Ret ind i forhold til EU

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.


Danmark bør i højere grad synkronisere sin forskningsindsats med EU, mener Ole Mørk Lauridsen, direktør for forretningsudviklingen i NetTest, ekspertrådgiver ved EU-Kommissionen om forkningsprojekter og tidligere mangeårig direktør for udvikling og forskning i Tele Danmark.

EU-Kommissionens dagsorden for forskningsprogrammerne - at få landene til at arbejde sammen på tværs - er forbløffende rigtig, lyder skudsmålet fra Ole Mørk Lauridsen.
Han har oplevet begge sider af bordet - eksempelvis som udviklingsdirektør i Tele Danmark at være aktiv i standardiseringsarbejde i EU og nu som ekspert ved kommissionen at vurdere og vejlede om projekter. At den danske deltagelse er relativt ringe, nikker han genkendende til.
- I Danmark er der en meget lille tradition for at deltage i den slags, og det vil kræve et langt sejt træk at få ændret syn på den langsigtede forskning. Det meste af, hvad der foregår i dansk industri, har en tidshorisont på to-tre år af hensyn til bundlinien. For de store virksomheders vedkommende, selskaber som Grundfos, Danfoss og B&O, må man se i øjnene, at de fokuserer på produktionen; det meget langsigtede er ikke en del af deres strategi.

De store har skåret forskning væk
Retter man fokus på EU's fokusområde IST (Information Society Technologies), der inkluderer it og telekommunikation, noterer Ole Mørk Lauridsen, at to faktorer har slået gevaldige skår:
- Dels har de store, nationale teleselskaber i hele Europa skåret stort set hele deres forskning og udvikling væk, efter de er blevet solgt - typisk til amerikanske investorer. Dels er det hårde tider for koncerner som Siemens, Alcatel, Nokia og Ericsson. Så de har også skåret rigtig meget i den præ-kompetitive forskning - niveauet før man ved, hvad det, man arbejder med, munder ud i. De forlader sig på penge fra EU til deres programmer. Det vil sige, at en stor del af de fremadrettede forskningsteams holdes i live af EU-midler, som altså er skjult støtte til de store industrier, konstaterer Ole Mørk Lauridsen.
NetTest - den franske Photonics division - deltager selv i et EU-projekt, laserprojektet "Bigband", sammen med en række universiteter. Det overlever, fordi der er fornuftige penge med fra kommissionen.
Den danske regerings udspil i retning af at lade en større del af forskningssatsningen gå via EU applauderer han - og opfordrer derudover til, at fordelingen af de danske forskningsmidler synkroniseres med EU. Frem for, som han siger, at være i modfase.
- Politikerne er ikke i stand til at vælge, hvad der bør forskes i. De gør klogt i at bringe de danske programmer i synkroni med EU. Det ville også være klogt at blive enige med repræsentanter for den danske forskningsverden og industri om, hvilke segmenter af EU-programmerne man vil satse på, lyder anbefalingen fra Ole Mørk Lauridsen.
Med den tilføjelse, at det ikke er, fordi alt, hvad EU har gjort, er rigtigt. Men selv hvis Danmark valgte det rigtige på egen hånd, er vi ikke store nok til at slå igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere