De dygtigste er blevet endnu bedre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Uanset om der står managementkonsulent eller nichedistributør på visitkortet, er det evnen til at stramme skruen endnu en tak, der afgør, hvem i it-branchen der
beholder skindet på næsen.

Det er ikke godt nok at være den bedste. Landets dygtigste virksomhed IO Interactive, hvis succes er uløseligt forbundet med udviklingen af spillet Hitman, har nemlig ikke tid til at hvile på laurbærrene.
På trods af en imponerende vækst i omsætningen fra 28 til små 100 millioner kroner og et overskud på 30 millioner kroner i 2002 kan folkene bag Hitman ikke vide sig sikre.
Selskabets overlevelse afhænger af, om Sony gør alvor af truslen om at skære markant i antallet af spilleverandører til næste generation af spilkonsollen Playstation, der kommer på gaden i 2005, og hvor IO Interactive lander i den forbindelse.

Guldet ligger spredt
Knald eller fald-betingelserne i den danske it-branche illustreres også af, at de 100 dygtigste danske it-virksomheder i dette års Top 100 kommer fra alle hjørner af it-branchen.
Nichedistributører, der ligger side om side med hardwareproducenter, serviceselskaber og softwarehuse, vidner om, at guldet ikke ligger gemt i en bestemt delbranche, men er spredt ud i alle afkroge af it-branchen.
Mens distributørerne samlet set øger omsætningen med fem milliarder kroner og fastholder indtjeningen i plus, går hardwareleverandørerne markant tilbage i omsætning, men halverer underskuddet til 3,6 milliarder kroner.
Eksemplet er Dangaard Telecom Holding, der distribuerer mobiltelefoner over hele verden. Selskabet har fortrængt IBM fra pladsen som den mest sælgende it-virksomhed næst efter TDC.
Højdespringeren på dygtigste-listen er selskabet Saxotech. Virksomheden udbyder it-
systemer til magasin- og avisproduktion samt content management-systemer til publicering på internettet og kommer i år ind på top 10 efter at have været henvist til en 187. plads i 2002.

Øget omsætning og overskud
Dette års gennemgang af den samlede danske it-branche viser med al tydelighed, at der altid er plads til de dygtige. Faktisk er både indtjening, omsætning og evnen til at holde på medarbejderne hos landets 100 dygtigste virksomheder markant forbedret i forhold til sidste år.
Ser man bort fra TDC og Nettest, der på grund af deres størrelse skævvrider det generelle billede af branchen, omsatte de 100 dygtigste it-selskaber for 59 milliarder kroner i deres seneste regnskabsår. I 2002 omsatte de 100 dygtigste for syv milliarder kroner mindre.
Samme billede tegner sig, når vi ser på selskabernes kerneforretning - driftsresultatet - der sammenlagt er forbedret med over en milliard kroner siden sidste års kåring.
Tendensen går igen i samtalerne med de administrerende direktører i den danske it-branche. Mens interessen for at deltage i en sammenligning af økonomiske nøgletal var afdæmpet for få år siden, står direktørerne nærmest i kø for at medvirke i år. Og helst med så friske tal som muligt. Hvis den tendens holder stik, er opsvinget ikke blot på vej, men så småt ved at indfinde sig.

Konsolideringen slår stadig igennem
Det er glædelige nyheder. Ikke blot for de 100 dygtigste virksomheder, men også for den samlede danske it-branche, der ikke har formået at øge salget eller indtjeningen på trods af massive konsolideringer, fyringsrunder, rekonstruktioner og fusioner.
Ser man bort fra TDC og Nettest, udgør den samlede omsætning hos landets 250 største selskaber 120 milliarder kroner i det seneste regnskabsår - det samme som året før.
Samme stagnation har ramt bundlinien, der dog lige akkurat har sneget sig fra rødt til sort. Således havde hvert femte selskab stadig underskud i det seneste regnskabsår. Så enten er konsolideringerne endnu ikke slået helt igennem, eller også har effekten af dem ikke været stor nok.
I IT-Vækstbarometeret 2003 fra Deloitte & Touche løfter 261 topchefer fra den danske it-branche sløret for det kommende års største udfordringer i forbindelse med at sikre væksten. Hvad skal der til, for at vi igen kan tale om tocifrede vækstrater de kommende år, og hvilke udfordringer tumles der med på direktionsgangene?

Vækst ingen hindring for succes
Vækst for vækstens skyld har aldrig været et mål i sig selv. Sidste års vækstkomet, Navision-huset Hands, illustrerer meget godt, hvor vigtigt det er at have fokus på bundlinien - også i væksttider. Selskabet har tabt 30,5 millioner kroner i det seneste regnskabsår og kommer kun lige akkurat ind på listen over de 50 hurtigst voksende selskaber.
I år slår Top 100 fast, at voldsom vækst ikke er nogen hindring for succes.
For første gang tager et selskab både titlen som årets vækstkomet og landets dygtigste - IO Interactive. Men også landets næstdygtigste selskab, IT Practice, har en vækst i omsætning, der vil noget. Fra 22 til 47 millioner kroner. Uden at det er gået ud over evnen til at tjene penge vel at mærke.
Afgørende for danske teknologivirksomheders kommercielle succes er evnen til at komme ud over grænserne. Hitman er eksemplet på et brand, der er kendt verden over, og som har haft glæde af internationalt samarbejde.
For første gang stiller vi i Top 100 ikke blot skarpt på selskaber, der kan fremvise en revisorpåtegnelse for, at de har succes. I år ser vi i kapitlet ‘Stjernejagt' nærmere på morgendagens danske succesvirksomheder, hvis internationale ekspansion afhænger af deres evne til at tiltrække venturekapital og teknologipartnere fra hele verden.

Boks: Tel-Ka Heads medarbejdere er effektive
Landets mest effektive medarbejdere findes stadig hos mobildistributøren Tel-Ka Head i Middelfart, hvis 17 ansatte med administrerende direktør Henning Borgersen (billedet) i spidsen hver slæbte syv millioner kroner hjem efter skat i seneste regnskabsår.

Boks: Dangaard overhaler IBM
Under 90 selskaber har en omsætning på en kvart milliard kroner eller derover. Næstefter TDC er Dangaard
Telecom Holding det største selskab målt på omsætning. Selskabet overhaler IBM med en halv milliard kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere