Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.
Med bugnende tegnebøger og kløe i underskriftshånden har 60 internationale topfolk fra venture- og teknologiselskaber været på hemmelig jagt efter danske it-selskaber. European Tech Tour Association har for første gang rettet kikkertsigtet mod Danmark.
Hurtigt ind på scenen, 15 minutters tempo-snak om produktets overlegenhed. Og kryds så alt, hvad krydses kan. 24 danske højteknologiske virksomheder fik i slutningen af august en enestående mulighed for at præsentere deres vækstplan, unikke forretningskoncept og revolutionerende produkter for et hav af tunge topfolk fra hele verden, der alle sad på spring for at investere i dansk teknologi.
I skrivende stund er topbosserne tilbage i deres respektive hjemlande for at beslutte, hvad og hvem der skal stå på checken.
De 24 udvalgte selskaber er alle blevet målt og vejet af den samlede danske venturebranche med Carsten Blom-Hanssen fra Teknologisk Innovation i spidsen.
Over 125 ansøgere
Ud af en bruttotrup på over 125 interesserede selskaber har han haft ansvaret for at finde 24 selskaber, der bedst matcher de 60 internationale investorer og teknologibosser.
- I venturebranchen lever vi af at se i krystalkuglen, og de 24 selskaber er nogle, der kommer med i Computerworld Top 100 om tre til fem år. Det er jeg sikker på. Det er selskaber, vi i Danmark kan være stolte af, siger Carsten Blom-Hanssen.
Feltet af selskaber tæller en blandet landhandel med en lille overvægt af selskaber, der har udviklet kerneteknologier og derfor er på jagt efter yderligere kapital til en egentlig produktificering og salgsopbygning.
Der er også selskaber i snitfladen mellem biotek og it, ligesom mobilkommunikation og halvlederindustrien er godt repræsenteret.
Kapital i halen
Selvom det ikke er givet, at venturemillionerne i de kommende måneder ruller ind hos de håbefulde danske it-virksomheder, viser erfaringerne fra andre lande, at kapitalen følger i halen på den europæiske Tech Tours deltagere, der hver har betalt cirka 25.000 kroner for at se og høre om de danske selskaber.
Således har Tech Tour-deltagerne investeret i teknologiselskaber i samtlige ti lande, der indtil videre er blevet besøgt, og intet tyder på, at de danske virksomheder kommer til at rokke ved den statistik.
Listen over de delegerede tæller blandt andre internationale teknologiselskaber som IBM, Siemens, Swisscom og venturekapitalister som Advent International, 3i Group og Deutsche Bank Capital. Desuden deltog en lang række investeringsbanker og medieselskaber i mødet med de danske virksomheder. Et møde, der forløb over to dage.
Netværk svært at værdifastsætte
For at komme i betragtning har de interesserede selskaber afleveret detaljerede oplysninger om deres økonomi, konkurrencemæssige situation, vækstplan, kapitalbehov, ledelse og produkter. Derefter har den samlede danske venturebranche med Carsten Blom-Hanssen i spidsen screenet virksomhederne og vendt tomlen op- eller nedad.
De 24 udvalgte selskaber har fået et kvarters foretræde for de internationale topchefer samt muligheden for efterfølgende at tale i mere uformelle omgivelser.
Historisk set har Tech Tour kastet et tocifret millionbeløb af sig til de udvalgte selskaber. De enkelte investeringers størrelse afhænger af, hvad selskaberne har brug for, og hvilket stadie virksomheden er på.
- Men det er ikke kun venturekapital, de danske it-virksomheder er på jagt efter. Muligheden for at mødes med den rette teknologipartner og knytte kontakter er noget af det, det er svært at gøre op i kroner og øre, forklarer Carsten Blom-Hanssen.
For at komme bredest muligt omkring har udvælgelseskomiteen af danske ventureselskaber både valgt virksomheder i etableringsfasen - nogle, der har lokal salgssucces, men mangler kapital til en international ekspansion - og rendyrkede udviklingshuse, der savner en stor teknologipartner.
På de følgende sider gennemgår vi et tilfældigt udvalg af de danske virksomheder, som den samlede danske venturebranche mener har internationalt potentiale og brug for den marketingmuskel, som kun venturekapital og en teknologipartner kan levere.
Udgangspunktet for gennemgangen er de oplysninger, selskaberne er blevet evalueret på, krydret med den danske venturebranches vurdering af virksomhedens potentiale.
Bokse:
European Tech Tour Association
European Tech Tour Association med hovedkontor i Schweiz har siden 1998 fungeret som en nonprofit-organisation, hvis hovedformål er at parre lovende opstartsvirksomheder i den teknologitunge ende med internationale investorer eller teknologipartnere.
Siden starten har deltagerne besøgt ti lande, og efter at have indtaget Norge i 2002 er turen i år kommet til Danmark.
Innovationsmiljø
Teknologisk Innovation er et af de otte
innovationsmiljøer og et selvstændigt datterselskab under Teknologisk Institut.
På eget initiativ
Carsten Blom-Hanssen fra Teknologisk Innovation tog selv kontakt til European Tech Tour Association for at få delegationen til Danmark.