Motorola i alliance med Microsoft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Den amerikanske mobilproducent Motorolas lancering af en Microsoft-baseret mobiltelefon kort efter, at selskabet har sat sin aktieandel i styresystem-konsortiet Symbian til salg, ses som et opgør med Nokias dominans.

Mobilsoftware
Motorola lancerede i denne uge sin første Microsoft-baserede mobiltelefon. Dette er i sig selv en sejr for software-giganten, som har haft svært ved at få de større mobilproducenter til at bakke op om deres styresystem til mobiltelefoner.Men udmeldingen kommer efter, at Motorola meddelte, at selskabet ønsker at sælge sin 19 procents aktieandel i Symbian-konsortiet, som udvikler et konkurrerende styresystem til de mere avancerede mobiltelefoner. Derfor ses Motorolas lancering ikke blot som en fremgang for Microsofts mobilinitiativer, men som et tegn på et opgør fra de øvrige store mobilproducenter med det, de oplever som Nokias dominerende rolle i Symbian.
Opgøret bunder i dybtgående strukturelle ændringer i måden, man producerer mobiltelefoner på: I dag lægger de fleste mobilproducenter mere vægt på, hvilke tjenester og services en mobiltelefon kan tilbyde, end hvilket styresystem den benytter. Her ønsker de snarere at være i stand til at tilbyde det system, som mobilselskabet, der udbyder telefonen, foretrækker.Konsortiet Symbian blev stiftet for fem år siden af Motorola, Nokia, Psion og
Ericsson med det formål at skabe en fælles platform og et fælles styresystem til såkaldte smartphones, der er branchens betegnelse for avancerede mobiltelefoner. Senere er flere producenter kommet til.
- I starten var aktionærerne i Symbian som musketerer, og princippet var en for alle. Nu er Nokia ved at være så dominerende, at de øvrige selskaber spørger sig selv, om ikke de i en række situationer kan finde andre løsninger end Symbians styresystem, siger teleanalytikeren John Strand.

Musketererne skilles
Et af de punkter, der fører til bekymrede øjenbryn i de øvrige selskaber, er en opfattelse af, at Nokia ejer en stadig større del af rettighederne i form af blandt andet patenter til kernen i Symbian-operativsystemet. Dette betyder, at en stigende andel af licenserne for at benytte systemet går til den finske gigant.Et andet problem opstår af, at det er ved at blive vigtigere, hvad der kan downloades i telefonen, end hvilket styresystem den har. Tidligere ville en producent selv udvikle brugerflader, funktioner og design i telefonerne oven på Symbian-styresystemet. I dag er producenterne mere villige til at overtage andres brugerflader og funktioner. Denne situation har ført til, at Nokia i det såkaldte series 60-koncept tilbyder andre selskaber, at de kan benytte softwaren og brugerfladen fra de af selskabets smartphones, der har 6000-serienumre. Det har blandt andre flere asiatiske producenter, som ikke tidligere har fremstillet GSM-telefoner, valgt at benytte sig af. Men dermed bliver valget af styresystem mindre væsentligt, hvilket er medvirkende til, at Motorola ikke længere finder det nødvendigt at have indflydelse i Symbians ledelse.I mobilbranchen anser man det for sandsynligt, at Samsung og Ericsson vil følge efter og sælge deres andel. Køberne ventes at blive Nokia og Psion.

Fokus på Java
Selv om Motorola nu trækker sig ud af Symbian, betyder det ikke, at selskabet holder op med at producere Symbian-telefoner for udelukkede at fremstille Microsoft-baserede mobiler.
- Motorola vil fremover fokusere på de Java-baserede service- og tjenesteplatforme, mens valget af styresystem bliver langt mindre afgørende. Vi vil fremover lancere såvel Symbian- som Microsoft- og Linux-baserede mobiltelefoner samt en række modeller, der bygger på vores egne styresystemer, siger Motorolas talsmand Patrick Hamilton.Motorolas nye Microsoft-baserede telefon har fået betegnelsen MPx200, og ud over alle de forventelige mobilfunktioner er dens vigtigste faciliteter muligheden for at sende og modtage e-post og synkronisere kalender og kontaktdata med Microsoft Outlook samt gå på nettet via Pocket Internet Explorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere