Fagre nye videoverden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.


video med tidsmaskine: VHS-maskinens afløser er meget mere end en digital videooptager. Den giver mulighed for nye måder at se tv. Hvis telefonen ringer, kan du sætte fodboldkampen på pause, uden at genere hverken spillere eller husfreden.

••• Det er på tide at måle op på hylden under tv'et. Er der plads til endnu en kasse med elektronik fra Taiwan? Pladsen er efterhånden trang, da der skal være plads til den digitale satellitmodtager, dvd-afspilleren, surround-forstærkeren og selvfølgelig VHS-videoen.
Men fortvivl ikke, for det næste apparat, der skal have plads under tossekassen, kan erstatte mindst ét af dem, der allerede står og blinker med røde standby-øjne i nattemørket. Den digitale videooptager er meget mere end blot den gamle VHS-maskines afløser. Du får ikke bare en digital optagelse af den John Wayne-western, som bliver sendt længe efter din sengetid. Du får mulighed for at se tv på en helt ny måde.
Der er tre typer af digitale videooptagere på markedet allerede nu. Dvd-optagere, harddisk-optagere og så de maskiner, som både kan optage på harddisk og dvd.
Den vigtigste forskel på harddisk og dvd-optagerne er først og fremmest kapaciteten. På en dvd kan der ikke optages lige så mange timers video som på en harddisk, men til gengæld kan man tage dvd'en med sig. De maskiner, der både har harddisk og kan optage på dvd, har alle fordelene og stort set ingen af ulemperne ved de to teknologier.

Weekendens tv på én disk
Før man kaster sig ud i den fagre nye digitale videoverden, er det en god idé at se på, hvordan man i dag bruger sin video.
Er man typen, som bruger videoen til at optage tv-programmer, man er forhindret i at se, og klarer man sig med en lille håndfuld videobånd, som indgår i et flittigt kredsløb mellem favoritprogrammerne, så er harddisk-optageren det bedste valg.
En harddisk-optager fungerer som en gammeldags videomaskine, men i stedet for båndkassetter, der kan udskiftes, gemmes video på en almindelig computerharddisk, der typisk har en kapacitet på 40 eller 80 gigabyte. Programmerne gemmes som digitale filmklip på harddisken. Alt efter hvilken model man vælger, kan man slette, sortere, klippe og redigere de programmer, man har optaget.
På en 80 gigabyte harddisk kan man optage omkring 17 timers video i den bedste kvalitet eller dobbelt så meget i den næstbedste kvalitet. Begge kvaliteter er betydeligt bedre end VHS, og i den bedste kvalitet får man en gengivelse, der er svær at skelne fra den direkte tv-udsendelse.
De fleste harddisk- og dvd-optagere på markedet har fire indstillinger for optagekvalitet. Den ringeste kvalitet er betydeligt dårligere end VHS, men til gengæld kan der være over 100 timers optagelse på en 80 gigabyte harddisk.

Tidsmaskine i tv-stuen
Fordi optagelserne ligger på en harddisk, kan man faktisk se det, man har optaget, mens optagelsen fortsætter. Hvis man forsøger det samme med et VHS-bånd, ender man hurtigt med flere hundrede meter båndsalat.
Funktionen kaldes blandt andet for Time Shift, fordi man kan se en udsendelse forskudt.
Hvis svigermor ringer midt under fodboldlandskampen, så behøver man blot trykke på harddisk-optagerens pauseknap. På tv-skærmen får man et still-billede, men optagelsen fortsætter i baggrunden, mens svigermor får talt færdig.
Når røret er lagt på, trykker man blot play igen, og så kan man se kampen fra det punkt, hvor man satte den på pause. Er man utålmodig, kan man spole hen over pausen i fodboldkampen eller eventuelle reklameblokke for at indhente nutiden.
Time Shifting betyder også, at man selv kan være tv-producer og gense situationer i langsom gengivelse.
Priserne på de billigste harddisk-optagere er faldet kraftigt. Når supermarkederne kører slagtilbud kan man nu købe en harddisk-optager med dvd-afspiller for under 2.500 kroner. Mange videomaskiner har i dag en funktion, som gør det muligt at bede optageren om selv at huske på, hvornår éns favoritudsendelser kommer i tv og sørge for at optage dem.
Med VHS-bånd kan det hurtigt blive noget rod, fordi man skal være sikker på at have det rigtige bånd i maskinen, når udsendelsen starter.
Når båndet er skiftet ud til fordel for en harddisk med god plads, så behøver man ikke frygte, at ugens afsnit af tv-serien Venner bliver optaget på det bånd, hvor man havde bevaret VM-finalen i speedway fra 1988.

Bånd i skiver
Ofte har harddisk-optagere også indbygget dvd-afspiller, men man kan ikke gemme tv-programmerne på et flytbart medie, og på et tidspunkt løber man tør for harddisk-plads.
Er man typen, som optager film, tv-serier, sportskampe eller vejrudsigter direkte til samlingen, der vokser ukontrollabelt, eller vil man gerne udveksle optagelser med andre, så er det et must, at den digitale videomaskine kan brænde dvd'er.
Dvd-optageren er et logisk skridt fra VHS til et digitalt format. Vi har allerede vænnet os til de små blanke skiver, som ikke skal spoles tilbage, når vi er færdige med at se filmen. I takt med, at dvd-brændere til computere er faldet i pris, følger dvd-optagerne til fjernsynet med. Discountproducenterne har allerede indledt priskrigen. De første, billige modeller på det danske marked kan erhverves for omkring 3.500 kroner, og flere firmaer er på vej med bud på dvd-optagere i den billige ende af skalaen.
Mange dvd-optagere har ligesom harddisk-optagerne en Time Shift eller Time Slip funktion, som gør, at man kan afspille det, man har optaget, mens optagelsen fortsætter.

