Formand på farten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.


De danske venturekapitalister har med Ulrik Spork fået en globalt orienteret formand, som hyldes for sin professionalisme og selv hylder individualisten med evner til at skabe
unikke resultater.

Knap var meddelelsen om, at Ulrik Spork er ny formand for dansk venturekapitalforening (DVCA) sendt ud, før han selv var på vej i lufthavnen. På vej til Seattle til bestyrelsesmøde i et af de porteføljeselskaber, han som Senior Partner i Novo A/S holder snor i.
Over 50 procent af investeringerne i Novo Ventures, som holding- og investeringsselskabet i Novo Gruppen kaldes i daglig tale, ligger i venture-mekka'et USA. Så netværket er i høj grad internationalt. Som Ulrik Spork selv siger, kan man godt arbejde lokalt, men det er vigtigt at kunne udvikle virksomhederne på globalt plan, og højteknologi er en international affære.
En stor international erfaring er netop en af de styrker, folk i og omkring venturebranchen trækker frem, når man beder dem sætte ord på dens nye formand.

Godt samarbejde
Saglig, engageret, dybt professionel, og hjælpsom er andre adjektiver. Ligesom omgivelserne også noterer, at han er mere afdæmpet i sin stil end den særdeles udadvendte afgående formand, Lars Bruhn, Internet Ventures Scandinavias medstifter og bestyrelsesformand, som i øvrigt fortsætter i bestyrelsen.
Selv fremhæver Ulrik Spork sit gode samarbejde med Lars Bruhn og noterer, at han har sin egen stil. Omgivelserne tegner en tendens til, at han har taget farve efter Novo Nordisk, den højt respekterede virksomhed han har arbejdet i gennem mere end ti år. Om hvem den administrerende direktør for DVCA, Jakob Lyngsø, i øvrigt noterer, at "de holdt fast i deres corporate venture aktiviteter også i de svære perioder, hvor nogle af it-virksomhederne hoppede af".

Styrket fundament
Med formandsskiftet følger flere betydelige forandringer i DVCA, der fremstår udvidet og styrket med et bredere fundament. Foreningen optager nu også business angels, (rige individuelle investorer fra erhvervslivet, nogle kalder dem industrikapitalister), hvis egen forening, Dansk Business Angel Network, bliver fusioneret ind i DVCA. I den anden ende af spektret inviterer DVCA også de såkaldte Private Equity-investorer ind, de store fonde, investeringsbanker og pensionskasser.
Foreningens ændrer i den forbindelse navn til "Dansk Venturekapital- og Private Equity Forening".
- Den bredere forankring gør organisationen endnu mere slagkraftig og styrker den som repræsentant for den risikovillige kapital i Danmark. Vi skal være talerør for den risikovillige kapital, og det er inden for det seneste år lykkedes ganske godt at få politikere i tale og blive medspiller på relevante områder, siger Ulrik Spork.
Som eksempel nævner han, at DVCA er involveret i de udvalg, Erhvervsministeriet for nylig har nedsat med henblik på at få pensionskassernes midler gjort mere aktive i nyetablerede virksomheder. Ventureforeningen bidrog også kraftigt til at få softwarepatentet sat på dagsordenen sidste efterår.
Mange sager er relevante på tværs af medlemsinteresserne, påpeger Ulrik Spork. Eksempelvis de grundlæggende rammebetingelser for risikovillige investeringer: Uddannelsesforhold, selskabsbeskatning og beskatningsforhold for investeringer i unoterede aktier - med henblik på at øge muligheden rent skattemæssigt for almindelige mennesker for at investere i vækstvirksomheder.
Spørger man til Ulrik Sporks personlige mærkesag, stiller han skarpt på vidensamfundet Danmark.
- Vi skal leve af de folk, der kan skabe unikke resultater. Jo bedre rammebetingelser og incitamenter, vi kan give dem, desto bedre samfund, kan vi skabe - til alles bedste. Det er synd og skam, hvis vi får for meget sødsuppe i Danmark. Heldigvis er der blevet plads til, at de individuelle talenter, der kan noget, får lov at udfolde sig. Det er den voksende accept af venturekapitalen også udtryk for. Den gode side af det amerikanske samfund har således vundet indpas.

Biotek versus it
Den danske venturebranche - og forening - er meget yngre end i landene omkring os såsom Sverige og Storbritannien. Men modenhedsprocessen skrider frem, hvilket den øgede bredde er et udtryk for.
Bredden giver sig også udtryk i, at den snævre fokus på it, der var markant ved etableringen af DVCA i 2000, er brudt. Det illustrerer formandsvalget - med Ulrik Sporks fokus på bioteknologi.
- Men det skal it-virksomhederne ikke være kede af, mener Jakob Lyngsø, der er direktør i både DVCA og IT-Brancheforeningen.
Gevinsten er en ny styrke og en mere helstøbt forening. Og for it er der sidegevinster ved biotek, i og med at hver biotek-opgave har et væsentlig it-element. Over halvdelen af investeringerne her har med it at gøre, siger han.
Også Ulrik Spork peger på krydsfeltet mellem it og biotek og nævner, at Novo A/S også har porteføljevirksomheder, der opererer her. Som eksempel nævner han Cell Biosciences med hjemsted i Silicon Valley. Den fokuserer på at kombinere eksisterende teknologier i et instrument, der på et øjeblik kan vise, hvad der foregår i en enkelt levende celle. Det handler om højteknologi, it, billedgenerering etc. frem for lægemiddelfremstilling.
Grundlæggende glæder venturekapitalisten Ulrik Spork sig over at arbejde i branchen. Både over uforudsigeligheden, rejseaktiviteten, der har gjort hans kone til familiens stabile midtpunkt, og inspirationen, der hele tiden er der:
- Et element i at arbejde med venturekapital er, at du møder fantastisk intelligente og interessante folk. Også store egoer, men altid folk der er højt motiverede og exceptionelt dygtige.

Boks:
Manden bag ventureselskabet
Ulrik Spork er uddannet civilingeniør fra DTU. Gennem mere end ti år har han arbejdet for Novo Nordisk, siden 1994 som leder af Corporate
Development-afdelingen. Han var første medarbejder og skrev den første investeringsplan i holding/ventureselskabet Novo A/S, der blev etableret i 2000, og opbyggede et team på nu ni medarbejdere sammen med Søren Carlsen, der i øvrigt er formand for Foreningen af Bioteknologiske Industrier i Danmark (FBID). Hans force er transaktioner, forhandlinger og strategier for forretningsudvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere