Nettet dør uden lovgivning mod spam

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Skyd mellemmanden, siger juraprofessor til politikerne.

Som en flodbølge er spam i færd med at skylle internettet væk som et validt kommunikationsmiddel for både erhvervslivet og den offentlige sektor.
Kun ekstra lovgivning specifikt rettet mod reklamemails, der fremsendes uopfordret, kan redde nettet, mener professor dr.jur. Mads Bryde Andersen.
- I dag kan ingen være sikker på, at hvad der i juridisk sammenhæng kaldes for forpligtende kommunikation når frem, og det bliver stadig mere usikkert, sagde professoren, da han i tirsdags talte på Dansk IT's sikkerhedkonference på SAS Radisson i København.
Mads Bryde Andersen henviser blandt andet til, at spamfiltre rask væk frasorterer ikke-spam. Det kan for eksempel være på grund af et enkelt ord i emnefeltet eller et afsendernavn, der ligner et navn, som spammere bruger flittigt.
Sletter ved en fejl
Professoren tilføjer, at man også meget let kan komme til at slette en mail for meget, når man er ved at rydde indbakken for spam.
- Det er blot et spørgsmål om tid, før vi ser den første sag om en modtager, der er kommet til at slette en mail af stor betydning for den, der afsendte den, sagde Mads Bryde Andersen.
I dag bruges markedsføringsloven og andre brede love mod spam, men ifølge professoren må politikerne forlade strategien med aldrig at lave teknologispecifik lovgivning. Ellers
bliver Videnskabsministeriets kamp for at give e-mails og papir samme juridiske status sandsynligvis en fiasko. Ligeledes regeringens satsning på effektivisering ved at få flyttet borgerservice over på nettet.
Mads Bryde Andersen anviser samme løsning, som man har brugt på de meget kendte områder børneporno og mp3, musik-downloads i særligt format.
- Man kommer det til livs ved at skyde mellemmanden, siger han.
Det skal altså være muligt at retsforfølge internetudbyderne. Men også de, der har ansvar for domænehåndteringer, skal kunne retsforfølges.
Luk domænet
- Domæneregistraren for domænet, hvorfra der udgår spam, skal lukke for domænet. Nægtes dette, skal der lukkes for det overordnede domæne. Til sidst fjerner man måske Turkmenistans topdomæne. Nogle vil sige, at det er at gå for vidt, men problemet skal løses, siger Mads Bryde Andersen.
Men der er ikke stemning for sådanne indgreb, hverken herhjemme eller i udlandet, siger professoren. Han nævner, at Californien har vedtaget en stram lov på spam-området, men tror den bliver indbragt for højesteret for knægtelse af ytringsfriheden.
I salen var der uenighed om udmeldingerne. For eksempel tror sikkerhedschef Bjarne Jarberg, Berlingske IT, at jura er vejen frem, mens Jan Trzaskowski, kandidatstipendiat på det juridiske institut på Handelshøjskolen i København, er uenig. Det juridiske system har aldrig været godt til at håndterer problemer af grænseoverskridende karakter, lyder argumentationen.
Jan Trzaskowski tror mere på teknologiske løsninger samt på arbejdet i organisationer med fokus på internet.

- Det kan ende med, at det gratis internet bliver for de fattige, mens et andet solidt internet bliver for de rige, der har råd til at betale for brugen, siger professor dr. jur. Mads Bryde Andersen. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere