Forskning i nye mobilprincipper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Forskere får to millioner kroner til at undersøge, om vi kan spare master ved at lade mobiltelefonerne videresende signaler til hinanden.

mellemstation
En gruppe Aalborg-forskere har netop fået en bevilling på to millioner kroner til at undersøge mulighederne for at udvikle helt nye og mindre energikrævende teknologier til at overføre signaler til mobiltelefoner.
Tankegangen er, at i stedet for at overføre signaler over længere afstande fra mobilmaster, skal signalerne overføres over kortere afstande, idet de videresendes via andre mobiltelefoner. Det kunne måske være med til at holde antallet af mobilmaster nede.- Udgangspunktet er, at der er en ganske væsentlig effektbesparelse ved at sende ti gange over en kilometer i forhold til at sende en gang over ti kilometer. Forskningsprojektet skal se på, om det er teknologisk muligt at benytte mobiltelefoner som mellemstationer, der videresender signalerne. Desuden skal vi undersøge, hvilke krav en sådan teknologi vil stille til mobiltelefoner og andet mobiludstyr, siger professor Torben Larsen fra Aalborg Universitet, der skal lede projektet.Projektet går først og fremmest ud på at undersøge, om ideen er teknisk mulig, derfor er der flere spørgsmål, der endnu ikke er afgjort.

Knap ressource
Således springer det i øjnene, at i den trådløse verden, hvor batterilevetid er en knap ressource, kan det blive problematisk at få den enkelte bruger til at stille batteriet i sin mobiltelefon til rådighed for andres samtaler. Torben Larsen mener, at brugerne vil stille deres telefoner til rådighed, fordi de selv får mulighed for at benytte andres på samme måde. Et andet problem kan være, at mobilselskaberne i dag afregner efter samtalens længde, mens det bliver mere problematisk at afregne en samtale, der er ført via flere telefoner.
- Vi forventer at kunne lave et system, der gør det muligt at afregne både for dem, der stiller deres telefon til rådighed, og for dem, der får overført signaler, siger Torben Larsen.
I udlandet gøres der flere forsøg med lignende systemer især til indhentning af data fra fjernt placerede sensorer og måleudstyr.Bevillingen til mobilprojektet løber over tre år. Den er en af i alt 24 bevillinger på cirka 32 millioner kroner, som Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd (STVF) netop har fordelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere