Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.
Skyd mellemmanden, siger juraprofessor til politikerne.
Som en flodbølge er spam i færd med at skylle internettet væk som et validt kommunikationsmiddel for både erhvervslivet og den offentlige sektor.
Kun ekstra lovgivning specifikt rettet mod reklamemails, der fremsendes uopfordret, kan redde nettet, mener professor dr.jur. Mads Bryde Andersen.
- I dag kan ingen være sikker på, at hvad der i juridisk sammenhæng kaldes for forpligtende kommunikation når frem, og det bliver stadig mere usikkert, sagde professoren, da han i tirsdags talte på Dansk IT's sikkerhedkonference på SAS Radisson i København.
Mads Bryde Andersen henviser blandt andet til, at spamfiltre rask væk frasorterer ikke-spam. Det kan for eksempel være på grund af et enkelt ord i emnefeltet eller et afsendernavn, der ligner et navn, som spammere bruger flittigt.
Sletter ved en fejl
Professoren tilføjer, at man også meget let kan komme til at slette en mail for meget, når man er ved at rydde indbakken for spam.
- Det er blot et spørgsmål om tid, før vi ser den første sag om en modtager, der er kommet til at slette en mail af stor betydning for den, der afsendte den, sagde Mads Bryde Andersen.
I dag bruges markedsføringsloven og andre brede love mod spam, men ifølge professoren må politikerne forlade strategien med aldrig at lave teknologispecifik lovgivning. Ellers
bliver Videnskabsministeriets kamp for at give e-mails og papir samme juridiske status sandsynligvis en fiasko. Ligeledes regeringens satsning på effektivisering ved at få flyttet borgerservice over på nettet.
Mads Bryde Andersen anviser samme løsning, som man har brugt på de meget kendte områder børneporno og mp3, musik-downloads i særligt format.
- Man kommer det til livs ved at skyde mellemmanden, siger han.
Det skal altså være muligt at retsforfølge internetudbyderne. Men også de, der har ansvar for domænehåndteringer, skal kunne retsforfølges.
Luk domænet
- Domæneregistraren for domænet, hvorfra der udgår spam, skal lukke for domænet. Nægtes dette, skal der lukkes for det overordnede domæne. Til sidst fjerner man måske Turkmenistans topdomæne. Nogle vil sige, at det er at gå for vidt, men problemet skal løses, siger Mads Bryde Andersen.
Men der er ikke stemning for sådanne indgreb, hverken herhjemme eller i udlandet, siger professoren. Han nævner, at Californien har vedtaget en stram lov på spam-området, men tror den bliver indbragt for højesteret for knægtelse af ytringsfriheden.
I salen var der uenighed om udmeldingerne. For eksempel tror sikkerhedschef Bjarne Jarberg, Berlingske IT, at jura er vejen frem, mens Jan Trzaskowski, kandidatstipendiat på det juridiske institut på Handelshøjskolen i København, er uenig. Det juridiske system har aldrig været godt til at håndterer problemer af grænseoverskridende karakter, lyder argumentationen.
Jan Trzaskowski tror mere på teknologiske løsninger samt på arbejdet i organisationer med fokus på internet.
- Det kan ende med, at det gratis internet bliver for de fattige, mens et andet solidt internet bliver for de rige, der har råd til at betale for brugen, siger professor dr. jur. Mads Bryde Andersen. Foto: Torben Klint