Lille land med stort iværksættergen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. juni 2004.


Forskellen på indbyggertallet i Danmark og Israel er ikke voldsom stor. I Israel gav arbejdet med et opbygge et land en innovationslyst, der aldrig stilnede af, siger lokal it-succes.

Israel har et bemærkelsesværdigt stort antal high tech-virksomheder på trods af landets størrelse, og Gil Schwed, medstifter af it-sikkerhedsfirmaet Check Point, er ikke i tvivl om årsagen.
- Udover at vi er højtuddannede, har vi en entreprenørånd. Hvis man kommer med én god idé i Israel, så er der altid ti andre, der vil give dig tolv gode råd om, hvorledes den kan gøres endnu bedre, siger Gil Schwed, der blev mangemillionær, før han var fyldt 35 år.
Hans firmas kerneprodukt, en firewall - et værn mod angreb fra internettet - bruges af den overvejende del af USA's allerstørste virksomheder, og samme billede ses i Danmark.
Ifølge Gil Schwed er iværksætterånden i høj grad et resultat af, hvorledes Israel blev skabt.
- Da vi kom til Israel, kom vi med viden. Der blev ikke talt hebraisk for hundrede år siden, men folk, der kom, investerede i udviklingen af et moderne hebraisk sprog. Det samme skete på det juridiske område og mange andre steder. For eksempel oprettede vi landbrug midt i ørkenen, siger Gil Schwed til Computerworld.

Nej til offentlig støtte
Den israelske regering har også i mange år været med til at stimulere udviklingen af højteknologiske virksomheder gennem omfattende støtteprogrammer, men Check Point har ikke benyttet sig af dem.
- Fra dag ét vidste vi, at vi ikke ville have offentlig indblanding. Vores budget for næste år skulle for eksempel ikke være afhængigt af regeringen, siger Gil Schwed.
Det relativt lille hjemmemarked gav det afgørende skub i professionaliseringen.
- Vi kiggede ikke efter en kæmpe kunde i Israel som det første. Vi skuede efter noget, der var 10.000 miles væk. Nogen, der ikke kendte os. Og vi skulle give dem noget, der var så let at installere, at de ville elske os, siger Gil Schwed og fortsætter.
- Hvis man starter i et nichemarked og indledningsvis satser lokalt, så er der en tendens til, at man ikke får held med at nå ud over landegrænserne.

Førende chipdesign
Ifølge ham er der mindst 100 virksomheder, som er specialiseret inden for digital prepress i Israel, og mindst hundrede der er specialiseret i imaging - billedbehandling - til den medicinske sektor. Også systemhuse, der leverer administrativt software til verdens største telekoncerner, er der masser af, ligesom der er en skov af virksomheder, som arbejder med design af mikrochips. Giganter som Intel og Motorola får i stort omfang udviklet chipdesign i Israel.
At it-sikkerhedsområdet også er stort i Israel, kan til en vis grad ses i sammenhæng med, at der er en stor forsvarsindustri. Gil Schweb har også selv i en periode stået i spidsen for udviklingsprojekter hos Optrotech, en enhed i det israelske forsvar.

Billedtekst: - Hvis man starter i et nichemarked og indledningsvis satser lokalt, så er der en tendens til, at man ikke får held med at nå ud over landegrænserne, siger Gil Schwed, Check Point.

Boks: Fakta om Israel og Danmark

Israel Danmark
Befolkningstal 2003: 6,4 mio. 5,4 mio.
BNP pr. indbygger i
PPP dollars (købekraftenheder), 2001 19.790 27.950
Eksport af højteknologi
(andel af total handelsvareeksport), 2001 25 pct. 21 pct.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere