Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juli 2004.
Mærsk Datas Acure må i gang med omprogrammering til Hovedstadens Sygehusfællesskab, men vinder alligevel udbud fra Amtsrådsforeningen.
EPJ
Uacceptable svartider i et nyudviklet medicinmodul til op mod 10 millioner kroner har fået Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) til at slå bremserne i. HS har foreløbig opgivet at sætte systemet i daglig drift.
Medicinmodulet er udviklet af Mærsk Data-selskabet Acure, der nu skal foretage ændringer i koden. Det har kørt i pilotdrift på et afsnit på Frederiksberg Hospital godt et halvt år, og siden enkelte andre steder. Af HS' websider om de kommende års samlede it-satsning til 1,1 milliarder kroner fremgår, at svartidsproblemerne opstod, da systemet skulle tages i brug på hele Frederiksberg Hospital.
- Med få afdelinger koblet modulet på så det pænt ud, og vi havde haft en vellykket test med højere belastning. Men da systemet blev udsat for virkelige brugere, gik det rivende galt. Systemet blev pludselig meget langsomt, siger HS' informatikdirektør Sten Christophersen.
For Frederiksberg Hospital får forsinkelsen dog ingen konsekvenser. Ifølge Sten Christophersen kører hospitalet daglig drift på et medicinmodul fra WM-data, der blev slået af Acure i HS-udbuddet.
Forsinkes et halvt år
Medicinmodulet skulle være sat i drift på alle hospitalerne under HS i løbet af efteråret, men det udsættes nu til februar 2005. Sten Christophersen pointerer dog, at Acure ikke kan klandres for den lange forsinkelse. Den skyldes nemlig, at hospitalerne står lige foran et kvalitetstjek, der foretages af et internationalt organ hvert tredje år. Derfor ønsker HS ikke at tage nogen risiko med implementering af ny software.
HS dækker Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, Frederiksberg Hospital, Hvidovre Hospital, Skt. Hans samt Amager Hospital, der dog drives i samarbejde med Københavns Amt. Medicinmodulet skal blandt andet bidrage til at mindske risikoen for fejlmedicinering. Stregkoder på medicinemballage og på patientens armbånd bruges til at sikre, at der er tale om rette dosering til rette person.
Vandt ARF-udbud
De uacceptable svartider hos HS har tilsyneladende ikke påvirket Acures mulighed for at opnå andre ordrer. Amtsrådsforeningen har for nylig - på vegne af fire amter - tegnet en rammekontrakt med Acure om et medicinmodul, udviklet til dyb integration med elektroniske patientjournaler. Udbudet blev vundet på trods af, at der blev stillet krav om tilfredsstillende svartider.
Hos Amtsrådsforeningen siger kontorchef Lars Hagerup, at HS' version kan være en anden end den, der vandt udbuddet.
- Og jeg går stærkt ud fra, at kravet om svartider opfyldes. Det krav går igen i kontrakten, siger Lars Hagerup.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Acure.
Boks: WM-data fik plaster på såret
WM-data har fået et stort plaster på såret efter den tabte storordre fra Rigshospitalet i 2001. Selskabet skal sammen med Mærsk Data-selskabet Acure udvikle det centrale modul i den elektroniske patientjournal til alle sygehusene i Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS).
Modulet, der har betegnelsen "klinisk proces", er det, som lægerne vil bruge til deres behandlingsnotater - lægejournalens arvtager.
Foreløbig er dog kun en rammeaftale i hus, men HS ventes at afgive orden "en af de allernærmeste dage", oplyser Sten Christophersen, informatikdirektør på HS. Københavns amt mangler en politisk bevilling, men har op til tre måneder til at tilslutte sig kontrakten.
Hele HS' it-projekt er budgetteret til 1,1 milliarder kroner - det samme beløb, som Rigshospitalet alene havde regnet med at bruge til software, hardware, konsulenter og egne folk. WM-data var valgt som software-partner, men da det gik op for HS, at der kunne være fordele ved en fælles løsning, blev der sat en stopper for Rigshospitalets enegang. toft