Plusser og minusser
Hvis man har udset sig en dvd-optager som afløser for den gamle video, så er der nogle ting, som man skal være opmærksom på. Brændbare dvd-skiver findes i forskellige formater, som har svært ved at snakke sammen, nemlig DVD-R/RW, DVD+R/RW og DVD-RAM. DVD-R og DVD+R kan man kun optage på én gang, mens man på DVD-RW, DVD+RW og DVD-RAM kan overskrive optagelserne mange gange - flest med DVD-RAM.
For alle medierne gælder, at der er plads til 4,7 gigabyte data, og det er nok til op til otte timers video, alt efter hvilken billedkvalitet, man ønsker.
Blanke dvd-skiver, som man kun kan skrive til én gang, koster ikke mere end videobånd, og man får en bedre kvalitet, som holder i længere tid. Hvis man vil afspille sine optagelser på andre producenters dvd-afspiller eller optager, så skal man helst gemme dem på DVD-R eller DVD+R, og man skal lukke dvd'en, før den kan afspilles. Det betyder, at man ikke kan optage mere på den. DVD-RAM kan ikke læses af almindelige dvd-afspillere.
Mange dvd-optagere er ikke kodefri fra producentens side, så hvis man er fan af asiatiske kungfu-film, så skal man enten beholde sin gamle, kodefri dvd-afspiller eller vælge en model, der kan klare mere end én regionskode.

Alt-i-én
Priserne på dvd-brændere til computere falder for øjeblikket hastigt. Da mange af harddisk-optagerne også kan afspille dvd-film, så skal der ikke mange ændringer til for at tilføje muligheden for at brænde dvd'er.
På det seneste er der således dukket harddisk-optagere op, som også kan brænde dvd'er. Der er næppe nogen tvivl om, at det vil være netop denne løsning, som bliver fremtiden, i hvert fald indtil bredbåndsforbindelser gør de let transportable dvd-medier over-flødige.
I Japan lancerer Sony op til julen en helt særlig udgave af deres spilkonsol, Playstation PSX. Udover en Playstation 2 får man en digital satellitmodtager, harddisk-optager og dvd-brænder i én maskine. Det kan være et forvarsel om, hvad næste generation af digitalt tilbehør til fjernsynet kommer til at indeholde.

Billedtekst:
Philips er begyndt at sælge et fjernsyn med indbygget harddisk-optager, nemlig dette FlexTV. Det er et 100 Hz tv på 32 tommer i bredformat, og harddisken er stor nok til 40 timers optagelser. Prisen er 23.995 kroner.

Billedtekst:
DVR-5100 fra Pioneer kan optage video til en indbygget harddisk eller til DVD-R/RW. Så kan man godt kassere sine gammeldags VHS-bånd.

BOKS:
Tre pletskud

Panasonic DMR-E100
Multimaskinen fra Panasonic kan optage op til 106 timers fjernsyn
på den indbyggede 80 gigabyte harddisk og brænde dvd'er på DVD-R og DVD-RAM.
Ligesom andre harddisk og dvd-optagere har den en Time Slip-funktion, og med både en harddisk og mulighed for at brænde dvd'er kan den bruges til simpel redigering af hjemmevideo.
Meningen med understøttelsen af to dvd-formater er, at DVD-RAM er ideelt til gentagne overskrivninger, mens DVD-R kan afspilles på langt de fleste dvd-afspillere.
Desuden fungerer DMR-E100 som en almindelig dvd- og cd-afspiller, og man kan få maskinen til at vise de billeder eller videoklip, man har gemt på et SD hukommelseskort.
Kr. 12.999,-
Panasonic
www.panasonic.dk
Tlf. 43 20 08 00

Kiss DP-558
Danske Kiss Technology har haft succes med at producere dvd-afspillere, som kunne afkode film i DivX-formatet. Det kan DP-558 også, men det er en 80 gigabyte harddisk, et netværksstik og muligheden for at optage tv-programmer og film, der gør netop denne model mere interessant end forgængerne fra Kiss.
Netværksstikket er en detalje, som man ikke finder hos konkurrenterne. Det gør det muligt at overføre video, lyd og billedfiler mellem harddisk-optageren og en pc, uden at man behøver brænde en cd eller dvd. DP-558 kommer på gaden i starten af december.
Kr. 5.499,-
Kiss Technology
www.kiss-technology.com
Tlf. 45 17 00 00

Philips DVDR75
Denne dvd-optager fra Philips indeholder de samme funktioner og muligheder som en almindelig dvd-afspiller, men mest interessant er selvfølgelig, at den også har de samme funktioner som en videooptager, blot med dvd-medier i stedet for VHS-bånd. Man kan gemme seks timers optagelser på en DVD+R/RW, og DDVR75 kan afspille dvd og cd'er med video eller musik, også som MP3. Man kan tilslutte et videokamera via FireWire, også kaldet iLink, og man får desuden en lang række ekstra funktioner med i købet, for eksempel muligheden for at redigere i optagelserne, så man kan klippe reklamepauser fra på de optagelser, man vil gemme.
Kr. 5.495,-
Philips
www.philips.dk
Tlf. 33 29 33 33




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere