Nu sparer plasma-fjernsynet på strømmen

De nyeste plasma-tv skærer strømforbruget med næsten 50 procent sammenlignet med tidligere modeller. Desuden bliver fjernsynene nu vanvittig tynde - se de nye modeller her.

AMSTERDAM - De seneste år har plasmaproducenter og fanboys svedt blod i forsøget på at bortforklare, at plasma-apparater bruger en halv gang mere strøm end LCD-apparater.

De har ikke haft det nemt i en tid, hvor unødvendige CO2-udslip almindeligvis betragtes som den store bussemand i klimakampen.

Men med de nyeste plasmagenerationer - baseret på de såkaldte neoPDP-paneler - skærer den største plasma-producent, Panasonic, strømforbruget ned til LCD-niveau.

Ved en demonstration i sidste uge under Panasonic Convention 2009 i Amsterdam, kunne man således se strømforbruget på et 42 tommer plasmaapparat af nyeste generation side om side med et tilsvarende apparat fra 2007 og et LCD-tv af samme størrelse.

Apparaterne viste præcis samme medieindhold, og hvor LCD-apparatet ret konstant brugte 200 watt, brændte plasmaapparatet fra 2007 let 250 - og helt op til 400 watt - af. Derimod svingede det nyeste plasmaapparat mellem et forbrug på 150 og 250 watt.

Det svarer groft sagt til LCD-apparatets forbrug og indikerer en strømbesparelse på 40-50 procent sammenlignet med 2007-modellen. Forbruget kom endda helt ned på under 100 watt med en funktion, der skruede ned for plasmaapparatets lysstyrke, når det blev mørkt i rummet.

Strømbesparelse kan redde plasmateknologien

Det er alt sammen mægtig imponerende. Men også - for at bruge et fremragende britisk udtryk - about bloody time.

Ikke mindst taget i betragtning, at EU ved årsskiftet lancerede muligheden for helt at forbyde plasma-tv på grund af det hidtidige, vulgære strømspild.

Om de tekniske forbedringer er nok til at få klimabevidste politikere til at pakke kniven sammen igen, er ikke godt at vide. Men man kan nok tillade sig at formode, at den slags trusler sætter en skræk i livet på elektronikindustriens udviklerhold, så de fremover prioriterer strømbesparende tiltag, længe før de får kniven for struben.

Nye modeller sparer på strømmen

I løbet af foråret lancerer Panasonic tre nye plasma-serier - Z1, V10 og G15 - baseret på de nye NeoPDP-paneler, der blandt andet giver flottere farver, forbedret kontrast, bedre lysstyrke og en virkelig markant strømbesparelse.

Flagskibene i Z1-serien (se billederne) er en sølle tomme i tykkelsen, men kommer til gengæld også til at koste på den anden side af 30.000 danske kroner.

Men der er mere i vente, for på showet i Amsterdam fremviste Panasonic desuden prototypen på et blot 8.8 millimeter tykt plasmaapparat, der ventes på gaden i 2010.

Her er næppe tvivl om, at man håber at tage luften ud af blandt andet Sonys satsning på de blot tre millimeter tynde og - indtil videre - fuldstændig urimeligt kostbare og meget små apparater baseret på OLED-teknologien. Du kan læse meget mere om Sonys tynde tv her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere