, at billedkvaliteten skal begynde at nærme sig tv-billedet. Her i forsommeren gik TV2 over til at sende i Windows Media-formatet efter tidligere at have benyttet Real Player. Det sker, efter at flere tusinde brugere under Tour de France betalte 149 kroner for at få adgang til at se det berømte cykelløb samt et omfattende arkiv med klip fra løbet. I dag er det muligheden for at se TV2 Nyhederne, når man selv har tid og lyst, der er mest efterspurgt. trs




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere