Dansk forskning bruges som gratis sikkerhedsværktøj

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. juli 2004.


Open source vinder frem inden for sikkerhed, deriblandt avanceret software fra Århus-forskere.

Sikkerhedsfolk verden over er begyndt at tage gratis værktøjer i brug, altså værktøjer fra open source-verdenen. Blandt de mest anvendte værktøjer er Snort, der opdager "indbrud" samt Nessus, der scanner for sårbarheder. Men også et stykke avanceret software fra forskere på Aarhus Universitet bruges.
På sikkerhedskonferencen NetSec 2004 i San Francisco i sidste måned fremhævede en taler de såkaldte farvede petri-net fra Århus. Taleren Peter Stephenson, der har ansvar for informationssikring på Eastern Michigan University, bruger softwaren til relativt hurtigt at konstruere en model af netværket og derefter analysere modellen, så dens styrker og svagheder afsløres. Analysen afslører, om der eventuelt er servere i netværket, man bør forhindre generel adgang til.
Lektor Kurt Jensen, der står i spidsen for Petranet-forskningen på Aarhus Universitet, var ikke bekendt med Peter Stephensons brug af softwaren. Værktøjerne stilles gratis til rådighed for enhver via download fra internettet, og foreløbig er der tegnet 1.432 licenser i 82 lande, oplyser han.
Farvede petrinet ser på, hvad der sker trin for trin i et system. De banale foreteelser skæres dog fra i modellen, så man kun vurderer de kritiske tilstande.

Ericsson-samarbejde
Århus-forskerne deltager ofte i projekter med erhvervslivet.
- Vi er lige nu midt i et tre-årigt samarbejde med Ericsson Telebit i Århus. Her er fokus på protokoller, og specielt IP V6 protokoller, siger Kurt Jensen med henvisning til den nye generation af internetprotokoller, der overkommer den hidtidiges protokols adresseringsbegrænsning.
Projektet gælder sammenkoblingen af såkaldte ad hoc-netværk uden routers via IP V6 protokollen.
Et fire-årigt forskningsprojekt sammen med Hewlett-Packard i Danmark blev afbrudt et halvt år før tid. Projektet vedrørte kapacitetsplanlægning på tværs af servere, og HP skød otte millioner kroner samt pc-udstyr ind i samarbejdet.
- Men HP gik totalt i reorganiserings-"mode", så der var ikke kræfter til at være med, siger Kurt Jensen.
Det bekræftes af HP's informationschef Henrik Kirkeskov. Forskningssamarbejdet blev afbrudt i kølvandet på HP's fusion med Compaq.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere